Nu har jag tittat på direktsändning "Presentation av delbetänkande om vanvård i den sociala barnavården". Det är lindrigt att säga att jag inte är tagen. Ändå hade jag stålsatt mig. "haha" trodde jag ja! Tårarna strömmade mest hela tiden. Spänd till tusen på vad utredarna och staten kommit fram till. Vissa önskemål hade jag ju redan vid interjuven. Och kan man tänka sig, lite av det kom med som förslag i en handlingsplan eller om det nu var en lagändring. Mycket som sas lät ju så himla bra. Lilla naiva jag tror till och med på att det är en sanning / sanningar som kommer att infrias!
Jag är helt slut, så den här dagen får gå in i historieboken som den dagen jag bestämde mig för att inte göra något mera resten av dagen. Ärligt! Det finns ingen kraft kvar till det :-)) Nu ska jag bara sitta och häcka i ett hörn tills anfallet gått över. Det var tufft det här. Fast det känns väldigt stort och större kommer det ju att bli. Det står 500 personer till på kö som ska
intervjuvas "jäkligt krångligt ord det där. Det är bra att så många kommer att ställa sig bakom den här utredningen. Ju tyngre väger den, ju större plats tar den i historieboken. Förhoppningsvis så stor att den aldrig faller i glömska.
Men ändå men ändå! Det kändes STORT det här! Det måste jag nog säga en gång till... tänk ändå att mitt liv kanske har en betydelse för någon annan stackars människa, då har det ju inte varit helt bortkastat iallafall. JAG HADE EN BETYDELSE, jag var inte en helt värdelös figur, det fanns en mening med mitt liv också!
"Upp till kamp!" Visa var skåpet ska stå! - så brukar det väl heta?
Kanske kan man rädda några stackars ungar undan ett elände. Inte vill jag att några barn ska behöva ha det som jag haft det. Nä! Det vill jag verkligen inte. Då är det bara att haka på igen då och följa upp resten. För det här ska jag vara med på innan jag kastar in handduken. Absolut! Tänker inte missa historieboken!
Fast jag kunde nog tycka lite synd om statens representanter. Egentligen ska väl inte dom behöva be om ursäkt? Dom har väl inget gjort? Det är nog andra människor som skulle komma med den ursäkten, men många är döda och andra gömmer sig fegt bakom något eller någon. Men inte fan räcker en ursäkt för mig. No way! En ursäkt är för mig ingenting. Det kan man ju slänga ur sig hur lätt som helst, imorgon är den glömd. Nä! Något konkret får det bli. Något man kan ta på! Självklart så är den viktigaste biten att det verkligen görs något för barn som far illa, att det verkligen syns och hörs! Det är en bra ursäkt! Eller gottgörelse om man så vill. Fast det är ju klart, stålar är väl alltid bra om man är fattig som en kyrkråtta, men det får inte komma först.
FÖRST BARNEN! varenda sekund, varenda minut är dyrbar.
Fast jag ska inte glömma att säga att dom som utreder det här gör ett stort och tungt jobb.
All heder och ett stort tack till dom från mig iallafall!
Länk: Webbutsändning 14 januari 2010, klockan 15:30
Socialdepartementet
Utredningen om vanvård presenterar sitt delbetänkande "Vanvård i social barnavård under 1900-talet". Delbetänkandet presenteras av den särskilde utredaren Göran Johansson. Vid pressträffen medverkar även äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.
Socialdepartementet
Ny utredning om upprättelseprocess
Det är ett stycke mörk historia som presenteras idag.
Regeringen har gjort omfattande insatser för att stärka tillsynen inom den sociala barn- och ungdomsvården och för att stärka barns rättigheter. Och barnskyddsutredningen bereds vidare i regeringskansliet
- Det är av avgörande vikt att se till så att detta inte händer igen. Regeringen har därför genomfört en mängd insatser för att stärka barns rättigheter, säger Maria Larsson.
Regeringens insatser för att stärka barns rättigheter
Lagändringar 1 april 2008 i Socialtjänstlagen (SoL) och Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)
- barn och unga har rätt till information och rätt att få sin inställning dokumenterad
- för barn och unga i familjehem/institution ska en genomförandeplan upprättas
- tydligare ansvar för socialnämnden att tillgodose behov av stöd och hjälp efter en placering
- tillsynsmyndigheten kan stänga ett HVB (hem för vård och boende) vid allvarliga missförhållanden
- uppdrag till Socialstyrelsen utveckla kriterier för bedömning av familjehem - klart 31 december 2010
Ny tillsynsreformen 1 januari 2010, Socialstyrelsen ansvarig
- barnrättsperspektiv som bl.a. innebär att barn och deras föräldrar ska få information om barns rättigheter i samband med placeringen
- barn och unga ska kunna kontakta tillsynsmyndigheten om placeringen via särskilt telefonnummer
- HVB ska tillsynas minst 2 ggr/år - ett besök ska vara oanmält
- vid tillsyn av HVB har tillsynspersonal rätt att tala med barn utan att i förväg informera föräldrar. Barn har rätt att säga nej till samtal.
- försöksverksamhet med tillsynsombud för barn i familjehem 2010-2012, redovisas 2013
Proposition om Lex Sarah
En proposition med anledning av förslagen i Ds 2009:33 Förändringar i Lex Sarah-bestämmelsen m.m. lämnas i vår. Förslagen i Ds innebär i korthet att var och en som fullgör uppgifter inom socialtjänsten eller inom Statens institutionsstyrelses institutioner ska vaka över att de insatser som genomförs är av god kvalitet och genast rapportera missförhållanden.
Förslagen i den remissbehandlade Barnskyddsutredningen bereds vidare i regeringskansliet
Bland förslagen:
- utbildning och stöd till familjehem och jourhem
- avtal mellan socialnämnden och familjehem
- varje placerat barn får en egen socialsekreterare - självständig i förhållande till familjehemmet eller institutionen - med ansvar att följa vården och besöka barnet minst fyra ggr per år
- lagstadgad skyldighet att tala enskilt med barnet om barnet vill
Andra exempel på åtgärder
- från den 1 juli 2007 lag om obligatorisk registerkontroll av personal vid HVB för barn
- uppdrag till Socialstyrelsen att utveckla kriterier för
bedömning av familjehem - klart 31 december 2010
- uppdrag till Socialstyrelsen att intensifiera arbetet med att utveckla öppna jämförelser och utveckla statistiken om insatser för barn - pågående
- överenskommelse mellan regeringen och SKL om att utveckla
en plattform för evidensbaserad praktik i socialtjänsten - klart i maj 2010.
Jourtelefoner
- Jag vill tacka alla som har bidragit med sina historieberättelser för utredningen. Många mår dåligt när detta nu kommer upp i ljuset och därför finns det jourhavande personer som är beredda att ta emot samtal, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.
För vuxna som har egna erfarenheter under uppväxten
Röda Korsets telefonjour - 0771-900 800 (alla dagar)
Nationella hjälplinjen - 020-22 00 60 (alla dagar 13-22)
För barn och unga som är placerade i dag
Socialstyrelsens tillsynsenhet - 075-247 30 00 under kontorstid eller e-post socialstyrelsen@socialstyrelsen.se
BRIS - 020-230 230 (måndag-fredag 14-22, lördag-söndag 15-18)