söndag 13 november 2011

Kommentaren / brevet jag fick från Yvonne Domeij, författaren till boken Trasdocka, en av dom som inte fick sin ursäkt och upprättelse, en av dom som åter igen särbehandlades av våra politiker och myndigheter. Hon var inte lika mycket värd som de andra, utan hamnade åter igen i utanförskap . Vem bär ansvaret för det då?


Jag har inte sovit så bra inatt. Har funderat en hel del efter att jag fick en kommentar från Yvonne Domeij, författaren till boken Trasdocka.

Jag fick ju mina aningar besannade "tyvärr".  Jag måste ju påstå att jag är både ledsen och bestört för hennes skull. Hon har kämpat mycket för det här. Hon var en av de första som började att dra upp de vanvårdade barnens helvete i ljuset. Hon fick ingen biljett till upprättelseceremoni i Blå Hallen. Hon blev satt på en reservlista. Nä! Det är väl lindrigt att säga att jag är arg, jag är skitförbannad. Men det är ingen idé att ödsla ilska på dem. Dom förstår det inte. Förstår dom inte hur dom skadar så förstår dom inte människors ilska heller. Eller så förstår dom och är så empatilösa och kalla så dom inte bryr sig. Jag vet inte!? Men någonstans känns det som om jag har lessnat!? Vad bär det med sig, när ledstjärnan har slocknat?

Här kommentaren / brevet jag fick från Yvonne Domeij, författaren till boken Trasdocka, en av dem som inte fick sin ursäkt och upprättelse, en av dom som till åter igen särbehandlades av våra politiker och myndigheter. Inte var lika mycket värd som de andra, utan hamnade i utanförskap åter igen. Vem bär ansvaret för det då? Jag klistrar också in mitt svar till henne.

Yvonne Domeij, forfattare till Trasdocka
Nov 10, 2011 @ 18:43:36

Jag fördes bort och våldtogs av Barnavårdsnämndens egen barnläkare och dumpades sedan utomlands som barn. Detta har jag, under 3½ års vånda, skildrat i min bok Trasdocka (Ordfront 2006). Jag intervjuades också i Utredningen om vanvård i den sociala barnavården. Efter det fick jag tolv terapitillfällen som plåster på såren. Nu i höst, efter att en bred överenskommelse om kompensation till de vanvårdade kommit till stånd, skulle regeringen bjuda in oss vanvårdade till en upprättelseceremoni i Stockholms stadshus och jag räknade självfallet med att kunna delta. Men när jag ringde det uppgivna numret fick jag höra att det var fullbokat och att jag bara blir ställd på en reservlista. Så går det till när samhället ska be oss vanvårdade om ursäkt. Bara det faktum att man tar en för liten lokal säger väl allt? Varför tog man inte Globen? Man känner sig tillintetgjord: som barn blev man vanvårdad, som vuxen misstrodd och nu på ålderns höst vanhedrad i stället för hedrad. Jag känner själv 15 personer som vanvårdats som barn inom samhällsvården. Utredningen tog med 1000 och nekade 1000 pga. att de enligt utredarna anmält sig för sent. Alltså kände regeringen väl till att de vanvårdade var många fler än de 1100 platserna i Stadshuset. Jag tror Reinfeldt m.fl. har velat hålla detta i litet format för att det inte ska synas hur oerhört omfattande vanvården varit och hur enormt många som drabbats. Det har satts i system att kommuner auktionerar ut fattiga till lägstbjudande. Senare lagstiftning har på intet sätt förändrat denna policy. Därför försöker man förminska det synliga problemet genom att erbjuda en alltför liten lokal. Man begränsar även möjligheten att anmäla sig genom att bara ta emot anmälningar per telefon, vilket i mitt eget fall försvårat pga. att jag har 50 % hörselnedsättning. Varken mail eller vanliga brev togs emot. Jag kommer INTE att sitta hemma och se på när er ceremoni direktsänds i tv. I stället kommer jag stå utanför Stadshuset och sälja min bok. Utredningen hemligstämplar min berättelse i 40 år. Av yttrandefrihetsskäl ska jag därför göra den tillgänglig till självkostnadspris: 20 kr.

Enl. FN/Röda Korset är våldtäkt av myndighetsrepresentant under tjänsteutövning tortyr och jag är Stockholms stads tortyroffer. Har verkligen tortyr utövats i Sverige? Ja, det har det och det har mörkats i åratal och jag är inte det enda offret, men jag lever fortfarande och protesterar mot mörkandet, bortförklarande och förminskande av problemet.

Yvonne Domeij

Nov 11, 2011 @ 07:22:25

Hej
Tack för kommentar hos mig. Jag har ofta undrat vem som höll i trasdockan. Nu vet jag det! Är så glad att du skrev lite av din berättelse hos mig. Och speciellt glad är jag ju för att ha fått beviset på att jag hade rätt. Regeringen har handplockat vissa som får vara med i blå hallen. Allt är nog noga planerat. Dom kan ju göra precis som dom vill bakom vår rygg. Jag vet inte om det finns någon sanning i det här, men det ska tydligen bli lika med ersättningen, det handplockas vilka som ska få den. Det blir de lite finare som lyfter det bidraget. De riktigt utslagna lär ju gå tomhänt. Så det är som det alltid varit, de som verkligen är felbehandlade kommer att gå lottlösa, det är de andra som tar hem vinsten. Dom som såg att det gick att göra affär på olyckliga och hårt drabbade människor.Och det här mönstret passar våra politiker bättre, det bli lite mer glamour över det. Den riktiga bilden av det hela är ju verkligen bäddat för en skandal. Inte fasiken vill dom ha in trashankarna i BLÅHALLEN!
Jag har iallafall blivit påmind de senaste dagarna om att politiker och myndigheter är sig precis likt som de alltid har varit. Kan dom köra dig till helvetet så gör dom det och under tiden så skrattar dom och mår bra. Helt utan samvete och empati.

Med hälsning Stella Eklund Karlsson

stella
Nov 11, 2011 @ 12:54:56

Ju mer jag tänker på det här, ju jäkligare tycker jag det blir. Om någon skulle ha haft en biljett till upprättelsen och Blå Hallen så är det Yvonne Domeij. Jag kommer så väl ihåg hennes trasdocka, hon var väl en av de första i det här upprättelse tåget. Hon om någon borde ha fått en skriftlig inbjudan från regeringen. Hon borde inte ens behövt ringa för att boka sig. Och till råga på allt bli kränkt och förnedrar och slängd på sophögen. Hon fick bli reserv, hur det är idag vet jag inte? Fick hon någon reservbiljett?

Jag är verkligen bestört och ledsen på hennes vägnar!

Vanvårdsutredningen – Vilka är det som regeringen handplockar, vilka är det som duger och får komma? ”Antalet plaster är begränsade till upprättelseceremonin” – åter igen utanförskap!

”Antalet plaster är begränsade till upprättelseceremoni” – Upprättelseceremoni snart fullbokad!

Det börjar likna svininfluensan – geggigt och grisigt! – ”Antalet plaster är begränsade till upprättelseceremonin” – Upprättelseceremoni snart fullbokad!

Det är höst och alla platser till upprättelseceremonin är fullbokade, men det finns en reservlista!!

Besvikelse inför upprättelseceremoni – Det tog ju ett tag innan föreningarna nappade på att platserna inte skulle räcka till. Det är först nu de börjar beklaga och ojja sig. Åter igen ett övergrepp från politiskt håll.

Undra hur många av de vanvårdade, de verkligt vanvårdade som kommer att vara med i blå hallen under upprättelseceremonin.

Idag är det 35 år sedan mamma dog. Förföljd av de sociala myndigheterna. Men det skiter nog dom i! Dom har säkert bara följt sina regler.


I dag den 2015-03-11 så kan jag berätta att Yvonne Domeij författare till Trasdocka inte fick någon ekonomisk ersättning och upprättelse från staten. 

12 kommentarer:

Yvonne Domeij sa...

Hej igen Stella! Plötsligt blev jag uppringd från organisationen bakom upprättelseceremonin och det påstods att någon hade gett återbud. Skulle inte tro det! Bror min stod också på reservlistan och borde också fått komma för efter vad som påstods hade alla som stod där erbjudits plats. Men honom ringde de inte. Jag skrev lite på www.tjejaheddin.blogspot.com om ceremonin i en kommentar. Det var stress och fasa innan och tomhet efter. Mer och mer förstår jag att bara vi själva kan återupprätta oss, de som förbrutit sig och bär ansvar har inget intresse i saken. Men vi måste fortsätta bråka. Än i dag utsätts barn av myndigheterna och växer upp skadade av samhället som ska ge dem skydd.

Yvonne Domeij sa...

Hej igen Stella! Plötsligt blev jag uppringd från organisationen bakom upprättelseceremonin och det påstods att någon hade gett återbud. Skulle inte tro det! Bror min stod också på reservlistan och borde också fått komma för efter vad som påstods hade alla som stod där erbjudits plats. Men honom ringde de inte. Jag skrev lite på www.tjejaheddin.blogspot.com om ceremonin i en kommentar. Det var stress och fasa innan och tomhet efter. Mer och mer förstår jag att bara vi själva kan återupprätta oss, de som förbrutit sig och bär ansvar har inget intresse i saken. Men vi måste fortsätta bråka. Än i dag utsätts barn av myndigheterna och växer upp skadade av samhället som ska ge dem skydd.

stella sa...

Hej Yvonne

Jag har inte sett din kommentar tidigare. Men jag har läst i din blogg.

Jag var nyligen inne på regeringens sida och läste just om ceremonin. Det ser precis ut som det gjorde den 21 november 2011. Inget mer har hänt. Hur bråkar man nu? Luften har väl gått ur många. En del kanske nöjer sig med ursäkten. De orkar väl troligen inte mer. De flesta börjar väl bli gamla, trötta och sjuka.

Ja du! Tänk att bråka i över 6 år för att få en timme i Blåhallen och en ursäkt. Inte ens en ursäkt från statsministern. Sen några snittar och som du skriver inget drickbart, det var slut. Jag är så glad att jag inte var där. Jag hade blivit tok arg. Och för den delen dricker jag inget starkare än juice. Och någon Juice fanns det säkert inte. Säkert något äckligt porlande rose vin eller nått liknande skit!

Så du menar på allvar att din bror inte kom med? Låter ju konstigt eftersom dom gick ut med att alla kom med!

Nu går vi mot julafton, inget jag brukar fira. Egentligen avskyr jag tomten grundligt. Men jag önskar dig allafall en trevlig jul och så hoppas jag att vi kan höras.

Jag har läst din bok och ska läsa om den. Första gången var så tätt inpå den här jäkla ceremonin, så man var ju på högvarv. Så det får bli i jul jag läser om. Jag är speciellt fundersam på din svarta bok. Egentligen är jag mest fundersam över din pappa. Var tog han vägen?

Ha det gott // hälsning Stella

Yvonne Domeij sa...

Hej Stella, det här blir ett långt svar som jag även kommer att ge en egen plats i bloggen:

Min far spärrades in på Långbro i 32 år och medicinerades tungt precis som i Gökboet. Vid kontroll visade det sig att man gett honom 10 ggr maxdosen av Siqualone! När jag bad att få se hans diagnos visade det sig att det inte fanns någon sjukdomsdiagnos, bara de symptom jag beskrev i min bok, alltså inget man normalt spärras in för. Han inskrevs på förövarens begäran på tvåläkarintyg. Ingen annan läkaren ville emellertid skriva på utan min förövare satt med min far i 4½ timme på Långbro innan man tröttnade på dem och skrev på till slut. Sina sista 2½ år bodde pappa hos mig. Då hade han blivit blind pga. vanvård på Långbro, hade fått både grå och grön starr på Långbro men ingen behandling så han miste synen.

Den svarta boken grubblar många över. Jag skrev den ur förövarens synvinkel eftersom denne påstod att vi var två unga människor som förälskat oss på hans arbetsplats. Min enda logiska förklaring till övergreppen var att han tyckte sig göra rätt och att det jag såg som övergrepp var behandling. Se gärna vad SvD tyckte i frågan:
www.svd.se/kultur/litteratur/med-skandarens-ogon_33518.svd
- - -
Nej, alla kom inte med på ceremonin som det påstås. Man påstår att alla man fått tag i fått komma med men ingen ringde min bror så han kom alltså inte med. Däremot var väldigt många som inte vanvårdats där: en hel del av de vanvårdade hade sina makar med sig! Undra på att det blev ont om plats!

Snittarna som utlovats syntes inte till, de hade försvunnit i ett nafs och det enda drickbara var 1 glas mousserande vin.

Efter "ceremonin" har både min bror och jag skrivit och efterlyst den personliga ursäkten som skulle komma. Då visar det sig enl. mail nedan som kom 12/12 att man anser sig redan ha lämnat en ursäkt dvs. den tryckta kopian av talmannens tal (min brors namn är borttaget och ersatt med N.N.):

S2011/10524/Sr
Bäste N.N. och Yvonne!

Tack för ert brev som ni skrivit till socialdepartementet! Ert brev har överlämnats till mig för svar.
Av det ni skriver förstår jag att Du, Yvonne, har haft en fruktansvärd uppväxt, något som jag innerligt beklagar! Ingen ska behöva växa upp under otrygga förhållanden.
Jag förstår också att ni har synpunkter på den ursäkt som de som varit utsatta för vanvård fått taga del av.
Jag vill börja med att nämna att regeringen inte har möjlighet att dela ut en personliga ursäkt till de drabbade då det inte finns något register över vilka som har farit illa inom den sociala barnavården. Därför är ursäkten riktad till hela kollektivet av de som drabbats av vanvård.
Jag vill emellertid nämna att den ersättning som man senare kommer kunna ansöka om kommer vara personlig. Alla som vill ha sin sak prövad av den ansvariga nämnden kommer att få det och varje fall kommer prövas individuellt. På detta sätt kan ersättningen ses som en personlig ursäkt.
Tack än en gång för ert brev! Jag har all förståelse för att hela denna process har varit påfrestande men det är min förhoppning att den ekonomiska kompensationen, den offentliga ursäkten, samtalsstöden och satsningarna på de framåtsyftande åtgärderna kommer att medverka till en upprättelse och försoning med det förflutna och en framtid med en barn- och ungdomsvård med ett tydligt barnperspektiv. Som ansvarig minister vill Maria Larsson verka för att det ni dessvärre har behövt erfara aldrig ska hända igen!

Med vänlig hälsning
Ulrik Lindgren
Politiskt sakkunnig för barn- och äldreministern

Yvonne Domeij sa...

Hej igen Stella, jag missade att besvara din julhälsning! Önskar dig och alla andra som drabbats av vanvård en så God Jul som tänkas kan under rådande omständigheter: upprättade blir vi inte och ersättning får vi kika i månen efter!

Själv har jag återkommande julångest som går över efter helgen: värst på Julafton, men går över under natten mot Annandag Jul då ett av mina barn fyller år! Då först kan jag fira

stella sa...

Hej Yvonne

Jag blir ju bara tvungen att skriva ett inlägg till.

Så det var alltså din förövare "pedofilen" som såg till att din pappa hamnade på Långbro i 32år?

Jag har läst en del i de papper som finns om min mamma. En del går inte att få tag i. Men det jag kan komma fram till är att min mamma var livrädd att de skulle ta henne till sidsjöns sjukhus. Undra varför? Jag har mina aningar. Det går att läsa lite om Sidsjöns sjukhus i Sundsvall ute på nätet. Och det är lite läskigt ska du veta. Undra vad dom egentligen gjorde mot min mamma?

En gång när jag kom dit kände hon inte igen mig?

Det är bra att du lägger upp det här i din blogg som ett inlägg. Vi får väl se nu i vår hur det framskrider. Vi får hålla ögonen öppna.

Ha nu en riktig god jul // önskar Stella

Ps: adress till övergivna platser sidsjöns sjukhus - Sidsjön byggdes i en tid när tron på den moderna sjukvården var stark. Här skulle man snabbt ta till sig den moderna psykiatrin, vilket i vissa fall fick förfärliga konsekvenser.

Idag står många byggnader tomma, som ett monument över den svenska psykiatrins utveckling de senaste sju decennierna.

http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=256&lang=

19 december 2011 05:13

Yvonne Domeij sa...

Tack igen Stella!
Som du redan sett var det min förövare som spärrade in min far. Jag ska fördjupa mig i svaret på din kommentar under en egen rubrik i bloggen. "Min förövare före, under övergreppstiden och efteråt"

23 december 2011 15:23

Yvonne Domeij sa...

Min förövare före övergreppen, under övergreppstiden och efteråt.

Så kommer titeln att bli, inte siom ovan. Första delen har jag skrivit under den rubriken. Mer kommer...

23 december 2011 15:23

Yvonne Domeij sa...

Hej igen Stella, jag såg bilder från Sidsjön och blev mycket berörd, särskilt av en tom stol i ett smalt rum. En positiv känsla fick jag av graffitin i bild 9: en vit kanin, en dödskalle med korslagda benknotor. Symboliken är gåtfull, jag läser den som tecken på att "livet går vidare". Någon kanske tog sig in i det förut låsta och taggade utrymmet i triumf. Många som led där är borta nu. Närstående kan aldrig glömma även om vi ville. Sidsjön liknar ett koncentrationsläger och är en av många skamfläckar i vårt land. Min förövare bodde granne med Säter, ett liknande ställe. Hemskt är ett för svagt ord. Fruktansvärt är bättre: värt att frukta - och din mamma fruktade.

Tack för att du delat med dig av info kring detta!

24 december 2011 17:12

stella sa...

Hej Yvonne

Det blev ju väldigt konstigt det här. Din pappa inlåst på sjukhus i 32år och min mamma på Sidsjöns sjukhus. Det här gjorde mig lite beklämd. Jag har inte tänkt så hårt på det här tidigare. Bara konstaterat att hon varit där, att hon var rädd för sjukhuset. Och så har jag ju besökt henne en gång där, vid det tillfället kände hon inte igen mig.

Nu i efterhand kan jag se det konstiga i det, att hon inte kände igen mig. Då blev jag nog mest sorgsen och ledsen över att hon inte kände igen sitt eget barn.

Jag ska sätta mig ner och kolla lite mer i de handlingar jag har om henne. Det finns en del på läkarspråk. En hel del om mediciner.

Dom var fullständigt tokiga på sociala i Sundsvall. På något ställe i hennes handlingar går att läsa till sig att hon var tvungen att gå till sociala varje dag för att ta några piller där? Var det var känner jag inte till. Det jag vet är att hon hade en del olika piller sen tidigare.

Galet det här med din pappa. 32år. Jag förstår det inte? Hade du klart för dig vad det handlade om?

Tråkigt egentligen att prata om sånt här i julhelgen. Ja! att överhuvudtaget prata om det. Men jag tror man måste veta innan man kan släppa och gå vidare i livet. Fast det börjar ju bli jäkligt sent när man snart är 60 år. Det börjar nästan kännas som allt kommer när det är för sent.

Men då var det så då! Nu ska i allafall jag studera dårhuset Sundsvall lite närmare.

Ha en fortsatt go jul och var rädd om dig.
Kramar från mig.

Yvonne Domeij sa...

Hej igen Stella, nu har den s.k. Ersättningsnämnden fattat beslut och jag ej får ersättning för de sexuella övergrepp jag utsatts för under fosterhemsvistelse hos min förövares bror och svägerska utomlands. Mvh igen Yvonne Domeij

Yvonne Domeij sa...

Ser att min kommentar är på tok för kryptisk. Förövarens bror och svägerska (som var bosatta utomlands) var enl. den dokumentation jag fick ta del av 2002 på Stockholms stadsarkiv mina fosterföräldrar! Detta är anmärkningsvärt inte bara för att ett svenskt barn placeras utomlands i strid med svensk lag och även i det aktuella landets lag. Jag hade inte den ringaste vetskap om anledningen till att jag 1960 sändes utomlands, logistiken sköttes av förövaren och hans anhöriga i utlandet var hans medbrottslingar som möjliggjorde hans sexuella utnyttjande av barnet som var hans patient. Jag bodde aldrig hos de människor som på papperet var mina fosterföräldrar och sedan jag tagit kontakt med ett av deras barn fick jag veta att familjen aldrig haft några fosterbarn. Likväl har jag i stadsarkivets handlingar hittat ett brev från den påstådde, för mig okände, fosterfadern, så det är tydligt att denna person formellt åtagit sig denna uppgift och sedan inte levt upp till det ansvar det borde innebära. Om det inte är vanvård, vad är då vanvård?

Allas lika värde

Jämlikhet

JAG och mina BARN är lika mycket värda som DIG och dina BARN.

JAG älskar mina BARN lika mycket som DU älskar dina BARN.

VÅRA BARN behöver och älskar sin mor och far lika mycket som ERA BARN behöver och älskar sin mor och far.

ALLA är lika mycket värda oberoende av ålder, kön, social status, nationalitet, religion, dåre som direktör, rik som fattig.

VARJE människa är unik i sig själv och ska behandlas med respekt för den han eller hon är. VARJE människa har en värdefull uppgift att göra i livet.Svenskt myndighetsväsen ? - Korrumperat eller bara ett stort skämt?

Inkompetenta socialarbetare ödelägger liv och det blir tydligen aldrig bättre!?

Det måste jag väl ändå haka med på och till fullo hålla med om. Finns något mer att tillägga? Den som läst min blogg kan kanske hålla med. Det känns som en upprättelse bara det att få läsa något sådant i en tidning.

Peter Althin och Anton Strand: Skyll inte på systemfel i socialtjänsten – det är personalen som är problemet

Det riktas stark kritik mot socialtjänstens utredningskompetens och orsaken sägs vara systemfel. Men problemen inom socialtjänsten ligger på individnivå, bland socialarbetare och deras chefer.

Om man inte längre kan lägga fullt engagemang och ge positiv energi till människor som har svåra problem ska man byta arbete, skriver Peter Althin och Anton Strand.

I Sverige finns en tendens att skylla problem på systemfel och anonyma kollektiv.

Socialtjänstens utredningar utgör många gånger utgångspunkt för förvaltningsdomstolarnas bedömningar i mål som för individen kan vara livsavgörande.

Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter som inte stämmer överens med socialtjänstens bedömningar utelämnas

LIVSAVGÖRANDE. Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande – den kan exempelvis leda till att man förlorar vårdnaden om sitt barn. Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand.

Att arbeta med människor som av någon anledning har problem kräver ett brinnande intresse. Vidare ska man byta arbete om man upplever sig inte längre kunna ge dessa människor ett fullt engagemang och positiv energi.

Detta är grunden och inställningen för oss i vårt arbete och borde också vara det för landets socialarbetare.

Svensk alkoholpolitik?

Måste väl ändå vara ett skämt? Varför sälja något som är mycket skadligt o farligt!?. Precis! Med statens eget godtycke.

Vad har vi då hälsovårdsnämnden till? Dom brukar stoppa allt som är farligt för människan "hälsofarligt".

Alkohol är i allra högsta grad farligt "livsfarligt" och framkallar sjukdomar och elände i olika grad. Alkohol är allergiframkallande, borde inte hälsovårdsnämnden titta lite närmare på det här?

Kom och köp kom och köp!! säger våra politiker.

Vad gör våra politiker när det gått åt helvete för den som lockats till att köpa. Det politikerna gör är ingenting. De kommer med pekpinnen "usch och fy" en alkolist vad trisst!

Sen så skriver dom en massa papper som sen skickas runt, runt! En jäkla massa papper! Troligen kommer papperen bort med tiden och ingen har någon koll - Vad var det som hände egentligen! - ingen orkar bry sig!

- den som lockats in i denna beroende fälla blir straffad på olika sätt. Människor förlorar sina familjer, sina jobb, sina hem, blir satta i stora skulder. Vart tog pengarna vägen som skulle ha gått till det? Jo! till systembolaget och sen till statskassan. Vilka bestämmer över statskassan då? Vilka lyfter lön ur den "Man har gett med ena handen och tagit tillbaka med nästa" "Ingen tillgång, ingen efterfrågan".

Yrke som: Socialsekreterare, Fältassistent, Socialassistent

Yrkesinformation

Arbete:

Som socialsekreterare arbetar du med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Ekonomiska svårigheter, missbruk, arbetslöshet, och problem inom familjen är några faktorer som kan komplicera livet. Med samtal och olika former av stöd försöker du hjälpa din klient att själv finna en lösning. Som socialsekreterare måste du vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation.


Att tänka på:

Som socialsekreterare arbetar du med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Ekonomiska svårigheter, missbruk, arbetslöshet, och problem inom familjen är några faktorer som kan komplicera livet. Med samtal och olika former av stöd försöker du hjälpa din klient att själv finna en lösning. Som socialsekreterare måste du vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation. Man måste vara intresserad av människor, kunna möta kulturfrågor och ha förmåga att sätta sig in i andras situation. Arbetet kräver tålamod och man måste vara beredd på att ibland ställas inför besvikelser.

Som socialsekreterare har man tystnadsplikt.

En skrämmande bild av människan!

Som gamar och hyenor. De går ihop i flock, om de vädrar sig till ett ensamt svagt byte. Ett byte i underläge. Sen jagar de gemensamt det försvagade bytet till utmattning, sen sliter de bytet i stycken. Deras syfte är endast att döda, att sko sig själva. Men de är så fega så de går i flock, de är så fega så en hel flock väljer ett svagt ensamt byte.


MILJÖFÖRSTÖRINGEN ! - Människans förstörelse av ett levande konstverk, ett mästerverk "JORDEN"


RISK FÖR NYA KATASTROFER
Småredskatastrofen inträffade 2006 när ett område utanför Munkedal drabbades av ett gigantiskt skred.
Ett flera hundra meter långt och bredd område uppstod när motorvägen delade sig. Så sent som i december 2013 stoppades trafiken på E6:an i Bohuslän när 500 kubikmeter jord gled ner för en slänt och stannade vid vägkanten.
I framtiden ser man en ökad risk för skred i hela Göteborg eftersom staden delvis är byggd på lerjord, även Götaälvdalen ligger i riskzonen.
- Överhuvudtaget lermarker som ligger i sluttande terräng, säger Bo Lind, ställföreträdande generaldirektör vid Statens geotekniska institut.
"Rädda för kvicklera"
- Vi är särskilt rädda för kvicklera som finns ganska mycket i Götaälv och alla delar som varit täckta av det forna ishavet. För den leran har en sådan egenskap att den förlorar sin hållfastighet om den störs.
Bo Lind berättar att kvickleran är fast, men vid ett litet jordskred tappar den sin stabilitet.
- Den blir som filmjölk.
Det är vanligt med skred och ras under perioder då det regnat mycket. Vanligast i regnperioder. Ökad nederbörd ger ökad avrinning i älvarna vilket ökar risken för erosion. Samtidigt ökar vattentrycket i marken.
- Då minskar jordens hållfastighet och du får sämre stabilitet, säger Bo Lind.
Mot detta kan man göra geotekniska åtgärder som att stoppa erosioner med erosionsskydd längs älvkanterna, förstärka marken geotekniskt och i vissa fall flytta eventuella verksamhet därifrån.

Utsatta områden
Områden som är extra utsatta: Hela Götaälvdalen särskilt förbi Lilla Edet och sträckan mellan Nygård och Trollhättan, Rödbo, Nol och Nödinge.
Även andra dalgångar är extra utsatta så som Kvillebäckens dalgång, Viskadalen och Örekilsälven.

SÅ HOTAR KLIMATFÖRÄNDRINGARNA DIN HÄLSA
Som en följd av de kortare vintrarna kommer allt färre att frysa ihjäl eller skada sig vid halkolyckor. Men å andra sidan kan fler komma att dö på grund av värmeböljor. Risken är störst hos äldre över 80 år, hjärt-, kärl- och lungsjuka samt ensamstående med funktionshinder som vistas mycket inomhus i byggnader som lagrar värme och har otillräcklig ventilation.
Under varmare sommar månaderna ökar dessutom risken för matburna sjukdomsutbrott.
Varmare badvatten kan låta som något positivt men det kan även leda till ökade halter av toxinproducerande cyanobakterier, så kallade giftalger. Det kan ge hudirritationer samtidigt som småbarn och husdjur som sväljer vattnet kan få mag- och tarmbesvär och undantagsvis allvarligare förgiftningssymtom.
Kortare och mildare vintrar passar fästingar utomordentligt. Risken för att få fästingburna sjukdomar kommer därför att öka ytterligare samtidigt som risksäsongen förlängs.
Enligt 1177.se är områden runt Vänern, sydöstra Orust, i området Fjällbacka-Grebbestad och runt Göteborg riskområden i dag.

MER REGN HOTAR DRICKSVATTNET.
I Vänern finns det i dag problem med att leda bort vatten, enligt Naturvårdsverket. Forskarna bakom FN:s klimatpanels rapport är överens om att det kommer bli fler skyfall i framtiden. I samband med ökade temperaturer, ökar luftfuktigheten och så avdunstar det mer från havet, berättar Lars Bärring på SMHI.
Enligt SMHI:s prognos kommer årsnederbörden att öka med 10-30 procent vilket kan skapa ännu fler problem i just Vänern. Eftersom mer vatten måste passera genom Göta älv kan det ge ett baksug.
- Det kan göra så att avloppsvattnet kommer in i dricksvattnet, säger Sten Bergström, professor på SMHI.
Detta kan leda till att e-colibakterier i vattnet bli vanligare i framtiden, enligt Läkartidningen. Något som i sin tur skulle kunna ge problem med urinvägar, blodbanor, hjärnhinnor och tarmar.

Monsterstormen Sandy.
Vad ruskigt det som hänt i USA. Kanske dax att ställa bilarna och ta tåget istället! Läste idag att om du reser med tåg mellan Stockholm och Göteborg orsakar du samma mängd utsläpp av växthusgaser som en bilresa på 30 meter. Och inte snacka om flyget, det är ruskigt mycket värre!

Nya isfria arktis kan ge Sverige kallare och gråare somrar.
Arktis smälter rekordsnabbt - Istäcket mindre än på 6 000 år - en tredjedel har försvunnit sedan 1970-talet.
Sommaren i Sverige har varit kall och regnig, men på andra håll har rekordhöga temperaturer uppmätts.
Kallare och gråare
- När isen smälter kan vindarna, som i dag mest går från väst till öst, förändras så att de går mer syd-nord och nord-syd. Mer sydliga vindar över Grönland kan störa det normala vindflödet över Atlanten. Det kan innebära att ni i Skandinavien kan få kallare och gråare somrar, säger Overland till DN

Så mycket varmare har jorden blivit,
den globala uppvärmningen av jorden över 131 år.
– Det är dramatiskt!
– Vi kan minska utsläppstakten och komma till en nivå som är acceptabel. Men vi klarar inte att komma under den tvågradersökning som alla säger. Det är osannolikt. Men övertid kan vi få bukt med det. Vi helt enkelt måste, säger Michael Tjernström

Nu begravs Japan i snö.
Drivor på 3,5 meter gör att landet nu förbereder sig på stora skador.

Think it's cold HERE? Beautiful pictures from around the globe show the whole world is freezing

Gigantiskt företag förstör regnskog
Världens ondaste företag förstör regnskog och tvångsflyttar 40 000. Byggandet av Belo Monte-dammen i hjärtat av Amazonas regnskog, kommer att få stora konsekvenser.
Den gigantiska vattenfallsdammen kommer att lägga 700 kvadratkilometer regnskog under vatten, och driva tre indianstammar på flykt.

20 ton sill flöt i land i Norge.

"Berusade" papegojor faller från luften.

Fåglar föll från himlen.
Fåglarna ska ha varit starar och rödvingade trupialer.

Döda fåglar 2011
I Falköping hittades upp mot hundra döda kajor. Undersökningar visade senare att fåglarna dött av yttre våld.

I Italienska Faenza ramlade 8 000 duvor ner från himlen.

I Beebe, USA, föll flera tusen fåglar döda ner.

I Saint-Augustin-de-Desmaures, Kanada, hittade en bonde 80 döda duvor på sina marker.

Costa Concordia är en "tidsinställd bomb" för miljön, varnar Italiens miljöminister Corrado Clini. Omedelbara åtgärder krävs för att undvika en katastrof.– Fartyget har fulla bränsletankar. Det är en tung diesel som skulle kunna sjunka till sjöbotten. Det skulle vara en katastrof, sade Corrado Clini enligt AFP.I värsta fall skulle bränslet kunna läcka ut i havet och förorena kusten, vilket skulle få konsekvenser för både fågelliv och marint liv.

Pan Flute Armonia Song
Något så otroligt vackert. Nej! Det är inte manipulerat i något program. Det existerar om man orkar kolla efter det, orkar gå ut, titta uppåt, titta neråt. "Guds mästerverk" Undra hur lång tid det tog när han/hon skapade detta mästerverk. Hur gjorde han/hon minsta lilla fina detalj? Går det att återskapa om det skulle bli förstört? Finns någon kopia?


Citat, Ordspråk och annat av vikt

"DU KAN INTE HÄRSKA ÖVER ETT HELT LAND OM DU INTE KAN HÄRSKA ÖVER DITT SAMVETE"

"Om du vill lära känna vägen framför dig, fråga dem som går åt andra hållet."!

"Endast dina verkliga vänner talar om för dig när du är smutsig i ansiktet."

"Ett bekvämt sätt att ljuga är att tiga om sanningen "

"Glöm inte bort att nuet är det viktigaste och att nuet skapar. Det förgångna finns bara kvar som det är, man kan lära av historien men inte förändra den."

"LÖGNEN tar bort tryggheten tilliten tron glädjen lyckan! Och krossar hjärtan."

"BRUTNA LÖFTEN, missbrukade förtroenden skapar dåligt samvete och skuld, hos den person som håller på med sånt. Vad som sen händer hos den som fått sina förtroenden missbrukade och löften brutna ser väl ut lite olika beroende på vad det gäller. Men en sak är ju solklar..det drar inte med sig något gott åt något håll."

Orättvisan skapar hat, respektlöshet och våld.

Avundsjukan är grön och gjord av metall, skitnödig och mycket farlig!

"LIVSAVGÖRANDE, Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande.Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras elleratt uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand."

"Att ha värk gör ont, men att inte bli trodd gör ondare"

"Målet är ingenting - vägen dit är allt"

"Det här är första dagen i resten av mitt liv"

"Älskar man inte för mycket, älskar man inte nog"

"Ge inte upp när du fortfarande har någonting att ge. Ingenting är över förrän det ögonblick du slutar att försöka"


”Sex är svårt utan kärlek”

"Själar säger aldrig farväl"

"Den goda viljan!"

"Min lycka är din
din lycka är min
och gråten är min
när du gråter"

"– Som hemlös är man helt ensam. Man har ingen familj och inget socialt kontaktnät. De som har det blir inte hemlösa. "

"En lögnare måste ha gott minne"

"Det är med tunnpannkakor som med livet - just när det börjar gå riktigt bra tar smeten slut."

Hunden farligare än vargen!

Politiskt vallöfte:
Mest till de som tjänar bäst, mycket till de som har det hyggligt och absolut ingenting till de som har det svårast.

Vid ett vägskäl i livet fick jag ett råd av en ung person - Se problemen som en utmaning eller som ett äventyr, då blir livet mycket roligare och lättare.


De tio budorden.

1. Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig.
2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
3. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
4. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
5. Du ska inte dräpa.
6. Du ska inte begå äktenskapsbrott.
7. Du ska inte stjäla.
8. Du ska inte vittna falskt mot din nästa.
9. Du ska inte ha begär till din nästas hus.
10. Du ska inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.

SEX

Visste du att sex kan skruva tillbaka klockan? I en undersökning vid Scotland’s Royal Edinburgh Hospital bad forskaren David Weeks en panel att gissa åldern på 3500 deltagare, som de såg genom ett fönster. Det visade sig att männen och kvinnorna som antogs vara 7-12 år yngre än de var, hade sex i genomsnitt tre gånger i veckan. Dessutom hade de sex som varade tre gånger längre än de andra deltagarna. Sex kan reducera stress, och förbättra sömnkvaliteten, något som kan ta bort flera år från utseendet. Den enda andra faktoren som hade lika mycket inverkan på deltagarnas ungdomlighet var hur fysiskt aktiva de var i övrigt.

rull meny till kul o bra grejor

Håll Sverige Rent

Nedskräpning är när man med uppsåt eller av oaktsamhet kastar eller lämnar skräp efter sig utomhus, på en plats som allmänheten har tillträde, typiskt längs vägar, på torg och i parker, men även i marina miljöer som hav och sjöar.

Fakta: Så dyr är nedskräpningen

Ringa förseelse: Inga böter
• Cigarettfimp
• Tuggummi
• Bussbiljett
• Kolapapper

Nedskräpningsförseelse: 800 kronor i böter
• Glas- och plastflaskor
• Olika sorters dryckesförpackningar (till exempel öl-
och läskburkar)
• Snabbmatsförpackningar
• Engångsgrillar

Nedskräpning: Böter eller fängelse i upp till ett år
• Förpackningar som innehåller tändvätska, färg eller
andra kemikalier som kan vara miljöfarliga.
• Om du placerar ut större mängder skräp eller skräpar
ner i systematisk omfattning.

(SVT)

25 januari 2014 kl 23:14 OP-ED | ZULMAY AFZALI

Nej, svenskarna är inte rasister!

Invandrare bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar!

De ger dig ett falskt leende och låtsas att de bryr sig om dig. Men de enda de tycker om och bryr sig om är sig själva. Svenskarna är de värsta rasisterna i världen.” Så lät det i ett samtal som jag hörde mellan fyra asylsökande som väntade på svar på sina asylansökningar på Alstermo asylboende, torsdagen den 10 mars 2011.

När jag bodde på asylboendet mötte jag mycket få svenskar. Jag började tro att det jag hörde var sant och undrade om jag gjort mitt livs största misstag när jag kom till ett så rasistiskt land. Fast när jag ibland träffade svensk personal på boendet var de alltid mycket vänliga. Och varför skulle svenskarna behöva spela trevliga och låtsas att de bryr sig om asylsökande?

Jag visste inte vad jag skulle tro. Jag hörde bara negativa åsikter om svenskar, aldrig något positivt. I april 2011 fick jag flyktingstatus och skulle nu i praktiken få erfara hur rasistiskt folket i mitt nya land var.

Jag frågade andra som beviljats PUT (permanent uppehållstillstånd) varför svenskarna, om de nu vore så rasistiska, tillåter folk från andra länder att stanna i deras land och bli en del av deras samhälle. De sa: ”Bara för att svenskarna ger oss PUT så innebär det inte att de inte är rasister! De var tvungna att ge oss PUT för att vi hade så bra asylhistorier och för att Sverige inte vill kallas ett rasistiskt land”.

Nu har jag bott tre år i Sverige och har en helt annan bild av svenskar än de flesta asylinvandrare som jag träffar och pratar med har. Sedan ett år har jag ett bra jobb som lärare och försörjer mig själv. Från min första dag i en sfi-klass med svenska lärare, på resor med bussar och tåg, i butiker och på caféer, hos svenska familjer som jag lärt känna – överallt har jag observerat hur svenskar beter sig. Hittills har jag inte en enda gång mött något som kommer i närheten av rasism bland svenskar.

Däremot är det tyvärr flera av mina landsmän och andra som invandrat som bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar och som inte vill anpassa sig och integreras i det land som gett dem möjligheter. Om de får sina pengar från Socialbyrån en dag för sent kallar de det rasism. När busschauffören ber dem visa sina biljetter är han rasist. Om läkaren inte ger dem de mediciner de vill ha så är läkaren rasist. Och så vidare.

Den svenska asylhanteringen måste bli strikt, tydlig och rättssäker och svenskarna bör inte acceptera att lättvindigt kallas rasister. Annars blir de gisslan i sitt eget land och föraktet för dem riskerar att växa hos de asylinvandrade. De flesta är från sina hemländer vana vid att myndighetspersoner och lärare är auktoriteter, inte närmast självutplånande, vilket många av oss ofta möter här.

Den svenska vänligheten, sådan den uttrycks i systemen kring asylhanteringen och integrationen av människor som beviljats asyl eller uppehållstillstånd i Sverige, gör många nyanlända förvirrade och skapar en dålig grund att bygga ömsesidig tillit och respekt på.

Zulmay Afzali är före detta regeringstjänsteman i Afghanistan, flykting i Sverige sedan tre år, lärare och författare. mummelforlaget@comhem.se