måndag 7 november 2011

Idag är det 35 år sedan mamma dog. Förföljd av de sociala myndigheterna. Men det skiter nog dom i. Dom har säkert bara följt sina regler. Det otydliga blir tydligt i Huddinge kommun. - "Det Blå Jesus Tåget" - Vem är det som kör egentligen?

Jag tände ett ljus för min mamma igår. Jag tände ljus för andra också som lämnat mig.
Markko tände för sina nära och kära, sin son han förlorade endast 3 månader gammal, sin pappa, en flickvän och många fler. Det var vackert och väldigt stämningsfullt i Trångsunds / Skogås begravningsplats.

Ja! så var det. Totalt förföljd och styrd av de sociala myndigheterna. Med hot tvingad till saker hon inte ville. Socialassistenter som bestämde vad hon skulle tycka, tro och göra. Gör så eller gör inte så - Annars! och det vill du väl inte? Om hon inte följde deras direktiv så hamnade hon illa till. Detta var hot, tvång, syftet var att förnedra och skrämma henne. Och det var alltså från andra kvinnor som jobbade inom den sociala makten i Sverige. Kvinna till kvinna!? De var maktfullkomliga dessa socialt arbetande kvinnor, de gjorde som de ville. De visade och utövade sin makt. Är det fortfarande så i Sverige 2011 som det var för 35 år sedan. Skoningslöst krossade de henne och hennes liv. Dom förstörde allt för henne, hon förlorade allt. Sina barn, sitt hem, sina inkomster, sina vänner, sin heder - ja precis allt förlorade hon. Jag har en liten aning om att det fortfarande är så i Sverige! Äsch! ingen liten aning utan en väldigt stor aning om att det är så, kanske ändå värre. SAME SHIT!

Tur ska jag kanske säga att jag inte tillhör Sundsvall längre, utan jag tillhör ju Huddinge kommun och dom är säkert inte som dom i Sundsvall. Dom vill nog väl. De vill nog verkligen hjälpa människor till det bästa. För inte kan jag väl tro att dom som Sundsvall vill krossa människor helt!? Det är väl ändå inte därför dessa sociala myndigheter finns till? Eller är det som jag läst ute på nätet, Dom vill visa sin makt, kränka och förnedra människor, utöva sin makt, visa att det är dom som bestämmer.!!  Le hånfullt och skadeglatt när dom lyckats förstöra och skada. Är det här direktiv som kommer högre ifrån. Är det så här dom ska göra för att spara in pengar till politikerna?

Verkligen empatilöst och själlösa människor. Säkert spar dom lite pengar till politikerna. De har väl säkert fått direktiv att spara. Det blir ju enklast att spara på dem som inte har så mycket att sätta emot. Ja! dom som redan är så illa gjorda att dom redan ligger ner. Så ynkligt är det. Och med det slickar dom röven på sina chefer och ÖVERORDNANDE.  Man använder sanningar och osanningar, lagar och paragrafer precis som man vill, helt godtyckligt och som passar en själv.  Ungefär så här: - Jag gillar dig, du får! - Jag gillar inte dig, du får inte! Inget snyggt betyg precis.
Min mamma blev bara 46 år. Totalt styrd av de sociala myndigheterna ända ner i graven. Helt kallt och empatilöst drev dom henne i döden. Jag har hennes arkivpapper så det går inte att missta sig på hur dom trakasserat och drivit henne ända in i helvetet och sen in i döden. Jag kommer ihåg att min mamma hade en stor Jesus staty stod uppe på hyllan till öppna spisen. Där hade den sin hedersplats. Jag tror min storebror har den just nu. Om den nu finns kvar. Men i vilket fall som helst så finns den alltid kvar i mitt minne.

Journaler förr i tiden skrevs för hand. Det fanns inga datorer, så inget kunde läggas upp i någon mapp i en dator. Allt fanns alltså nedskrivet manuellt och på så sätt blev det svårt att manipulera bort något. Sådant syns rätt så tydligt. Idag blir det nog värre att få fram riktiga arkiv handlingar, allt läggs troligen upp i datorn, inget handskrivet. Så det är nog troligen så mycket lättare att gå in och ta bort eller ändra några rader. Antagligen är det väl så mycket lättare att visa en kollega / vän på något annat socialkontor i vårat avlånga land vad man håller på med, diskutera och skvallra. Ja! det jag menar är att det är troligen mycket enklare idag att missbruka  sekretessen. När jag skulle ha ut mina papper ur Sundsvalls stadsarkiv så tog det väldigt lång tid. Jag vet att de gicks igenom av någon arkivchef innan jag fick dem? När jag fick dem så var ordningen en katastrof. Jag har ju också kunnat se att det saknas papper, på en del papper syns tydligt att något dolts / tagits bort.  Så de handlingar man begär ut från myndigheter behöver inte vara de rätta. Varför skulle de vara ärliga? Jag hade bra gärna velat veta vad som stod på bland annat två sidor? Fast vad vet man egentligen? Dom kanske aldrig skrev något, orkade inte skriva viktiga fakta, dom sket i det helt enkelt. Sånt kan ju också många gånger bli väldigt fel. Det kanske är det mest troliga. Slarv, ointresse och inkompetens från våra myndigheter. Dom förstår helt enkelt inte vad dom gör!
Just idag av alla dagar, just idag är det 35 år sedan jag förlorade min älskade mamma, just idag för 35 år sedan hamnade jag i ett stor sorgetrauma när min mamma avled. Då kan man ju undra just denna dag, vilka som får plats på Jesus - tåget? Jag har skrivit om det i min andra blogg.

En vän till mig undrade om verkligen alla kommer med på Jesus tåget. Jag undrade vad hon menade med det. Jo! Att vissa inte skulle få plats, de skulle bli avkastade från tåget. Kastade ner till djävulen som hon sa!

Den här tavlan målade jag för ca 6 månader sedan. Den heter "Måla vägen till helvetet för fan blackred!"

Jag råkade springa igenom vårat kära Huddinge centrum idag.  Lite grått, kallt och tråkigt. Inte mycket att värma sig under en stund. Nä! faktiskt riktigt stelt och kallt. Men på coop fick jag tag på falukorvsringar för 10:- mycket prisvärt.
Klockan är drygt 23.00 och det spökar. Kusligt! Vid ett par tillfällen under kvällen har jag sett en snabb skugga fladdra förbi i vänstra ögonvrån? 


Nu är klockan 00:13 och något börjar ta form. Tidigare ikväll satt jag och läste lite ur de
anteckningar som sociala har skrivit om min mamma, det var mellan de två skuggorna. Det är något läbbigt med hela grejen. Men jag tror jag börjar se sammanhanget. Fast det har jag nog gjort tidigare. Men just vållande frågan har jag funderat över. Ja! jag menar vem som var vållande till att min mamma dog så ung. Varför gick det så fort utför? Vad fick hon för hjälp till det?

Svaret fick jag nog när jag gjorde ett litet avbrott och gick till aftonbladet för att läsa lite nyheter. Det mina ögon faller på är Michael Jackson. Hans läkare har blivit dömd för att vara vållande till hans död. På grund av att han gett honom för mycket piller.

Åklagaren menar att Michael Jackson betalade med sitt liv för sin doktors brottsliga försumlighet.
Michael Jackson dog den 25 juni 2009 av en överdos av narkosmedlet Propofol i kombination med lugnande medel. Snart hopade frågorna sig – hur kunde Jackson dö av en överdos med en läkare på plats? Tog han medicinen själv, eller fick han den av sin läkare?
Dr Conrad Murray är skyldig till att ha vållat Michael Jacksons död.  

"Läkemedel kan vara lika farligt som knark"
- Det finns ett överflöd av läkare i Hollywood, de är knarkförsäljare, de är knarklangare, de råkar bara ha läkarexamen, säger Deepak Chopra.
I skuggan av Hollywoodstjärnornas problem brottas ett stort antal vanliga svenskar med läkemedelsmissbruk - och antalet personer som har dött av läkemedelsförgiftning har ökat markant.

Det roligaste tyckte jag nog ändå var vad Michaels syrra sa:”Michaels ande kommer att vara med oss i domstolen och han kommer att se till att domen blir den rätta.”

Video - Michael Jackson - Ghost

Datum: 11-11-30

”Ingen ånger, ingen skuld – han är farlig” - Därför döms Michael Jacksons läkare till fyra år i fängelse.

Jag har tyckt det varit lite konstigt med det blå tåget. Nu börjar nog pusselbitarna falla på plats. Inte min förtjänst utan min väns.  Hon sa i alla fall åt mig att hålla hårt i tavlan, den hade en speciell betydelse. Hon frågade också om jag inte såg vem som körde tåget. Men det gjorde jag inte! Fast idag så börjar nog ett liljeholmens gå upp. Det måste nog nästan vara min kära mor som kör tåget. Jesus bilden / statyn  har jag ju fått med. Nu när jag läste hennes papper från sociala så dök det upp igen, det faller lite i glömska ibland. Men det var den gången hon jobbade som städerska på tågen i Sundsvall. Det jobbet som sociala sabbade för henne. Hur hon försökte gömma sig för socialtanter, polis och läkare. Så där har vi tåget. Då har jag ju fått ihop Jesus-tåget. Och det borde ju vara min mor som kör. Konstigt att hon dykt upp just idag, 35 år efter sin död? Undra vad hon vill säga?
Nu vet jag vad hon ville säga, just idag när det är den 21/11-2011 och Upprättelseceremonin går av stapeln i blå hallen för de vanvårdade, om bara någon timme. Så tydligt det helt plötsligt blev. Min mamma var helt enkelt utbränd! Så var det! Nu tror jag nästan att min mamma också får lite upprättelse idag. Hon tillhörde ju en av dom som blev felbehandlade i den sociala vården. Felbehandlingen fick konsekvenser både för henne och hennes barn! Då kanske jag äntligen efter 35år kan begrava min mamma på riktigt då?! Och kanske kan vi få lite själsro hon och jag!? Talet 21 är ju oslagbart, så denna dag borde ju också bli oslagbar? Eller det kanske var min morsa som var oslagbar.

Jag kanske ska byta namn på Jesus-tåget. Det kan väl få heta "referens-tåget" istället? Eller varför inte båda? Man kan kanske koppla på vagnar, någon kan få heta referensvagnen. Ja! det var nog en bättre idee. Då har Jesus-tåget fått en godsvagn påkopplad som ska transportera referenser. Var ska referenserna, hur lång blir resan. Är det värdefull last, kanske explosiv? Vad ska den användas till? Vad blir slutresultatet och när. För det är väl inte en vagn med bortkastat gods?

Undra om några tänkt åka med och undra vad det blir för några!

Vuxna barn: Man kanske kan låta dem få en vagn på Jesus-tåget. Jag är ju ett vuxet barn till min mamma. Mina barn blir vuxna barn till mig. Ja! så gör jag, Jesus-tåget har fått en godsvagn till med "vuxna barn". Jahaja! och hur kommer deras resa att se ut. Hur lång blir den och hur blir det när de kommit fram?. Men vad konstigt! Varför åker dom godsvagn, varför inte kupé? Haha! dom har kanske plankat, de åker som fripassagerare. Varför gör dom så? Självklart så har dom inga pengar. Låna till resan kanske!? Men vem av då. Av de andra som åker vuxna barn vagnen kanske. Inte troligt, de har nog också plankat. Det går som en röd tråd emellan dem. Det var arvet de fick i livet, att planka!

Fast jag är jäkligt sugen på att koppla på en godsvagn till. Vad ska den heta då? Jo det måste ju bli 1980-2011. Ja! då har det gamla tåget fått tre godsvagnar. Det här är inget nyare tåg, utan en gammal modell. Då har det blå Jesus-tåget hängande på släp referensvagnen, vuxna barn vagnen, 1980-2011 vagnen. Undra vem som sitter i de fina vagnarna med de fina sittplatserna? Undra var tåget är på väg. Jag tycker mig sett en liten figur som smugit sig in och gömt sig i de fina vagnarna. Undra var han eller hon kom ifrån. Någon av godsvagnarna kanske? Troligast är alla på väg åt samma håll.  Ressättet ser bara lite annorlunda ut. Undra om det blir som min vän tror, att vissa kommer inte att åka med hela vägen?! Jag får vänta någon dag, så kanske jag får veta vart tåget är på väg med alla människor. Något stations stopp borde det bli innan slutstation. Nu har nog tåget stannat vid en station för att ta ombord passagerare i de främre vagnarna, det har även kopplats på nya godsvagnar. Godsvagnen längst bak är full med medellösa. Det har kopplats på ytterligare tre godsvagnar, en för hemlösa, en för arbetslösa och en för sjuka och felbehandlade.

Då ska vi se vad som klev på i de främre finare vagnarna. Vagnarna med de finaste sittplatserna. Vagnen närmast lokföraren. Under natten så klev de samvetslösa på i den. Vagnen efter den blev full av de ansvarslösa i nästa vagn glänser de glamorösa och pompösa. Det tog inte så många stationer så stannade tåget för att de maktfullkomliga  kunde kliva på. Dom sitter inte längst fram och inte längst bak. Dom sitter i fjärde vagnen från loket räknat. De fyra första vagnarna tuffar med bakom loket i skydd av varandra. Framför sig har dom den fulla och alkoholiserade lokföraren, det är han som kör tåget. Bakom sig har dom godsvagnarna i tur och ordning - "referensvagnen, vuxna barn vagnen, 1980-2011 vagnen, medellösa vagnen, hemlösa vagnen, en för arbetslösa vagnen, sjuka och felbehandlade vagnen och längst bak post vagnen"

Fast den ingen såg av de personer som klev på längst fram var lokföraren, inte de längst bak heller för dom var för långt bak. Jag såg lokföraren när han kom i mörkret. Han hade en svart sotarmössa på sig, en sliten kavaj men det som var mest iögonfallande var den bruna portföljen han bar på. Säkert matsäcken skulle man ju kunna tro. Och på sätt och vis är väl en 75:a ren sprit matsäcken för en alkoholist. Det var vad lokföraren hade med sig i portföljen, det var förtäringen under nattpasset. Den där lilla svarta figuren jag sett tidigare måste väl ändå vara konduktören, fast egentligen inte, det kunde ha varit städerskan eftersom jag såg den lilla personen när tåget var tomt. Jag glömde att koppla på den godsvagnen som är full med alkoholister. Varken lokföraren eller städerskan är några som syns när väl tåget gått.

Förresten, vad sliten och skabbig hon ser ut städerskan. Får sånna åka tåg? Ja visst ja. Hon åker inte tåg, hon städar ju tåget. Säkert har hon inte råd med en biljett ens. Stackars människa! Hon skulle nog behöva semester på ett vilohem och lite sån där makeover. Någon som pysslade om henne! Det här är nog en planktant i alla fall.

Säkert har inte alla klivit på ännu i de främre fina vagnarna. Dom kanske gör det under dagen. Vid det gamla tågets nästa stations stopp.

Huddinge station blev första stoppet idag. Här klev Stina och Olga på, de valde att sätta sig i vagnen "maktfullkomliga vagnen", men vänta nu! Tror Olga byter vagn och sätter sig i "samvetslösa vagnen". Så där ja! Dax för avgång, då får vi se var nästa stopp blir.Välkommen ombord Stina och Olga, hoppas resan blir trevlig. Tyvärr så är inte vagnen med sovkupeeérna påkopplad ännu. Men det har inte mörknat riktigt ännu. Men titta, där kommer Bettan springande också. Det var på håret att hon hann med. Hon slänger sig in i vagn "ansvarslösa". Vid 19.30 tiden kliver en gammal, sjuk och trött man på i "godsvagnen sjuka och felbehandlade". En kvinna kliver av vid samma station, hon kliver ur godsvagnen medellösa. En annan kvinna postar ett brev i postvagnen på någon station mellan Huddinge och Nynäshamn.

Alexandra Ording ,  facklig representant SKTF,  gruppledare på sociala och äldreomsorgsförvaltningen i Huddinge kommun. FoU-Nordväst "Socialt arbete med barn, unga och familj" - Forskningsprojekt om mottagandet av ensamkommande flyktingbarn, Kommunvalkrets Huddinge Västra, Valdistrikt Flemingsberg 6, Val till kommunfullmäktige i Huddinge, Folkpartiet liberalerna Alexandra Ording 2  - 2,60%, På facebook hittar man henne om man vill bli vän och kanske ställa några politiska jämställdhets frågor. Det känns betryggande och skönt med personer inom kommunen med så fint CV. Hon hoppade precis på tåget i Huddinge, med hela det här paketet.  Jag hann inte med att se i vilken vagn det blev? Nu låter det fint när tåget kommer lastat med jämställdhet till kvinnor och män och ett rikare liv – med goda exempel från Huddinge kommun. En kommun ska inte göra skillnad på människor. Det otydliga blir tydligt i Huddinge kommun. Nu fortsätter arbetet för en jämställd medborgarservice där kvinnor och män ges likvärdiga chanser till ett rikt liv i kommunen.

Ingen är perfekt, Right? Alexandra Ording. Jag ger henne en fin plats i solen. Hon får åka i vagnen med de glamorösa och pompösa. Det glittrar så fint. Men tyvärr är inte glitter allt, så hon kan inte få mina referenser, jag är ju inte folkpartist. Referens vagnen är fortfarande tom!

Jämlikhet är ett svårt ord att tyda, det finns det många som kan intyga. Ungefär så här kan man tyda jämlikhet. 

Jämlikhet
JAG och mina BARN är lika mycket värda som DIG och dina BARN.
JAG älskar mina BARN lika mycket som DU älskar dina BARN.
VÅRA BARN behöver och älskar sin mor och far lika mycket som ERA BARN behöver och älskar sin mor och far.
ALLA är lika mycket värda oberoende av ålder, kön, social status, nationalitet, religion, dåre som direktör, rik som fattig.
VARJE människa är unik i sig själv och ska behandlas med respekt för den han eller hon är. VARJE människa har en värdefull uppgift att göra i livet.

Fasiken! medans jag släppte in henne passade några råttor på att slinka in  i postvagnen längst bak, de trodde inte jag såg dem! "usch!" vad äckligt! Hoppas de inte käkar upp brevet som ligger i postvagnen. Då tuffar det Blå-Jesus tåget vidare då mot nästa station.

Nu på morgontimmarna kliver social.ass Jessika Hellbom av vid Huddinge station, var hon klev på känner jag inte till eftersom jag sov då. Hon är en av dom som följer sina regler och kliver ur vagnen samvetslösa.
Hon kan säkert svara på varför det är ett så stort  mörkertal bland unga hemlösa och varför många av dem är av olika anledningar rädda för myndigheterna och många säger också att de tycker att de försökt få hjälp men inte fått det. Jessika Hellbom kan kanske på sitt Facebook konto svara på dina bostadsfrågor.  Varför du blev satt på gatan med en folkbokföringsadress på ett härberge eller lika bra hos någon kyrka. Finns inte hon där så kanske hennes arbetskollega och facebook väninna Alexandra Ording svara på frågorna istället. De jobbar så bra ihop de här två väninnorna inom stöd och omsorg i Huddinge kommun.  Fast jag undrar jag om verkligen den ena handen vet vad den andra gjort?


Ju fler kockar desto sämre soppa brukar det ju heta! Undra om restaurangvagnen öppnat.

Årtalet är 2011-11-11. Snön saknas, istället är det rätt så varmt och skönt. Tåget passerar Skogås station, där efter en liten väg kan man se några maskrosor titta upp. Ovanligt för att vara i November månad, de ska ju blomma på våren. Maskrosor överlever och tittar fram i de mest ogästvänliga och hårda förhållande, de har en otrolig överlevnadsförmåga.

På Stockholm station kommer en liten figur gående, en liten flicka kliver på. Nä! Jag vet inte om hon gör det, ser ut som om hon funderar på i vilken vagn hon ska sitta! Hon funderade för länge och missar tåget!  Men hon tappade något, en liten bok. Flickan är borta ser henne inte, vad gör jag med boken som heter Trasdocka? Jag lägger den i referensvagnen, äntligen något i den vagnen också. Vid nästa station som blir Bromma kopplas ett par ny godsvagnar på  "ryggradslösas vagn" och "sop vagnen". Men sopvagnen måste väl ändå vara den allra sista vagnen som det gamla tåget har på släp.

Men se där! Vem tänker inte åka tåg idag då om inte statminister Fredrik Reinfeldt. Undra vad han har med sig i portföljen? Jag ser ett litet hörn på ett papper, vad slarvig han varit som inte stoppat in papperen ordentligt i portföljen. Det jag hinner läsa är "utslagning och utanförskap av unga människor." JaJa! han klev iallafall in i  den fina vagnen "ansvarlösa"  som ligger närmare loket längre fram. En bit bakom Reinfeldt på behörigt avstånd och med en avvaktande hållning kommer några kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp som barn , de kliver på i godsvagnen "referenser".

Nu lämnar Blå tåget Stockholm central och beger sig mot Lidköping. Där på stationen väntar förvaltningschefen / socialchefen på att få kliva på. Hon kliver på i referens vagnen med ett fint erbjudande!
Blå Jesus tåget har nu anlänt till Gnosjö som är slut station. Det växlar spår under natten och vänder mot Stockholm Central på morgontimmarna. På perrongen kommer en kvinna gående i sakta mak. Hon verkar inte ha speciellt bråttom. Hon bär på ett paket med pampers blöjor. Hon kliver dröjande in i  1:a klass vagnen "ryggradslösa". Hon sätter sig ner, ser sig lite likgiltighet runt om i vagnen, under tiden börjar tåget sakta röra sig mot huvudstaden Stockholm. Under resans gång drömmer hon om den bonus som väntar henne, bonusen som hon är personligt ansvarig till, hon är stolt för den bonus hon får för människor som vanvårdats, människor som är ytterst sårbara och behöver andras bästa möjliga stöd.  Hade det varit ett djur hon vanvårdat hade hon kunnat få upp till 2 års fängelse enligt djurskyddslagen.

Men nu var det ju inga djur som tur var, det var bara vanliga B-klass människor. Alltså bara skräp och dom slänger hon i sista vagnen "sopvagnen" - Dom trampas ner ordentligt så dom inte sticker upp, efter det sopas dom bort!  Det har hunnit blivit den 15 november 2011, det är dax för barn och äldreminister Maria Larsson att kliva av tåget. Det blåa Jesus tåget är framme vid slutstationen för hennes del. På perrongen står en del människor och väntar med plakat, på plakaten kan man läsa - STOPPA DEM!

Vad konstigt! Inatt har sovvagnen varit påkopplad. Det blå drömtåget har varit på resa under natten. Tåget stannade vid en station i USA, tror det var NEW YORK. En liten person klev på, svårt att se i mörkret vem det var. Men personen klev på i referens vagnen. Tydligen vill han åka med till Stockholm. "HmHm" Han kommer ut och byter vagn, tar nu och kliver på i sovvagnen. Han verkar trött! Kvar i referens vagnen ligger några ark kvar på ett säte. Nyfiken som jag är så tjuvläser jag. Så här står det:

NEW YORK/STOCKHOLM. Michael Jackson slutade andas efter att han kollapsat i sitt hem. Han fördes i ilfart till sjukhus med ambulans - men läkarna lyckades inte återuppliva honom. En utredning inleddes genast för att ta reda på hur Michael Jackson dog. I kväll kom domen - "Enkel biljett till fängelset".

Jacksons läkare förklarades skyldig. Åklagarna drev linjen att Murray genom vårdslöshet orsakat Michael Jacksons död. Michael Jackson — "kungen av pop" — dog på grund av läkaren Conrad Murrays handlande. En enig jury fann på måndagen honom skyldig till vållande till annans död.
- Conrad Murray har vid flera tillfällen lurat, ljugit och mörkat, men viktigare: Conrad Murray agerade med brottslig vårdslöshet, sade åklagaren under rättegången.
Murray riskerar ett fyraårigt fängelsestraff och att bli fråntagen sin läkarlicens.

2011-11-16
Det blå Jesus tåget närmar sig sin slutstation och man kan ju undra vem som egentligen kör! Har det bytts lokförare under resans gång eller är det samma gamla lokförare hela resan
Fast det här tåget verkar väldigt herrelöst. Slänger både hit och dit. Igår var det någon som såg en liten mörk figur på mitten någonstans i en vagn. Lite gömd bakom en pelare. Om man nu ska åka med så behöver det ju vara någon pålitlig och trygg som kör annars är det ju lätt att det spårar ur och det kan ju bli väldigt olyckligt det, med många skadade. Det kan bli men för livet, för väldigt många, både fysiskt och psykiskt! Jag har klivit av tåget några stationer före slutstation. Valet var mitt eget. Den sista biten passade inte riktigt in i min resplan, för det verkar som om lokföraren lämnat sin plats och risken är stor att tåget skenar och spårar ur. Jag tar en promenad i omgivningarna istället.2011-11-18
Som jag trodde så hände en liten tråkig sak när tåget var nästan framme. Någon drar i nödbromsen så det skriker i hjulen! Det kommer ett tåg rakt emot det blå Jesus tåget, ett tåg som precis har startat sin resa, utan att kolla så inga andra tåg finns på spåret. En totalt galen tågförare den här röda Annika Högberg.  Lite sur blev det blå Jesus tågets lokförare över denna fräckhet, att utan något som helst samvete dra iväg med en massa passagerare utan att kolla om det var grönt först. Hon borde ha ställt en fråga om klarsignal. Om det var tomt på spåret så inget annat tåg fanns på samma spår. Varför gjorde hon inte det? Nonchalant, fräckt och väldigt omdömeslöst. Typiskt socialdemokraterna, klantigt! Verkligen en hopplös resa hon tänkt göra. En tågkrasch direkt i starten. Den där lilla svarta figuren jag sett gömma sig i de tomma vagnarna var nog en tjuv.

2011-11-21
Jag borde ju ha kopplat på en godsvagn som heter "utbrända" men troligen hade den blivit så full att alla inte fått plats. Jag lägger de utbrändas lott i referensvagnen istället. 

Ändstation ROPAR högtalarna!

Men jesses! Tåget har ju åkt ifrån en del personer. De har missat tåget! OjOj! hur ska det här bli då? De står kvar på avgångsstationen! Fan! Jag tror dom vinkar också, de ser mest glada ut. Det är ju konstigt, för just den här turen går inget mera!

2013-01-15
Städaren som stal det blå tåget och kraschade in i ett hus i Saltsjöbaden är svårt skadad.

Polisens teori: Kom åt tågets dödmansgrepp
Den 22-åriga kvinna som misstänks ha kört olyckståget in i ett hus vid Saltsjöbanan vårdas fortfarande på sjukhus och har inte förhörts av polisen. Vad som orsakade kraschen är ännu inte fastställt. Men enligt uppgifter till Aftonbladet utgår polisen i nuläget från att det är en olyckshändelse och inte ett uppsåtligt brott.

– Polisens teori är att kvinnan städade vagnen, städade klart och att hon sedan skulle gå ur tåget genom förarhytten. När hon fällde fram förarsätet kan sätet ha gjort att hon kom åt dödmansgreppet vilket ledde till att tåget kom i rullning, säger en källa till tidningen.

2013-01-18
"Vad som helst kan hända ute på banan" 
Facket rasar mot säkerheten efter kraschen "Det är skandal."
När olyckståget på Saltsjöbanan befann sig ute på spåret kunde ingen stoppa det.

Trafikledningen hade stämplat ut och gått hem.
18 januari 2013
Tågoperatör backar om kraschat tåg.
Tågoperatören Arriva beklagar nu att en städare pekats ut som skyldig till att ha stulit det tåg som kraschade in i ett hus i Saltsjöbaden. "Det kan också vara en olyckshändelse", säger Arrivas kommunikationschef.
- Jag beklagar att vi inte har varit tydligare med att ge en balanserad bild av hennes skuld eller oskuld i det här. Det har framstått som att hon har stulit tåget. Och det kan vara så men det kan också vara en olyckshändelse, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva, till Expressen.
Kvinnan vårdas fortfarande med svåra skador, men under dagen hoppas man kunna hålla ett första förhör med henne, säger åklagaren Per Andersson.
Som alla nu vet vid det här laget så var det inte städerskans fel utan det som hände att tåget började rulla för egen hand berodde på helt annan personal.

2014-10-12
Det blå Jesus tåget har ju länge saknat lokförare, men nu tror jag att det har fått en förare. Jag tar honom!

Jag vet inte varför jag kommer att tänka på Jesus och det blå Jesus tåget när jag såg den här gubben?
Kanske för att han har en krans på huvudet som gör att han ser så skenhelig ut och kanske för att Borås tidningen skriver i sin artikel om "passagerare". Sådana har jag ju massor av på mitt blå drömtåg Jesuståget. Undra om dom vill bli passagerare i mitt tåg. Undra vilken vagn jag ska sätta dem i.  Vart ska dom, vart vill de kliva av? Jag tror att Navid Modiri får bli den som kör Jesus tåget. Det har ju länge saknat en lokförare. Att han får köra tåget beror endast på att han med sin gloria liknande krans på huvudet påminner om Jesus. Sen om han är någon bra utbildad lokförare eller inte spelar ingen som helst roll. Nu kör han tåget! Han liknar Jesus och det räcker.

2 kommentarer:

BM sa...

Tack för ditt inlägg och grattis till att du slutat röka. Vet hur svårt det är, har också varit en rökare. Kämpa på!
Tråkigt att läsa om din mamma.
Kram BM

stella sa...

Du är tuff du. Först sluta röka! Och nu har du tagit upp striden med alkoholen. Jag är rätt så säker på att du vinner fajten.

Ha en fin helg och var snäll mot dig!
Kram Stella

Allas lika värde

Jämlikhet

JAG och mina BARN är lika mycket värda som DIG och dina BARN.

JAG älskar mina BARN lika mycket som DU älskar dina BARN.

VÅRA BARN behöver och älskar sin mor och far lika mycket som ERA BARN behöver och älskar sin mor och far.

ALLA är lika mycket värda oberoende av ålder, kön, social status, nationalitet, religion, dåre som direktör, rik som fattig.

VARJE människa är unik i sig själv och ska behandlas med respekt för den han eller hon är. VARJE människa har en värdefull uppgift att göra i livet.Svenskt myndighetsväsen ? - Korrumperat eller bara ett stort skämt?

Inkompetenta socialarbetare ödelägger liv och det blir tydligen aldrig bättre!?

Det måste jag väl ändå haka med på och till fullo hålla med om. Finns något mer att tillägga? Den som läst min blogg kan kanske hålla med. Det känns som en upprättelse bara det att få läsa något sådant i en tidning.

Peter Althin och Anton Strand: Skyll inte på systemfel i socialtjänsten – det är personalen som är problemet

Det riktas stark kritik mot socialtjänstens utredningskompetens och orsaken sägs vara systemfel. Men problemen inom socialtjänsten ligger på individnivå, bland socialarbetare och deras chefer.

Om man inte längre kan lägga fullt engagemang och ge positiv energi till människor som har svåra problem ska man byta arbete, skriver Peter Althin och Anton Strand.

I Sverige finns en tendens att skylla problem på systemfel och anonyma kollektiv.

Socialtjänstens utredningar utgör många gånger utgångspunkt för förvaltningsdomstolarnas bedömningar i mål som för individen kan vara livsavgörande.

Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter som inte stämmer överens med socialtjänstens bedömningar utelämnas

LIVSAVGÖRANDE. Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande – den kan exempelvis leda till att man förlorar vårdnaden om sitt barn. Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand.

Att arbeta med människor som av någon anledning har problem kräver ett brinnande intresse. Vidare ska man byta arbete om man upplever sig inte längre kunna ge dessa människor ett fullt engagemang och positiv energi.

Detta är grunden och inställningen för oss i vårt arbete och borde också vara det för landets socialarbetare.

Svensk alkoholpolitik?

Måste väl ändå vara ett skämt? Varför sälja något som är mycket skadligt o farligt!?. Precis! Med statens eget godtycke.

Vad har vi då hälsovårdsnämnden till? Dom brukar stoppa allt som är farligt för människan "hälsofarligt".

Alkohol är i allra högsta grad farligt "livsfarligt" och framkallar sjukdomar och elände i olika grad. Alkohol är allergiframkallande, borde inte hälsovårdsnämnden titta lite närmare på det här?

Kom och köp kom och köp!! säger våra politiker.

Vad gör våra politiker när det gått åt helvete för den som lockats till att köpa. Det politikerna gör är ingenting. De kommer med pekpinnen "usch och fy" en alkolist vad trisst!

Sen så skriver dom en massa papper som sen skickas runt, runt! En jäkla massa papper! Troligen kommer papperen bort med tiden och ingen har någon koll - Vad var det som hände egentligen! - ingen orkar bry sig!

- den som lockats in i denna beroende fälla blir straffad på olika sätt. Människor förlorar sina familjer, sina jobb, sina hem, blir satta i stora skulder. Vart tog pengarna vägen som skulle ha gått till det? Jo! till systembolaget och sen till statskassan. Vilka bestämmer över statskassan då? Vilka lyfter lön ur den "Man har gett med ena handen och tagit tillbaka med nästa" "Ingen tillgång, ingen efterfrågan".

Yrke som: Socialsekreterare, Fältassistent, Socialassistent

Att tänka på: Som socialsekreterare arbetar du med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Ekonomiska svårigheter, missbruk, arbetslöshet, och problem inom familjen är några faktorer som kan komplicera livet. Med samtal och olika former av stöd försöker du hjälpa din klient att själv finna en lösning. Som socialsekreterare måste du vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation. Man måste vara intresserad av människor, kunna möta kulturfrågor och ha förmåga att sätta sig in i andras situation. Arbetet kräver tålamod och man måste vara beredd på att ibland ställas inför besvikelser. "Som socialsekreterare har man tystnadsplikt."

En skrämmande bild av människan!

Som gamar och hyenor. De går ihop i flock, om de vädrar sig till ett ensamt svagt byte. Ett byte i underläge. Sen jagar de gemensamt det försvagade bytet till utmattning, sen sliter de bytet i stycken. Deras syfte är endast att döda, att sko sig själva. Men de är så fega så de går i flock, de är så fega så en hel flock väljer ett svagt ensamt byte.


MILJÖFÖRSTÖRINGEN ! - Människans förstörelse av ett levande konstverk, ett mästerverk "JORDEN"


RISK FÖR NYA KATASTROFER
Småredskatastrofen inträffade 2006 när ett område utanför Munkedal drabbades av ett gigantiskt skred.
Ett flera hundra meter långt och bredd område uppstod när motorvägen delade sig. Så sent som i december 2013 stoppades trafiken på E6:an i Bohuslän när 500 kubikmeter jord gled ner för en slänt och stannade vid vägkanten.
I framtiden ser man en ökad risk för skred i hela Göteborg eftersom staden delvis är byggd på lerjord, även Götaälvdalen ligger i riskzonen.
- Överhuvudtaget lermarker som ligger i sluttande terräng, säger Bo Lind, ställföreträdande generaldirektör vid Statens geotekniska institut.
"Rädda för kvicklera"
- Vi är särskilt rädda för kvicklera som finns ganska mycket i Götaälv och alla delar som varit täckta av det forna ishavet. För den leran har en sådan egenskap att den förlorar sin hållfastighet om den störs.
Bo Lind berättar att kvickleran är fast, men vid ett litet jordskred tappar den sin stabilitet.
- Den blir som filmjölk.
Det är vanligt med skred och ras under perioder då det regnat mycket. Vanligast i regnperioder. Ökad nederbörd ger ökad avrinning i älvarna vilket ökar risken för erosion. Samtidigt ökar vattentrycket i marken.
- Då minskar jordens hållfastighet och du får sämre stabilitet, säger Bo Lind.
Mot detta kan man göra geotekniska åtgärder som att stoppa erosioner med erosionsskydd längs älvkanterna, förstärka marken geotekniskt och i vissa fall flytta eventuella verksamhet därifrån.

Utsatta områden
Områden som är extra utsatta: Hela Götaälvdalen särskilt förbi Lilla Edet och sträckan mellan Nygård och Trollhättan, Rödbo, Nol och Nödinge.
Även andra dalgångar är extra utsatta så som Kvillebäckens dalgång, Viskadalen och Örekilsälven.

SÅ HOTAR KLIMATFÖRÄNDRINGARNA DIN HÄLSA
Som en följd av de kortare vintrarna kommer allt färre att frysa ihjäl eller skada sig vid halkolyckor. Men å andra sidan kan fler komma att dö på grund av värmeböljor. Risken är störst hos äldre över 80 år, hjärt-, kärl- och lungsjuka samt ensamstående med funktionshinder som vistas mycket inomhus i byggnader som lagrar värme och har otillräcklig ventilation.
Under varmare sommar månaderna ökar dessutom risken för matburna sjukdomsutbrott.
Varmare badvatten kan låta som något positivt men det kan även leda till ökade halter av toxinproducerande cyanobakterier, så kallade giftalger. Det kan ge hudirritationer samtidigt som småbarn och husdjur som sväljer vattnet kan få mag- och tarmbesvär och undantagsvis allvarligare förgiftningssymtom.
Kortare och mildare vintrar passar fästingar utomordentligt. Risken för att få fästingburna sjukdomar kommer därför att öka ytterligare samtidigt som risksäsongen förlängs.
Enligt 1177.se är områden runt Vänern, sydöstra Orust, i området Fjällbacka-Grebbestad och runt Göteborg riskområden i dag.

MER REGN HOTAR DRICKSVATTNET.
I Vänern finns det i dag problem med att leda bort vatten, enligt Naturvårdsverket. Forskarna bakom FN:s klimatpanels rapport är överens om att det kommer bli fler skyfall i framtiden. I samband med ökade temperaturer, ökar luftfuktigheten och så avdunstar det mer från havet, berättar Lars Bärring på SMHI.
Enligt SMHI:s prognos kommer årsnederbörden att öka med 10-30 procent vilket kan skapa ännu fler problem i just Vänern. Eftersom mer vatten måste passera genom Göta älv kan det ge ett baksug.
- Det kan göra så att avloppsvattnet kommer in i dricksvattnet, säger Sten Bergström, professor på SMHI.
Detta kan leda till att e-colibakterier i vattnet bli vanligare i framtiden, enligt Läkartidningen. Något som i sin tur skulle kunna ge problem med urinvägar, blodbanor, hjärnhinnor och tarmar.

Monsterstormen Sandy.
Vad ruskigt det som hänt i USA. Kanske dax att ställa bilarna och ta tåget istället! Läste idag att om du reser med tåg mellan Stockholm och Göteborg orsakar du samma mängd utsläpp av växthusgaser som en bilresa på 30 meter. Och inte snacka om flyget, det är ruskigt mycket värre!

Nya isfria arktis kan ge Sverige kallare och gråare somrar.
Arktis smälter rekordsnabbt - Istäcket mindre än på 6 000 år - en tredjedel har försvunnit sedan 1970-talet.
Sommaren i Sverige har varit kall och regnig, men på andra håll har rekordhöga temperaturer uppmätts.
Kallare och gråare
- När isen smälter kan vindarna, som i dag mest går från väst till öst, förändras så att de går mer syd-nord och nord-syd. Mer sydliga vindar över Grönland kan störa det normala vindflödet över Atlanten. Det kan innebära att ni i Skandinavien kan få kallare och gråare somrar, säger Overland till DN

Så mycket varmare har jorden blivit,
den globala uppvärmningen av jorden över 131 år.
– Det är dramatiskt!
– Vi kan minska utsläppstakten och komma till en nivå som är acceptabel. Men vi klarar inte att komma under den tvågradersökning som alla säger. Det är osannolikt. Men övertid kan vi få bukt med det. Vi helt enkelt måste, säger Michael Tjernström

Nu begravs Japan i snö.
Drivor på 3,5 meter gör att landet nu förbereder sig på stora skador.

Think it's cold HERE? Beautiful pictures from around the globe show the whole world is freezing

Gigantiskt företag förstör regnskog
Världens ondaste företag förstör regnskog och tvångsflyttar 40 000. Byggandet av Belo Monte-dammen i hjärtat av Amazonas regnskog, kommer att få stora konsekvenser.
Den gigantiska vattenfallsdammen kommer att lägga 700 kvadratkilometer regnskog under vatten, och driva tre indianstammar på flykt.

20 ton sill flöt i land i Norge.

"Berusade" papegojor faller från luften.

Fåglar föll från himlen.
Fåglarna ska ha varit starar och rödvingade trupialer.

Döda fåglar 2011
I Falköping hittades upp mot hundra döda kajor. Undersökningar visade senare att fåglarna dött av yttre våld.

I Italienska Faenza ramlade 8 000 duvor ner från himlen.

I Beebe, USA, föll flera tusen fåglar döda ner.

I Saint-Augustin-de-Desmaures, Kanada, hittade en bonde 80 döda duvor på sina marker.

Costa Concordia är en "tidsinställd bomb" för miljön, varnar Italiens miljöminister Corrado Clini. Omedelbara åtgärder krävs för att undvika en katastrof.– Fartyget har fulla bränsletankar. Det är en tung diesel som skulle kunna sjunka till sjöbotten. Det skulle vara en katastrof, sade Corrado Clini enligt AFP.I värsta fall skulle bränslet kunna läcka ut i havet och förorena kusten, vilket skulle få konsekvenser för både fågelliv och marint liv.

Pan Flute Armonia Song
Något så otroligt vackert. Nej! Det är inte manipulerat i något program. Det existerar om man orkar kolla efter det, orkar gå ut, titta uppåt, titta neråt. "Guds mästerverk" Undra hur lång tid det tog när han/hon skapade detta mästerverk. Hur gjorde han/hon minsta lilla fina detalj? Går det att återskapa om det skulle bli förstört? Finns någon kopia?


Citat, Ordspråk och annat av vikt

"DU KAN INTE HÄRSKA ÖVER ETT HELT LAND OM DU INTE KAN HÄRSKA ÖVER DITT SAMVETE"

"Om du vill lära känna vägen framför dig, fråga dem som går åt andra hållet."!

"Endast dina verkliga vänner talar om för dig när du är smutsig i ansiktet."

"Ett bekvämt sätt att ljuga är att tiga om sanningen "

"Glöm inte bort att nuet är det viktigaste och att nuet skapar. Det förgångna finns bara kvar som det är, man kan lära av historien men inte förändra den."

"LÖGNEN tar bort tryggheten tilliten tron glädjen lyckan! Och krossar hjärtan."

"BRUTNA LÖFTEN, missbrukade förtroenden skapar dåligt samvete och skuld, hos den person som håller på med sånt. Vad som sen händer hos den som fått sina förtroenden missbrukade och löften brutna ser väl ut lite olika beroende på vad det gäller. Men en sak är ju solklar..det drar inte med sig något gott åt något håll."

Orättvisan skapar hat, respektlöshet och våld.

Avundsjukan är grön och gjord av metall, skitnödig och mycket farlig!

"LIVSAVGÖRANDE, Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande.Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras elleratt uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand."

"Att ha värk gör ont, men att inte bli trodd gör ondare"

"Målet är ingenting - vägen dit är allt"

"Det här är första dagen i resten av mitt liv"

"Älskar man inte för mycket, älskar man inte nog"

"Ge inte upp när du fortfarande har någonting att ge. Ingenting är över förrän det ögonblick du slutar att försöka"


”Sex är svårt utan kärlek”

"Själar säger aldrig farväl"

"Den goda viljan!"

"Min lycka är din
din lycka är min
och gråten är min
när du gråter"

"– Som hemlös är man helt ensam. Man har ingen familj och inget socialt kontaktnät. De som har det blir inte hemlösa. "

"En lögnare måste ha gott minne"

"Det är med tunnpannkakor som med livet - just när det börjar gå riktigt bra tar smeten slut."

Hunden farligare än vargen!

Politiskt vallöfte:
Mest till de som tjänar bäst, mycket till de som har det hyggligt och absolut ingenting till de som har det svårast.

Vid ett vägskäl i livet fick jag ett råd av en ung person - Se problemen som en utmaning eller som ett äventyr, då blir livet mycket roligare och lättare.


De tio budorden.

1. Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig.
2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
3. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
4. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
5. Du ska inte dräpa.
6. Du ska inte begå äktenskapsbrott.
7. Du ska inte stjäla.
8. Du ska inte vittna falskt mot din nästa.
9. Du ska inte ha begär till din nästas hus.
10. Du ska inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.

SEX

Visste du att sex kan skruva tillbaka klockan? I en undersökning vid Scotland’s Royal Edinburgh Hospital bad forskaren David Weeks en panel att gissa åldern på 3500 deltagare, som de såg genom ett fönster. Det visade sig att männen och kvinnorna som antogs vara 7-12 år yngre än de var, hade sex i genomsnitt tre gånger i veckan. Dessutom hade de sex som varade tre gånger längre än de andra deltagarna. Sex kan reducera stress, och förbättra sömnkvaliteten, något som kan ta bort flera år från utseendet. Den enda andra faktoren som hade lika mycket inverkan på deltagarnas ungdomlighet var hur fysiskt aktiva de var i övrigt.

rull meny till kul o bra grejor

Håll Sverige Rent

Nedskräpning är när man med uppsåt eller av oaktsamhet kastar eller lämnar skräp efter sig utomhus, på en plats som allmänheten har tillträde, typiskt längs vägar, på torg och i parker, men även i marina miljöer som hav och sjöar.

Fakta: Så dyr är nedskräpningen

Ringa förseelse: Inga böter
• Cigarettfimp
• Tuggummi
• Bussbiljett
• Kolapapper

Nedskräpningsförseelse: 800 kronor i böter
• Glas- och plastflaskor
• Olika sorters dryckesförpackningar (till exempel öl-
och läskburkar)
• Snabbmatsförpackningar
• Engångsgrillar

Nedskräpning: Böter eller fängelse i upp till ett år
• Förpackningar som innehåller tändvätska, färg eller
andra kemikalier som kan vara miljöfarliga.
• Om du placerar ut större mängder skräp eller skräpar
ner i systematisk omfattning.

(SVT)

25 januari 2014 kl 23:14 OP-ED | ZULMAY AFZALI

Nej, svenskarna är inte rasister!

Invandrare bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar!

De ger dig ett falskt leende och låtsas att de bryr sig om dig. Men de enda de tycker om och bryr sig om är sig själva. Svenskarna är de värsta rasisterna i världen.” Så lät det i ett samtal som jag hörde mellan fyra asylsökande som väntade på svar på sina asylansökningar på Alstermo asylboende, torsdagen den 10 mars 2011.

När jag bodde på asylboendet mötte jag mycket få svenskar. Jag började tro att det jag hörde var sant och undrade om jag gjort mitt livs största misstag när jag kom till ett så rasistiskt land. Fast när jag ibland träffade svensk personal på boendet var de alltid mycket vänliga. Och varför skulle svenskarna behöva spela trevliga och låtsas att de bryr sig om asylsökande?

Jag visste inte vad jag skulle tro. Jag hörde bara negativa åsikter om svenskar, aldrig något positivt. I april 2011 fick jag flyktingstatus och skulle nu i praktiken få erfara hur rasistiskt folket i mitt nya land var.

Jag frågade andra som beviljats PUT (permanent uppehållstillstånd) varför svenskarna, om de nu vore så rasistiska, tillåter folk från andra länder att stanna i deras land och bli en del av deras samhälle. De sa: ”Bara för att svenskarna ger oss PUT så innebär det inte att de inte är rasister! De var tvungna att ge oss PUT för att vi hade så bra asylhistorier och för att Sverige inte vill kallas ett rasistiskt land”.

Nu har jag bott tre år i Sverige och har en helt annan bild av svenskar än de flesta asylinvandrare som jag träffar och pratar med har. Sedan ett år har jag ett bra jobb som lärare och försörjer mig själv. Från min första dag i en sfi-klass med svenska lärare, på resor med bussar och tåg, i butiker och på caféer, hos svenska familjer som jag lärt känna – överallt har jag observerat hur svenskar beter sig. Hittills har jag inte en enda gång mött något som kommer i närheten av rasism bland svenskar.

Däremot är det tyvärr flera av mina landsmän och andra som invandrat som bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar och som inte vill anpassa sig och integreras i det land som gett dem möjligheter. Om de får sina pengar från Socialbyrån en dag för sent kallar de det rasism. När busschauffören ber dem visa sina biljetter är han rasist. Om läkaren inte ger dem de mediciner de vill ha så är läkaren rasist. Och så vidare.

Den svenska asylhanteringen måste bli strikt, tydlig och rättssäker och svenskarna bör inte acceptera att lättvindigt kallas rasister. Annars blir de gisslan i sitt eget land och föraktet för dem riskerar att växa hos de asylinvandrade. De flesta är från sina hemländer vana vid att myndighetspersoner och lärare är auktoriteter, inte närmast självutplånande, vilket många av oss ofta möter här.

Den svenska vänligheten, sådan den uttrycks i systemen kring asylhanteringen och integrationen av människor som beviljats asyl eller uppehållstillstånd i Sverige, gör många nyanlända förvirrade och skapar en dålig grund att bygga ömsesidig tillit och respekt på.

Zulmay Afzali är före detta regeringstjänsteman i Afghanistan, flykting i Sverige sedan tre år, lärare och författare. mummelforlaget@comhem.se