söndag 17 april 2011

Utredningen om vanvård i den sociala barnavården, S 2006:05 - betänkande - remissvar

Jag har hunnit fundera en del. Är väl inte helt nöjd med utredningen. Den tar framför allt för lång tid. Hur mycket ytterligare tid måste människor lägga ner, som väntat i hela sitt liv. Det är inte okey!
Jag beslutade mig för igår att haka på möjligheten att få yttra mig en gång till. Jag skrev ett remissvar igår. Inte för att jag kan slänga mig med en massa konstiga ord och termer. Utan jag har använt mig av den svenska som jag förstår och använder till vardags.

Att yttra sig kan man göra ända till den 15 maj "remissvar". Som jag kan förstå så kan även privat personer göra det. Så varför inte!?

Här mitt remissvar.
17/4-11

Remissvar - Statens offentliga utredningar (SOU)
Utredningen om vanvård i den sociala barnavården

Ensam i världen? utan rötter - Dålig livskvalité

Förlorad inkomst på grund av förlorad skolgång / utbildning - skadestånd

250.000:- är väl en årsinkomst för en vanlig arbetare, en månadsinkomst för en politiker!? Det rör sig inte om mycket pengar för den som fått sitt liv förstört, den som blivit misshandlad, våldtagen, kränkt och spottad på, förlorat skol och arbets möjligheter, den som varit med om olyckor i sina fosterhem, olyckor som fört "men" med sig för resten av livet. Arbetsmöjligheter är ju detsamma som inkomst. Många har säkert förlorat möjligheten till inkomst och då en inkomst på minst 250.000:- om året, förlorat denna möjlighet på grund av fosterhems placeringar och dylikt. För att politiker och myndighetspersoner inte tagit sitt ansvar och brytt sig. Inte slutfört det dom lagt sig i och åtagit sig. Utan när det passat dom bara skitit i hur det gått för det lilla barnet!

Detta ointresse från myndighetspersoner har tyvärr upprepat sig ytterligare vid utredningen "Utredningen om vanvård i den sociala barnavården" om tidigare ointresse och slarv från myndighetspersoner. Det är oerhört skrämmande att åter igen bli utsatt för detta ointresse. Min förhoppning var när jag äntligen tagit modet till mig, när jag kände ett litet hopp och tro på att nu äntligen blir det rätt, men så blev det ju inte.

När utredningen var klar så gick jag därifrån i den tron att jag blivit tagen på allvar, att min berättelse var av intresse. Självklart så trodde jag på det, trodde som så många gånger tidigare. Det skrevs och spelades in band under interjuven, så inget borde ju kunna bli fel! Men det blev fel. Jag blev tillskickad mig en lunta papper efter ett tag som jag skulle godkänna, jag godkände! Insåg väldigt snabbt att det inte fanns något intresse från de personer som interjuvat mig. Det fanns en del felaktigheter i de papper jag blivit tillskickad mig. Det fanns saker jag aldrig sagt. Det kändes tungt och bortkastat på något sätt. Min egen känsla av besvikelse över att det åter igen saknades uppgifter i det jag berättat. Vissa saker hade förändrats i det jag berättat. Men banden då som spelades in? Lyssnade dom aldrig på dem? Det kan dom inte ha gjort! Myndigheterna hade lovat att ta fram viktiga handlingar som berörde mig, men inget sådant gjordes.

Inkompetenta och ointresserade socialarbetare ödelägger liv. "LIVSAVGÖRANDE. Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande – den kan exempelvis leda till att man förlorar vårdnaden om sitt barn. Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter utelämnas". Om man inte längre kan lägga fullt engagemang och ge positiv energi till människor som har svåra problem ska man byta arbete.

Det borde lagstiftas att man är personligt ansvarig vid sådana här felaktigheter. Som det är nu så kan det bara slarvas undan, någon annan för stå för felaktigheterna. Så vad spelar det för roll? Mentaliteten verkar vara sådan "ansvarslös", man behöver inte göra sitt bästa eller bry sig.

Många berättar om att de inte förstått varför de har ryckts upp ur sina sammanhang, hur de har skiljts från sina syskon, kamrater och anhöriga. Det har inte funnits någon där som förklarat för dem. De har inte fått veta varför, för hur lång tid, eller vad som kommer att hända.”

Att ta ut sina papper från det sociala..det tycker jag man ska göra, det har man rättighet att få göra. De enda rötterna många av oss, är just de papperen från myndigheterna. Helst bör sådana här handlingar gås igenom tillsammans med den berörda personen och någon myndighetsperson. Fel kan kanske tillrättaläggas, den berörda personen kan kanske få lite förståels av vad som hänt. Det här är ju ett sätt att göra en uppföljning visa intresse på det man tidigare gjorde som myndighetsperson. Lagts sig i andra människors liv och åtagit sig rollen av ansvar. Det är viktigt för den berörd personens del, viktigt att få klarthet och förståelse, viktigt för livskvaliten. För att kunna gå vidare i livet.

När jag omhändertogs så omhändertogs mina tre syskon samtidigt. Det var ett oerhört trauma. Vi särades åt vi fyra syskon som hade varit tillsammans i vått och torrt. Jag förstod inte hur allvarligt det egentligen blev för mina syskon. Men det blev det. Många år senare 2005 besökte jag min födelsestad, jag och min ena bror åkte på kvällen för att titta på det gamla barnhemmet "solgläntan" i Sundsvall. Det gjorde mig oerhört bestört och förfärad när min bror säger "vet du syrran - vi såg dig som vår mamma". Det som alltså hände när vi särades åt av myndigheterna var att mina små bröder förlorade sin trygghet, den som dom såg som den som vårdade dem. Jag själv förlorade dem jag tog hand om och skyddade.

Syskon bör inte skiljas / säras vid ett omhändertagande, många gånger är det de enda som återstår för barnen.

Det är också viktigt att barnet för möjlighet att träffa sina föräldar även om de blivit omhändertagna.

Ett fosterhem bör kontrolleras innan ett barn får placeras där, kontrolleras i polisregister och dylikt.

Ett fosterhem bör gå med på oplanerade besök från myndigheter. Det är ett måste. Barnet måste få tillgång till någon person utanför fosterhemmet som det kan prata med, en person som bara bryr sig om just det, det bör vara samma person hela tiden.

Byte av skola för ett barn kan bli mycket olyckligt

samhörighet - mobbing - skola - utanförskap

På mindre orter känner oftast barnen varandra sedan de varit små, rätt som det är kommer det in en nykomling som de inte känner eller vet något om, de har ingen samhörighet, ofta pratas det vid kaffeborden i sådana här byhålor. Alla känner alla och det stora samtalsämnet blir den här nykomlingen. De vuxna är inte så noga med vad de säger även om barnen hör på. Vuxna kan tillochmed förbjuda sina barn att leka med det placerade barnet. Det som händer är att det placerade barnet hamnar utanför, får inte vara med, de andra barnen tisslar och tasslar i det placerade barnets närhet, blir mobbat .m.m. Så det vore ju bra om det berörda barnet slapp byta skola.

Dålig livskvalite går nog ofta i arv till barnen. Så misstaget myndigheterna gjorde återspeglar sig troligen långt in i framtiden.

Skadeståndet bör gå i arv till den drabbade personens barn om personen hunnit avlida innan skadeståndet betalats ut. Tyvärr har ju hela utredningen dragit ut på tiden och en del felaktigheter gjorts, besvikelsen har väl blivit så stor hos vissa så de inte orkat mer, utan avlidit. Det kommer ju att bli mycket svårt för en person som avlidit att ansöka om skadeståndet. Så dennes barn bör kunna ansöka om det istället.

Och man ska kanske inte glömma att barn inte är dumma - klokare än vad vuxna tror.

Det här kanske inte hör hit? Men något som fick mig mycket obehagligt berörd.
Jag besökte en pub för att äta en pizza, framför mig sitter en ung mamma med sitt barn, en pojke på ca 3år. De äter också pizza. Kyparen kommer med det de beställt in för att dricka. Pojken en läsk, mamman en stor stark öl. När mamman lyfter sitt glas så säger pojken - Mamma! drick inte den där!

För barnes skull borde det i lag förbjudas att barn får följa med in på sådana ställen som har spriträttigheter, eller att personalen inte får servera alkohol till människor som har barn med sig.
Barn borde inte heller få följa med in på systembolaget.

Jag ser det hela tiden hur människor tar med sina små barn för att supa, jag har sett små barn gå mellan borden och tigt öl av människor, jag har sett små barn fulla. Jag har sett hur vuxna lastar sina barnvagnar fulla av sprit.

Och det här är i allra högsta grad politikernas / myndigheternas fel att människor kan droga ner sig och missköta sitt liv och sina barn. Staten tjänar pengar på andras olycka. Och ett visst ansvar bör ju tas för det. Ingen tillgång ingen efterfrågan.

Socialdepartementet
Upprättelseutredningen
Socialdepartementet
Socialdepartementet Fredsgatan 8 103 33 StockholmTelefon 08-405 10 00Fax 08-723 11 91

Upprättelseutredningen överlämnas till Maria Larsson - Webbutsändning 10 februari 2011, klockan 15:30 Socialdepartementet - Upprättelseutredningen

Utredningen om vanvård i den sociala barnavården, S 2006:05

7 kommentarer:

marquerite sa...

bra skrivet !

mrsfinelady 43 år Iggesund sa...

Jätte bra skrivet vännen...kommer skicka ut min på bloggen också om några dagar..kramar

angelica mörner sa...

jag ringde blev inte intjuvad men fick papper hem att jag inte behövdes inteljuvas men jag skulle få också hur tänker dom hur länge ska vi vänta kram

Marita Lindblom sa...

Jag Har nu läst en berättelse som grep tagi mitt inre ,Jag undrar hur många mer än vi som blivit utsatta läser detta.

Jag skulle vilja att det borde finnas något sommarställe som vi som blivit utsatt skulle kunna åka till och få ha en underbar semester som kanske många inte kunnat ha,och det kanske på grund av att deras bakgrund ligger dem i fatet och gjort att de inte har någon möjlighet till att ha råd med semester.Det finns ju så många olika byggnader i hela sverige som tillhör myndigheterna som har varit barn-sommarhem ge det till de olika föreningarna som tillhör stulen barndom så att de kan göra något för de som har varit utsatta av myndighets personer....Och naturligtvis skall de vara gratis att kunna vistas där.... Sedan vad som gäller hur Cermonin skall gå till finns det flera alternativ men inte att vi skall behöva genomgå åter en ny utredning om vi är berättigade pengar eller ej alla uppgifter finns i de olika komunerna och i utredningen .Bara vi slipper sjunga WE shall over come.. För även om vi får en cermoni och pengar kan åtminstone inte jag släppa det jag har gått igen, Varje gång jag läser i tidningar eller hör på radion att samhället har åter gjort fel mot barn då rivs mina sår upp och blöder.Även på den fronten måste det bli ett stopp så man kan läckas i lugn och ro...Ta ert ansvar genast alla myndigheter och gör något för Barnen...

mrsfinelady 43 år Iggesund sa...

Marita..jag instämmer i vad du säger..det gör ont varje gång man hör om detta..och om barn som far illa...styrkekram i smärtan maskrossyster, för vi är överlevare mot alla odds.

Bo Nessen sa...

Jag måste säga att en middag,fagra ord en cermoni,en hög tjänsteman som framför regeringens ursäkter,det kan jag vara utan. De ansvariga är Döda och barndomen är borta så och gärningsmännen,kvar är vi offren.år av helvete missbruk fängelser m.m sen ska det utredas,utredas i gen och i gen.när jag själv gjorde rättssak,ville min ansvariga komun skulle beklaga det inträffade.svaret blev. en rad,citat.vi ifråga sätter inte hans uppgifter,menLUTARoss mot presk.tiden När jagrymde 14 år ga så har jag i efterhand läst att fosterhemmet fick behålla sista utbet för mej som en gratifikation för sin fostrar gärning slut cit märk då att jag tyckte fångar jag läste om i ryssland hade det mysigt kämpa på vänner men ersättning tror jag nog DOM UTREDER BORT KRAM TILL ER ALLA BOSSE.

Anonym sa...

lasa hela bloggen ar ganska bra

Allas lika värde

Jämlikhet

JAG och mina BARN är lika mycket värda som DIG och dina BARN.

JAG älskar mina BARN lika mycket som DU älskar dina BARN.

VÅRA BARN behöver och älskar sin mor och far lika mycket som ERA BARN behöver och älskar sin mor och far.

ALLA är lika mycket värda oberoende av ålder, kön, social status, nationalitet, religion, dåre som direktör, rik som fattig.

VARJE människa är unik i sig själv och ska behandlas med respekt för den han eller hon är. VARJE människa har en värdefull uppgift att göra i livet.Svenskt myndighetsväsen ? - Korrumperat eller bara ett stort skämt?

Inkompetenta socialarbetare ödelägger liv och det blir tydligen aldrig bättre!?

Det måste jag väl ändå haka med på och till fullo hålla med om. Finns något mer att tillägga? Den som läst min blogg kan kanske hålla med. Det känns som en upprättelse bara det att få läsa något sådant i en tidning.

Peter Althin och Anton Strand: Skyll inte på systemfel i socialtjänsten – det är personalen som är problemet

Det riktas stark kritik mot socialtjänstens utredningskompetens och orsaken sägs vara systemfel. Men problemen inom socialtjänsten ligger på individnivå, bland socialarbetare och deras chefer.

Om man inte längre kan lägga fullt engagemang och ge positiv energi till människor som har svåra problem ska man byta arbete, skriver Peter Althin och Anton Strand.

I Sverige finns en tendens att skylla problem på systemfel och anonyma kollektiv.

Socialtjänstens utredningar utgör många gånger utgångspunkt för förvaltningsdomstolarnas bedömningar i mål som för individen kan vara livsavgörande.

Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter som inte stämmer överens med socialtjänstens bedömningar utelämnas

LIVSAVGÖRANDE. Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande – den kan exempelvis leda till att man förlorar vårdnaden om sitt barn. Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand.

Att arbeta med människor som av någon anledning har problem kräver ett brinnande intresse. Vidare ska man byta arbete om man upplever sig inte längre kunna ge dessa människor ett fullt engagemang och positiv energi.

Detta är grunden och inställningen för oss i vårt arbete och borde också vara det för landets socialarbetare.

Svensk alkoholpolitik?

Måste väl ändå vara ett skämt? Varför sälja något som är mycket skadligt o farligt!?. Precis! Med statens eget godtycke.

Vad har vi då hälsovårdsnämnden till? Dom brukar stoppa allt som är farligt för människan "hälsofarligt".

Alkohol är i allra högsta grad farligt "livsfarligt" och framkallar sjukdomar och elände i olika grad. Alkohol är allergiframkallande, borde inte hälsovårdsnämnden titta lite närmare på det här?

Kom och köp kom och köp!! säger våra politiker.

Vad gör våra politiker när det gått åt helvete för den som lockats till att köpa. Det politikerna gör är ingenting. De kommer med pekpinnen "usch och fy" en alkolist vad trisst!

Sen så skriver dom en massa papper som sen skickas runt, runt! En jäkla massa papper! Troligen kommer papperen bort med tiden och ingen har någon koll - Vad var det som hände egentligen! - ingen orkar bry sig!

- den som lockats in i denna beroende fälla blir straffad på olika sätt. Människor förlorar sina familjer, sina jobb, sina hem, blir satta i stora skulder. Vart tog pengarna vägen som skulle ha gått till det? Jo! till systembolaget och sen till statskassan. Vilka bestämmer över statskassan då? Vilka lyfter lön ur den "Man har gett med ena handen och tagit tillbaka med nästa" "Ingen tillgång, ingen efterfrågan".

Yrke som: Socialsekreterare, Fältassistent, Socialassistent

Yrkesinformation

Arbete:

Som socialsekreterare arbetar du med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Ekonomiska svårigheter, missbruk, arbetslöshet, och problem inom familjen är några faktorer som kan komplicera livet. Med samtal och olika former av stöd försöker du hjälpa din klient att själv finna en lösning. Som socialsekreterare måste du vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation.


Att tänka på:

Som socialsekreterare arbetar du med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Ekonomiska svårigheter, missbruk, arbetslöshet, och problem inom familjen är några faktorer som kan komplicera livet. Med samtal och olika former av stöd försöker du hjälpa din klient att själv finna en lösning. Som socialsekreterare måste du vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation. Man måste vara intresserad av människor, kunna möta kulturfrågor och ha förmåga att sätta sig in i andras situation. Arbetet kräver tålamod och man måste vara beredd på att ibland ställas inför besvikelser.

Som socialsekreterare har man tystnadsplikt.

En skrämmande bild av människan!

Som gamar och hyenor. De går ihop i flock, om de vädrar sig till ett ensamt svagt byte. Ett byte i underläge. Sen jagar de gemensamt det försvagade bytet till utmattning, sen sliter de bytet i stycken. Deras syfte är endast att döda, att sko sig själva. Men de är så fega så de går i flock, de är så fega så en hel flock väljer ett svagt ensamt byte.


MILJÖFÖRSTÖRINGEN ! - Människans förstörelse av ett levande konstverk, ett mästerverk "JORDEN"


RISK FÖR NYA KATASTROFER
Småredskatastrofen inträffade 2006 när ett område utanför Munkedal drabbades av ett gigantiskt skred.
Ett flera hundra meter långt och bredd område uppstod när motorvägen delade sig. Så sent som i december 2013 stoppades trafiken på E6:an i Bohuslän när 500 kubikmeter jord gled ner för en slänt och stannade vid vägkanten.
I framtiden ser man en ökad risk för skred i hela Göteborg eftersom staden delvis är byggd på lerjord, även Götaälvdalen ligger i riskzonen.
- Överhuvudtaget lermarker som ligger i sluttande terräng, säger Bo Lind, ställföreträdande generaldirektör vid Statens geotekniska institut.
"Rädda för kvicklera"
- Vi är särskilt rädda för kvicklera som finns ganska mycket i Götaälv och alla delar som varit täckta av det forna ishavet. För den leran har en sådan egenskap att den förlorar sin hållfastighet om den störs.
Bo Lind berättar att kvickleran är fast, men vid ett litet jordskred tappar den sin stabilitet.
- Den blir som filmjölk.
Det är vanligt med skred och ras under perioder då det regnat mycket. Vanligast i regnperioder. Ökad nederbörd ger ökad avrinning i älvarna vilket ökar risken för erosion. Samtidigt ökar vattentrycket i marken.
- Då minskar jordens hållfastighet och du får sämre stabilitet, säger Bo Lind.
Mot detta kan man göra geotekniska åtgärder som att stoppa erosioner med erosionsskydd längs älvkanterna, förstärka marken geotekniskt och i vissa fall flytta eventuella verksamhet därifrån.

Utsatta områden
Områden som är extra utsatta: Hela Götaälvdalen särskilt förbi Lilla Edet och sträckan mellan Nygård och Trollhättan, Rödbo, Nol och Nödinge.
Även andra dalgångar är extra utsatta så som Kvillebäckens dalgång, Viskadalen och Örekilsälven.

SÅ HOTAR KLIMATFÖRÄNDRINGARNA DIN HÄLSA
Som en följd av de kortare vintrarna kommer allt färre att frysa ihjäl eller skada sig vid halkolyckor. Men å andra sidan kan fler komma att dö på grund av värmeböljor. Risken är störst hos äldre över 80 år, hjärt-, kärl- och lungsjuka samt ensamstående med funktionshinder som vistas mycket inomhus i byggnader som lagrar värme och har otillräcklig ventilation.
Under varmare sommar månaderna ökar dessutom risken för matburna sjukdomsutbrott.
Varmare badvatten kan låta som något positivt men det kan även leda till ökade halter av toxinproducerande cyanobakterier, så kallade giftalger. Det kan ge hudirritationer samtidigt som småbarn och husdjur som sväljer vattnet kan få mag- och tarmbesvär och undantagsvis allvarligare förgiftningssymtom.
Kortare och mildare vintrar passar fästingar utomordentligt. Risken för att få fästingburna sjukdomar kommer därför att öka ytterligare samtidigt som risksäsongen förlängs.
Enligt 1177.se är områden runt Vänern, sydöstra Orust, i området Fjällbacka-Grebbestad och runt Göteborg riskområden i dag.

MER REGN HOTAR DRICKSVATTNET.
I Vänern finns det i dag problem med att leda bort vatten, enligt Naturvårdsverket. Forskarna bakom FN:s klimatpanels rapport är överens om att det kommer bli fler skyfall i framtiden. I samband med ökade temperaturer, ökar luftfuktigheten och så avdunstar det mer från havet, berättar Lars Bärring på SMHI.
Enligt SMHI:s prognos kommer årsnederbörden att öka med 10-30 procent vilket kan skapa ännu fler problem i just Vänern. Eftersom mer vatten måste passera genom Göta älv kan det ge ett baksug.
- Det kan göra så att avloppsvattnet kommer in i dricksvattnet, säger Sten Bergström, professor på SMHI.
Detta kan leda till att e-colibakterier i vattnet bli vanligare i framtiden, enligt Läkartidningen. Något som i sin tur skulle kunna ge problem med urinvägar, blodbanor, hjärnhinnor och tarmar.

Monsterstormen Sandy.
Vad ruskigt det som hänt i USA. Kanske dax att ställa bilarna och ta tåget istället! Läste idag att om du reser med tåg mellan Stockholm och Göteborg orsakar du samma mängd utsläpp av växthusgaser som en bilresa på 30 meter. Och inte snacka om flyget, det är ruskigt mycket värre!

Nya isfria arktis kan ge Sverige kallare och gråare somrar.
Arktis smälter rekordsnabbt - Istäcket mindre än på 6 000 år - en tredjedel har försvunnit sedan 1970-talet.
Sommaren i Sverige har varit kall och regnig, men på andra håll har rekordhöga temperaturer uppmätts.
Kallare och gråare
- När isen smälter kan vindarna, som i dag mest går från väst till öst, förändras så att de går mer syd-nord och nord-syd. Mer sydliga vindar över Grönland kan störa det normala vindflödet över Atlanten. Det kan innebära att ni i Skandinavien kan få kallare och gråare somrar, säger Overland till DN

Så mycket varmare har jorden blivit,
den globala uppvärmningen av jorden över 131 år.
– Det är dramatiskt!
– Vi kan minska utsläppstakten och komma till en nivå som är acceptabel. Men vi klarar inte att komma under den tvågradersökning som alla säger. Det är osannolikt. Men övertid kan vi få bukt med det. Vi helt enkelt måste, säger Michael Tjernström

Nu begravs Japan i snö.
Drivor på 3,5 meter gör att landet nu förbereder sig på stora skador.

Think it's cold HERE? Beautiful pictures from around the globe show the whole world is freezing

Gigantiskt företag förstör regnskog
Världens ondaste företag förstör regnskog och tvångsflyttar 40 000. Byggandet av Belo Monte-dammen i hjärtat av Amazonas regnskog, kommer att få stora konsekvenser.
Den gigantiska vattenfallsdammen kommer att lägga 700 kvadratkilometer regnskog under vatten, och driva tre indianstammar på flykt.

20 ton sill flöt i land i Norge.

"Berusade" papegojor faller från luften.

Fåglar föll från himlen.
Fåglarna ska ha varit starar och rödvingade trupialer.

Döda fåglar 2011
I Falköping hittades upp mot hundra döda kajor. Undersökningar visade senare att fåglarna dött av yttre våld.

I Italienska Faenza ramlade 8 000 duvor ner från himlen.

I Beebe, USA, föll flera tusen fåglar döda ner.

I Saint-Augustin-de-Desmaures, Kanada, hittade en bonde 80 döda duvor på sina marker.

Costa Concordia är en "tidsinställd bomb" för miljön, varnar Italiens miljöminister Corrado Clini. Omedelbara åtgärder krävs för att undvika en katastrof.– Fartyget har fulla bränsletankar. Det är en tung diesel som skulle kunna sjunka till sjöbotten. Det skulle vara en katastrof, sade Corrado Clini enligt AFP.I värsta fall skulle bränslet kunna läcka ut i havet och förorena kusten, vilket skulle få konsekvenser för både fågelliv och marint liv.

Pan Flute Armonia Song
Något så otroligt vackert. Nej! Det är inte manipulerat i något program. Det existerar om man orkar kolla efter det, orkar gå ut, titta uppåt, titta neråt. "Guds mästerverk" Undra hur lång tid det tog när han/hon skapade detta mästerverk. Hur gjorde han/hon minsta lilla fina detalj? Går det att återskapa om det skulle bli förstört? Finns någon kopia?


Citat, Ordspråk och annat av vikt

"DU KAN INTE HÄRSKA ÖVER ETT HELT LAND OM DU INTE KAN HÄRSKA ÖVER DITT SAMVETE"

"Om du vill lära känna vägen framför dig, fråga dem som går åt andra hållet."!

"Endast dina verkliga vänner talar om för dig när du är smutsig i ansiktet."

"Ett bekvämt sätt att ljuga är att tiga om sanningen "

"Glöm inte bort att nuet är det viktigaste och att nuet skapar. Det förgångna finns bara kvar som det är, man kan lära av historien men inte förändra den."

"LÖGNEN tar bort tryggheten tilliten tron glädjen lyckan! Och krossar hjärtan."

"BRUTNA LÖFTEN, missbrukade förtroenden skapar dåligt samvete och skuld, hos den person som håller på med sånt. Vad som sen händer hos den som fått sina förtroenden missbrukade och löften brutna ser väl ut lite olika beroende på vad det gäller. Men en sak är ju solklar..det drar inte med sig något gott åt något håll."

Orättvisan skapar hat, respektlöshet och våld.

Avundsjukan är grön och gjord av metall, skitnödig och mycket farlig!

"LIVSAVGÖRANDE, Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande.Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras elleratt uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand."

"Att ha värk gör ont, men att inte bli trodd gör ondare"

"Målet är ingenting - vägen dit är allt"

"Det här är första dagen i resten av mitt liv"

"Älskar man inte för mycket, älskar man inte nog"

"Ge inte upp när du fortfarande har någonting att ge. Ingenting är över förrän det ögonblick du slutar att försöka"


”Sex är svårt utan kärlek”

"Själar säger aldrig farväl"

"Den goda viljan!"

"Min lycka är din
din lycka är min
och gråten är min
när du gråter"

"– Som hemlös är man helt ensam. Man har ingen familj och inget socialt kontaktnät. De som har det blir inte hemlösa. "

"En lögnare måste ha gott minne"

"Det är med tunnpannkakor som med livet - just när det börjar gå riktigt bra tar smeten slut."

Hunden farligare än vargen!

Politiskt vallöfte:
Mest till de som tjänar bäst, mycket till de som har det hyggligt och absolut ingenting till de som har det svårast.

Vid ett vägskäl i livet fick jag ett råd av en ung person - Se problemen som en utmaning eller som ett äventyr, då blir livet mycket roligare och lättare.


De tio budorden.

1. Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig.
2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
3. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
4. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
5. Du ska inte dräpa.
6. Du ska inte begå äktenskapsbrott.
7. Du ska inte stjäla.
8. Du ska inte vittna falskt mot din nästa.
9. Du ska inte ha begär till din nästas hus.
10. Du ska inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.

SEX

Visste du att sex kan skruva tillbaka klockan? I en undersökning vid Scotland’s Royal Edinburgh Hospital bad forskaren David Weeks en panel att gissa åldern på 3500 deltagare, som de såg genom ett fönster. Det visade sig att männen och kvinnorna som antogs vara 7-12 år yngre än de var, hade sex i genomsnitt tre gånger i veckan. Dessutom hade de sex som varade tre gånger längre än de andra deltagarna. Sex kan reducera stress, och förbättra sömnkvaliteten, något som kan ta bort flera år från utseendet. Den enda andra faktoren som hade lika mycket inverkan på deltagarnas ungdomlighet var hur fysiskt aktiva de var i övrigt.

rull meny till kul o bra grejor

Håll Sverige Rent

Nedskräpning är när man med uppsåt eller av oaktsamhet kastar eller lämnar skräp efter sig utomhus, på en plats som allmänheten har tillträde, typiskt längs vägar, på torg och i parker, men även i marina miljöer som hav och sjöar.

Fakta: Så dyr är nedskräpningen

Ringa förseelse: Inga böter
• Cigarettfimp
• Tuggummi
• Bussbiljett
• Kolapapper

Nedskräpningsförseelse: 800 kronor i böter
• Glas- och plastflaskor
• Olika sorters dryckesförpackningar (till exempel öl-
och läskburkar)
• Snabbmatsförpackningar
• Engångsgrillar

Nedskräpning: Böter eller fängelse i upp till ett år
• Förpackningar som innehåller tändvätska, färg eller
andra kemikalier som kan vara miljöfarliga.
• Om du placerar ut större mängder skräp eller skräpar
ner i systematisk omfattning.

(SVT)

25 januari 2014 kl 23:14 OP-ED | ZULMAY AFZALI

Nej, svenskarna är inte rasister!

Invandrare bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar!

De ger dig ett falskt leende och låtsas att de bryr sig om dig. Men de enda de tycker om och bryr sig om är sig själva. Svenskarna är de värsta rasisterna i världen.” Så lät det i ett samtal som jag hörde mellan fyra asylsökande som väntade på svar på sina asylansökningar på Alstermo asylboende, torsdagen den 10 mars 2011.

När jag bodde på asylboendet mötte jag mycket få svenskar. Jag började tro att det jag hörde var sant och undrade om jag gjort mitt livs största misstag när jag kom till ett så rasistiskt land. Fast när jag ibland träffade svensk personal på boendet var de alltid mycket vänliga. Och varför skulle svenskarna behöva spela trevliga och låtsas att de bryr sig om asylsökande?

Jag visste inte vad jag skulle tro. Jag hörde bara negativa åsikter om svenskar, aldrig något positivt. I april 2011 fick jag flyktingstatus och skulle nu i praktiken få erfara hur rasistiskt folket i mitt nya land var.

Jag frågade andra som beviljats PUT (permanent uppehållstillstånd) varför svenskarna, om de nu vore så rasistiska, tillåter folk från andra länder att stanna i deras land och bli en del av deras samhälle. De sa: ”Bara för att svenskarna ger oss PUT så innebär det inte att de inte är rasister! De var tvungna att ge oss PUT för att vi hade så bra asylhistorier och för att Sverige inte vill kallas ett rasistiskt land”.

Nu har jag bott tre år i Sverige och har en helt annan bild av svenskar än de flesta asylinvandrare som jag träffar och pratar med har. Sedan ett år har jag ett bra jobb som lärare och försörjer mig själv. Från min första dag i en sfi-klass med svenska lärare, på resor med bussar och tåg, i butiker och på caféer, hos svenska familjer som jag lärt känna – överallt har jag observerat hur svenskar beter sig. Hittills har jag inte en enda gång mött något som kommer i närheten av rasism bland svenskar.

Däremot är det tyvärr flera av mina landsmän och andra som invandrat som bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar och som inte vill anpassa sig och integreras i det land som gett dem möjligheter. Om de får sina pengar från Socialbyrån en dag för sent kallar de det rasism. När busschauffören ber dem visa sina biljetter är han rasist. Om läkaren inte ger dem de mediciner de vill ha så är läkaren rasist. Och så vidare.

Den svenska asylhanteringen måste bli strikt, tydlig och rättssäker och svenskarna bör inte acceptera att lättvindigt kallas rasister. Annars blir de gisslan i sitt eget land och föraktet för dem riskerar att växa hos de asylinvandrade. De flesta är från sina hemländer vana vid att myndighetspersoner och lärare är auktoriteter, inte närmast självutplånande, vilket många av oss ofta möter här.

Den svenska vänligheten, sådan den uttrycks i systemen kring asylhanteringen och integrationen av människor som beviljats asyl eller uppehållstillstånd i Sverige, gör många nyanlända förvirrade och skapar en dålig grund att bygga ömsesidig tillit och respekt på.

Zulmay Afzali är före detta regeringstjänsteman i Afghanistan, flykting i Sverige sedan tre år, lärare och författare. mummelforlaget@comhem.se