Ångslupar - svenskt kulturarv

Här kommer jag att berätta i första hand om hur det var att vara ett litet barn och följa med sin far ut på jobb med en timmerdragare med start i Sundsvall "Selångersån".  Rune var min mors bror och alltså min morbror. Hans pappa var min morfar.

Rune Högström. - Artikeln skrevs i Sundsvalls tidningen år 1995 vid hans dödsfall som inföll till påsk.  Jag börjar skrivandet samma dag som han avled för 19 år sedan, den 14 april 2014

Förre skepparen Rune Högström Sundsvall, har avlidit i en ålder av 66 år.Han var född i Sundsvall och fick som liten grabb inblick i dåtidens livliga sjöfart. Dödsfallet kom oväntat, men ändock hade hälsotillståndet de senaste åren inte varit utan bekymmer. 

Hans barndomshem låg i närheten av Selångersån, där det på den tiden förekom en livlig trafik med bogserbåtar och lastpråmar. Hans far byggde och ägde bogserbåtar,  två båtar i tur och ordning med namnet m/s Framåt. 

Rune Högström intresse sammanföll med faderns och han deltog tidigt i arbetet ombord. Han var en stor kännare av den lokala sjöfarten i Sundsvalls distrikten. Han behärskade och kände väl till det mustiga språk som förekom på sin tid i Sundsvalls hamn och kunde på oefterhärmligt och levande sätt, berätta om såväl båtar som människor. Intresset av sjölivet innebar att Rune Högström tjänstgjorde på flera bogserbåtar bland annat ombord på Hjälparen III, Galtström och ångaren Gustavsberg.

Under åren redade han själv ett antal båtar. En tid var han skeppare på Aramis, några somrar på Thomée i Östersund samt under senare år befälhavare på passagerarbåtar i Stockholm. 
Han var en av initiativtagarna till bildandet av Medelpads Sjöhistoriska förening, på hans initiativ fick föreningen , nuvarande ångbåten Primus, som gåva av SCA.

Rune Högström har ägt och skrotat många kända bogserbåtar på Rosenborg där han hade sitt upphuggningsvarv under ett antal år på 1950 talet och 1960-talet.

Ursprungligen hade Rune Högström en lärlingsutbildning som charkuterist och var ofta anlitad som duktig yrkesman. Den senare tiden fungerade han som skeppare på passagerarbåten Elvira Madigan.

Med ett eminent sinne för detaljer och att kunna återge dem, var ett av hans stora fritidsintressen att bygga modeller av kända ångbåtar och så kallade fyrkantspråmar som också kom att ingå i flera utställningar på muséet, där han ofta anlitades som expert på Sundsvalls sjöfart.

*

Sommaren 1938
Rune Högström

Jag var vid den tiden tio år fyllda, och fick följa med på min fars bogserbåt m/s Framåt på olika bogseringsuppdrag. Den resa jag speciellt minns skall jag försöka återge. 
De föregående tre åren hade jag fått följa med på många kortare resor, men på denna resa skulle vi ligga kvar i Sörvik över natten. Min första övernattning ombord.

Avgång och igångsättning av maskinen var alltid spännande. Att höra dånet från blåslamporna och se hur tändpropparna blev rödare och rödare. Höra ljudet när ventilerna på luftkärlet öppnades samt att se rutingreppet som togs på startluftventilen, det snabba tilltrycket på spaken samt rörelsen i det stora svänghjulet - det snabba varvandet som återgick till långsam gång. Blåslamporna släcktes, luft laddas. "Avancen" går på frislagsregulator. Rätta varven, allt klart för avgång.

Avgång från Nacksta omkring kl. 6.00 och ut genom Selångersån. Efter en halvtimme är vi nere vid svängbron ( Tivolibron ), och sedan ut i Sundsvallshamn. Efter 15 minuter är vi vid Mons hyvleri för att hämta tre tomma pråmar som skall till Sörviks sågverk. En resa på 13 distans minuter genom Alnösundet och vidare över Klingerfjärden.

Vid Mokajen ligger bogserbåten s/s Porla samt ett bogserbåtsskrov, Starke,  tidigare tillhörigt Lövgrens i Söråker. Jag "kollar" allt som rör båtar. På Mohög ligger Flottningsföreningen s/s Styrbjörn,  hög och djup. Mycket imponerande. På insidan Tjuvholmen håller s/s Gusav på att lägga karantänbojorna tillrätta. Vi möter s/s Heros med takpråmar samt hinner upp s/s Flink som har tungt lastade Karvpråmar (flis) från Mokajen. 

Jag ser på avstånd vid Vindskärsvarv, där slipen var, röken ur skorstenen på s/s Lögdö.
Vi möter s/s Trio som var användbar att utföra tre arbetsuppgifter, bogsera, frakta färskvatten samt stuverigäng. Trio hade en encylindrig högtrycksmaskin och skepparen hette Sundström. Ångstötarna i skorstenen, sade folkhumorn lät som: Sundström - Sundström ...
Nu går vi innanför pricken, en genväg vid Korstagrundet, passerar intill Kaptensudden - en sommarvilla. Utanför Alnösundet passerar s/s Hercules med ett buntsläp från Kvitslesorteringen. Nu senare har jag förstått att det kan ha varit ett buntsläp direkt till Wivstavarv för bogserbåten går mitt i sundet. 
Vi passerar Korsta med betande kor. Nu syns Tunadals brädgård med flera akterförtöjda lastbåtar. Efter oss, från Svartvik kommer s/s Ellen "på lätten" och svänger in mot Tunadals brädgård, och då har min farbror Petrus som är m/s Framåts maskinist ordnat med "käk".
Det smakar bra. När jag kommer upp på däck är vi vid Fillan där Alnöfärjan har fastlandsläge. Nu har två färjor börjat gå. Ångfärjan, tung och stadig samt motorfärjan, den s.k. Dansken, lätt och elegant.

Efter att vi passerat dem säger far. "nu får du styra, Håll på Nyviks hyvleri". Vid Johannedals sågverk - vid pannhuset - ligger s/s Frej upplagd och nedriggad med rödmönja på skrovet.

Nu syns flera bogserbåtar på avstånd. Mellan Sund  och Nyvik kämpar lilla s/s Nyvik med pråmar. Akterförtöjda lastångare ligger vid både Sund och Nyvik. S/s Skönvik kommer med takpråmar, förmodligen skall dessa till Ortviken. På "lätten" kommer s/s Hovid. Den gör bra fart. Man säger att Braathen som äger båten brukar skicka pigan med båten till Sundsvall och Palms Konditori för att köpa bakelser!

Vid Sund ligger stuvarbåten s/s Skön och väntar på stuvargäng. Vid SundsVerkstäder & Slip ligger s/s Rönnöfors vid slipkajen och på slipvagnen s/s Söråker. På avståndser jag s/s Flottisten på väg in till Skönvik med ett bunt släp från Lövudden (Indalsälvens skilje).

Vid Eriksdals sågverk har driften stannat, likaså vid Nacka och Hörningsholm. Skorstenar, pann och maskinhus står kvar, men det övriga är under rivning. För någon sommar sedan låg här på Gistaholmarna hjulångaren Indalen. Rester av båten syns vidbrädgårdskanalen i Nacka. Min far pekar och något vitt och rostigt syns. Far säger: "Vi ska in dit på hemvägen och hämta en pråm med rivningsvirke för Axel Larsson, Gustafsberg".

Hjulångaren "Indalen"

Vi har passerat Gristaholmen och har Hässjölandet framför oss med kurs mot Sörvik. Ny syns även Söråkers massafabrik. Efter fyra timmars gång är vi i Sörvik och lägger pråmarna vid olika kapverk. Efter det går vi till brädgårdskontorets kaj och min far går till faktor Högberg. Vi ska stanna för dagen och utföra olika bogseringsuppdrag. Det första blir att dra s/s Sörvik till Sunds slip. Ombord på Sörvik pågår pannrengöring som skall kombineras med bottenmålning. Vi kopplar s/s Sörvik på vår styrbordssida. Farten blir sex knop. Framme vid Sunds slip är s/s Söråker nyss sjösatt. Vi lämnar Sörvik i sliplänningen och går till Wivstavarv för att hämta Sörvikspråmar. Vid herrgårdskajen ligger s/s Fagervik. S/s Framnäs år i sågverksbommen. Vi tar pråmama och går norr om Gistaholmarna. Där möter vi s/s Wifstavarf som har ett buntsläp från Lövudden.

Väl ute på Klingefjärden åker vi lite i sidled, det är strömfåran från Indalsälven vi känner. Tittar jag åt höger ser jag de rödmålade kasernerna vid skiljet i Lövudden. Väl framkomna till Sörvik läggs pråmarna till kapverk samt en till pråmslipen. Efter detta går vi över Lövudden och hämtar några buntar sågtimmer, kanske ett 25-tal.
Då vi lämnar Lövudden går jag till kojs och sover till morgonen. Vaknar till dånet av blåslamporna. Nu är våra tre pråmar lastade och kopplade. Vi går ut mellan vågbrytarna med kurs mot Nacka för att koppla till pråmen med rivningsvirke. Vi släpper de tre pråmarna på svaj och går in till brädgårdskanalen för att hämta pråmen. Axel Larsson förklarar för far var i Gustafsberg han ämnar lossa virket.
Jag får en snabb titt på skrotet av hjulbåten samt akterskeppet som ligger kvar på botten. Nukommer skrothandlare Helsing och önskar få en pråm lastad med skrot från Eriksdal, för vidare transport till Alvik.

För att det ska gå smidigt vid Eriksdal drar Sellbom ut pråmen med sin motorbåt och kopplar ihop. Nu följer vi Alnösidan och passerar Hovids sågverk med bogserbåten Hovid vid brädgårdskontorets kaj. Jag tänker, "Var det en bakelsetur han var ute på igår när vi möttes? Han körde ju så fort".
Nu passeras den slamrande barktrumman vid Johannesnäs och vidare mot Nyvik och Gustafhamn, nu nästan färdigriven.

Norr om Alviks färjeläge ligger Helsings skrot där vi lämnar skrotpråmen. Vid skroten ligger ett vitmålat halvskrotat båtskrov. Kan det vara s/s Karlholm eller s/s Sylphide? Vi passerar akter om färjan som ligger inne vid färjeläget, därefter Alviks brädgård där s/s Viking ligger upplagd med övertäckt skorsten och övertäckta hyttfönster. Hon kommer nog inte mer igång.

Efter Alviks timmerbom ligger en pråmslip med ångslupen s/s Alvik upplagd för att bli skrot, och så kommer Strands nedlagda sågverk där Holmens Bruk har sin flottläggning. På kajen syns svarta högar med kätting. Nu ska vi lämna Larssons virkespråm och sedan gå direkt till Sörlins Hyvleri på Mon.
Mellan Gustafsberg och Tjuvholmen ser jag stuvarbåtarna s/s Skön och s/s Gurli komma i Alnösundet.

S/s Ljungan  går ut från Karlsvik, s/s Nocturnus går innanför pricken vid Kaptensudden. S/s Timrå uppehåller trafik mellan Sundsvall och Karlsvik. Pråmarna lägges vid intagslänningen till hyvleriet och vi går åter mot hamnen, genom svängbron. Efter en halvtimma är vi hemma vid kajen i Nacksta. Det var den längsta resan jag gjort i mitt då tioåriga liv.

Två tavlor målade av Kapten Bölja. Båtarna är min morfars. Tavlan längst upp, där står min morfar Harry längst fram och hans bror Petrus längst bak.

Inga kommentarer:

Allas lika värde

Jämlikhet

JAG och mina BARN är lika mycket värda som DIG och dina BARN.

JAG älskar mina BARN lika mycket som DU älskar dina BARN.

VÅRA BARN behöver och älskar sin mor och far lika mycket som ERA BARN behöver och älskar sin mor och far.

ALLA är lika mycket värda oberoende av ålder, kön, social status, nationalitet, religion, dåre som direktör, rik som fattig.

VARJE människa är unik i sig själv och ska behandlas med respekt för den han eller hon är. VARJE människa har en värdefull uppgift att göra i livet.Svenskt myndighetsväsen ? - Korrumperat eller bara ett stort skämt?

Inkompetenta socialarbetare ödelägger liv och det blir tydligen aldrig bättre!?

Det måste jag väl ändå haka med på och till fullo hålla med om. Finns något mer att tillägga? Den som läst min blogg kan kanske hålla med. Det känns som en upprättelse bara det att få läsa något sådant i en tidning.

Peter Althin och Anton Strand: Skyll inte på systemfel i socialtjänsten – det är personalen som är problemet

Det riktas stark kritik mot socialtjänstens utredningskompetens och orsaken sägs vara systemfel. Men problemen inom socialtjänsten ligger på individnivå, bland socialarbetare och deras chefer.

Om man inte längre kan lägga fullt engagemang och ge positiv energi till människor som har svåra problem ska man byta arbete, skriver Peter Althin och Anton Strand.

I Sverige finns en tendens att skylla problem på systemfel och anonyma kollektiv.

Socialtjänstens utredningar utgör många gånger utgångspunkt för förvaltningsdomstolarnas bedömningar i mål som för individen kan vara livsavgörande.

Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter som inte stämmer överens med socialtjänstens bedömningar utelämnas

LIVSAVGÖRANDE. Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande – den kan exempelvis leda till att man förlorar vårdnaden om sitt barn. Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand.

Att arbeta med människor som av någon anledning har problem kräver ett brinnande intresse. Vidare ska man byta arbete om man upplever sig inte längre kunna ge dessa människor ett fullt engagemang och positiv energi.

Detta är grunden och inställningen för oss i vårt arbete och borde också vara det för landets socialarbetare.

Svensk alkoholpolitik?

Måste väl ändå vara ett skämt? Varför sälja något som är mycket skadligt o farligt!?. Precis! Med statens eget godtycke.

Vad har vi då hälsovårdsnämnden till? Dom brukar stoppa allt som är farligt för människan "hälsofarligt".

Alkohol är i allra högsta grad farligt "livsfarligt" och framkallar sjukdomar och elände i olika grad. Alkohol är allergiframkallande, borde inte hälsovårdsnämnden titta lite närmare på det här?

Kom och köp kom och köp!! säger våra politiker.

Vad gör våra politiker när det gått åt helvete för den som lockats till att köpa. Det politikerna gör är ingenting. De kommer med pekpinnen "usch och fy" en alkolist vad trisst!

Sen så skriver dom en massa papper som sen skickas runt, runt! En jäkla massa papper! Troligen kommer papperen bort med tiden och ingen har någon koll - Vad var det som hände egentligen! - ingen orkar bry sig!

- den som lockats in i denna beroende fälla blir straffad på olika sätt. Människor förlorar sina familjer, sina jobb, sina hem, blir satta i stora skulder. Vart tog pengarna vägen som skulle ha gått till det? Jo! till systembolaget och sen till statskassan. Vilka bestämmer över statskassan då? Vilka lyfter lön ur den "Man har gett med ena handen och tagit tillbaka med nästa" "Ingen tillgång, ingen efterfrågan".

Yrke som: Socialsekreterare, Fältassistent, Socialassistent

Att tänka på: Som socialsekreterare arbetar du med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Ekonomiska svårigheter, missbruk, arbetslöshet, och problem inom familjen är några faktorer som kan komplicera livet. Med samtal och olika former av stöd försöker du hjälpa din klient att själv finna en lösning. Som socialsekreterare måste du vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation. Man måste vara intresserad av människor, kunna möta kulturfrågor och ha förmåga att sätta sig in i andras situation. Arbetet kräver tålamod och man måste vara beredd på att ibland ställas inför besvikelser. "Som socialsekreterare har man tystnadsplikt."

En skrämmande bild av människan!

Som gamar och hyenor. De går ihop i flock, om de vädrar sig till ett ensamt svagt byte. Ett byte i underläge. Sen jagar de gemensamt det försvagade bytet till utmattning, sen sliter de bytet i stycken. Deras syfte är endast att döda, att sko sig själva. Men de är så fega så de går i flock, de är så fega så en hel flock väljer ett svagt ensamt byte.


MILJÖFÖRSTÖRINGEN ! - Människans förstörelse av ett levande konstverk, ett mästerverk "JORDEN"


RISK FÖR NYA KATASTROFER
Småredskatastrofen inträffade 2006 när ett område utanför Munkedal drabbades av ett gigantiskt skred.
Ett flera hundra meter långt och bredd område uppstod när motorvägen delade sig. Så sent som i december 2013 stoppades trafiken på E6:an i Bohuslän när 500 kubikmeter jord gled ner för en slänt och stannade vid vägkanten.
I framtiden ser man en ökad risk för skred i hela Göteborg eftersom staden delvis är byggd på lerjord, även Götaälvdalen ligger i riskzonen.
- Överhuvudtaget lermarker som ligger i sluttande terräng, säger Bo Lind, ställföreträdande generaldirektör vid Statens geotekniska institut.
"Rädda för kvicklera"
- Vi är särskilt rädda för kvicklera som finns ganska mycket i Götaälv och alla delar som varit täckta av det forna ishavet. För den leran har en sådan egenskap att den förlorar sin hållfastighet om den störs.
Bo Lind berättar att kvickleran är fast, men vid ett litet jordskred tappar den sin stabilitet.
- Den blir som filmjölk.
Det är vanligt med skred och ras under perioder då det regnat mycket. Vanligast i regnperioder. Ökad nederbörd ger ökad avrinning i älvarna vilket ökar risken för erosion. Samtidigt ökar vattentrycket i marken.
- Då minskar jordens hållfastighet och du får sämre stabilitet, säger Bo Lind.
Mot detta kan man göra geotekniska åtgärder som att stoppa erosioner med erosionsskydd längs älvkanterna, förstärka marken geotekniskt och i vissa fall flytta eventuella verksamhet därifrån.

Utsatta områden
Områden som är extra utsatta: Hela Götaälvdalen särskilt förbi Lilla Edet och sträckan mellan Nygård och Trollhättan, Rödbo, Nol och Nödinge.
Även andra dalgångar är extra utsatta så som Kvillebäckens dalgång, Viskadalen och Örekilsälven.

SÅ HOTAR KLIMATFÖRÄNDRINGARNA DIN HÄLSA
Som en följd av de kortare vintrarna kommer allt färre att frysa ihjäl eller skada sig vid halkolyckor. Men å andra sidan kan fler komma att dö på grund av värmeböljor. Risken är störst hos äldre över 80 år, hjärt-, kärl- och lungsjuka samt ensamstående med funktionshinder som vistas mycket inomhus i byggnader som lagrar värme och har otillräcklig ventilation.
Under varmare sommar månaderna ökar dessutom risken för matburna sjukdomsutbrott.
Varmare badvatten kan låta som något positivt men det kan även leda till ökade halter av toxinproducerande cyanobakterier, så kallade giftalger. Det kan ge hudirritationer samtidigt som småbarn och husdjur som sväljer vattnet kan få mag- och tarmbesvär och undantagsvis allvarligare förgiftningssymtom.
Kortare och mildare vintrar passar fästingar utomordentligt. Risken för att få fästingburna sjukdomar kommer därför att öka ytterligare samtidigt som risksäsongen förlängs.
Enligt 1177.se är områden runt Vänern, sydöstra Orust, i området Fjällbacka-Grebbestad och runt Göteborg riskområden i dag.

MER REGN HOTAR DRICKSVATTNET.
I Vänern finns det i dag problem med att leda bort vatten, enligt Naturvårdsverket. Forskarna bakom FN:s klimatpanels rapport är överens om att det kommer bli fler skyfall i framtiden. I samband med ökade temperaturer, ökar luftfuktigheten och så avdunstar det mer från havet, berättar Lars Bärring på SMHI.
Enligt SMHI:s prognos kommer årsnederbörden att öka med 10-30 procent vilket kan skapa ännu fler problem i just Vänern. Eftersom mer vatten måste passera genom Göta älv kan det ge ett baksug.
- Det kan göra så att avloppsvattnet kommer in i dricksvattnet, säger Sten Bergström, professor på SMHI.
Detta kan leda till att e-colibakterier i vattnet bli vanligare i framtiden, enligt Läkartidningen. Något som i sin tur skulle kunna ge problem med urinvägar, blodbanor, hjärnhinnor och tarmar.

Monsterstormen Sandy.
Vad ruskigt det som hänt i USA. Kanske dax att ställa bilarna och ta tåget istället! Läste idag att om du reser med tåg mellan Stockholm och Göteborg orsakar du samma mängd utsläpp av växthusgaser som en bilresa på 30 meter. Och inte snacka om flyget, det är ruskigt mycket värre!

Nya isfria arktis kan ge Sverige kallare och gråare somrar.
Arktis smälter rekordsnabbt - Istäcket mindre än på 6 000 år - en tredjedel har försvunnit sedan 1970-talet.
Sommaren i Sverige har varit kall och regnig, men på andra håll har rekordhöga temperaturer uppmätts.
Kallare och gråare
- När isen smälter kan vindarna, som i dag mest går från väst till öst, förändras så att de går mer syd-nord och nord-syd. Mer sydliga vindar över Grönland kan störa det normala vindflödet över Atlanten. Det kan innebära att ni i Skandinavien kan få kallare och gråare somrar, säger Overland till DN

Så mycket varmare har jorden blivit,
den globala uppvärmningen av jorden över 131 år.
– Det är dramatiskt!
– Vi kan minska utsläppstakten och komma till en nivå som är acceptabel. Men vi klarar inte att komma under den tvågradersökning som alla säger. Det är osannolikt. Men övertid kan vi få bukt med det. Vi helt enkelt måste, säger Michael Tjernström

Nu begravs Japan i snö.
Drivor på 3,5 meter gör att landet nu förbereder sig på stora skador.

Think it's cold HERE? Beautiful pictures from around the globe show the whole world is freezing

Gigantiskt företag förstör regnskog
Världens ondaste företag förstör regnskog och tvångsflyttar 40 000. Byggandet av Belo Monte-dammen i hjärtat av Amazonas regnskog, kommer att få stora konsekvenser.
Den gigantiska vattenfallsdammen kommer att lägga 700 kvadratkilometer regnskog under vatten, och driva tre indianstammar på flykt.

20 ton sill flöt i land i Norge.

"Berusade" papegojor faller från luften.

Fåglar föll från himlen.
Fåglarna ska ha varit starar och rödvingade trupialer.

Döda fåglar 2011
I Falköping hittades upp mot hundra döda kajor. Undersökningar visade senare att fåglarna dött av yttre våld.

I Italienska Faenza ramlade 8 000 duvor ner från himlen.

I Beebe, USA, föll flera tusen fåglar döda ner.

I Saint-Augustin-de-Desmaures, Kanada, hittade en bonde 80 döda duvor på sina marker.

Costa Concordia är en "tidsinställd bomb" för miljön, varnar Italiens miljöminister Corrado Clini. Omedelbara åtgärder krävs för att undvika en katastrof.– Fartyget har fulla bränsletankar. Det är en tung diesel som skulle kunna sjunka till sjöbotten. Det skulle vara en katastrof, sade Corrado Clini enligt AFP.I värsta fall skulle bränslet kunna läcka ut i havet och förorena kusten, vilket skulle få konsekvenser för både fågelliv och marint liv.

Pan Flute Armonia Song
Något så otroligt vackert. Nej! Det är inte manipulerat i något program. Det existerar om man orkar kolla efter det, orkar gå ut, titta uppåt, titta neråt. "Guds mästerverk" Undra hur lång tid det tog när han/hon skapade detta mästerverk. Hur gjorde han/hon minsta lilla fina detalj? Går det att återskapa om det skulle bli förstört? Finns någon kopia?


Citat, Ordspråk och annat av vikt

"DU KAN INTE HÄRSKA ÖVER ETT HELT LAND OM DU INTE KAN HÄRSKA ÖVER DITT SAMVETE"

"Om du vill lära känna vägen framför dig, fråga dem som går åt andra hållet."!

"Endast dina verkliga vänner talar om för dig när du är smutsig i ansiktet."

"Ett bekvämt sätt att ljuga är att tiga om sanningen "

"Glöm inte bort att nuet är det viktigaste och att nuet skapar. Det förgångna finns bara kvar som det är, man kan lära av historien men inte förändra den."

"LÖGNEN tar bort tryggheten tilliten tron glädjen lyckan! Och krossar hjärtan."

"BRUTNA LÖFTEN, missbrukade förtroenden skapar dåligt samvete och skuld, hos den person som håller på med sånt. Vad som sen händer hos den som fått sina förtroenden missbrukade och löften brutna ser väl ut lite olika beroende på vad det gäller. Men en sak är ju solklar..det drar inte med sig något gott åt något håll."

Orättvisan skapar hat, respektlöshet och våld.

Avundsjukan är grön och gjord av metall, skitnödig och mycket farlig!

"LIVSAVGÖRANDE, Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande.Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras elleratt uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand."

"Att ha värk gör ont, men att inte bli trodd gör ondare"

"Målet är ingenting - vägen dit är allt"

"Det här är första dagen i resten av mitt liv"

"Älskar man inte för mycket, älskar man inte nog"

"Ge inte upp när du fortfarande har någonting att ge. Ingenting är över förrän det ögonblick du slutar att försöka"


”Sex är svårt utan kärlek”

"Själar säger aldrig farväl"

"Den goda viljan!"

"Min lycka är din
din lycka är min
och gråten är min
när du gråter"

"– Som hemlös är man helt ensam. Man har ingen familj och inget socialt kontaktnät. De som har det blir inte hemlösa. "

"En lögnare måste ha gott minne"

"Det är med tunnpannkakor som med livet - just när det börjar gå riktigt bra tar smeten slut."

Hunden farligare än vargen!

Politiskt vallöfte:
Mest till de som tjänar bäst, mycket till de som har det hyggligt och absolut ingenting till de som har det svårast.

Vid ett vägskäl i livet fick jag ett råd av en ung person - Se problemen som en utmaning eller som ett äventyr, då blir livet mycket roligare och lättare.


De tio budorden.

1. Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig.
2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
3. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
4. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
5. Du ska inte dräpa.
6. Du ska inte begå äktenskapsbrott.
7. Du ska inte stjäla.
8. Du ska inte vittna falskt mot din nästa.
9. Du ska inte ha begär till din nästas hus.
10. Du ska inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.

SEX

Visste du att sex kan skruva tillbaka klockan? I en undersökning vid Scotland’s Royal Edinburgh Hospital bad forskaren David Weeks en panel att gissa åldern på 3500 deltagare, som de såg genom ett fönster. Det visade sig att männen och kvinnorna som antogs vara 7-12 år yngre än de var, hade sex i genomsnitt tre gånger i veckan. Dessutom hade de sex som varade tre gånger längre än de andra deltagarna. Sex kan reducera stress, och förbättra sömnkvaliteten, något som kan ta bort flera år från utseendet. Den enda andra faktoren som hade lika mycket inverkan på deltagarnas ungdomlighet var hur fysiskt aktiva de var i övrigt.

rull meny till kul o bra grejor

Håll Sverige Rent

Nedskräpning är när man med uppsåt eller av oaktsamhet kastar eller lämnar skräp efter sig utomhus, på en plats som allmänheten har tillträde, typiskt längs vägar, på torg och i parker, men även i marina miljöer som hav och sjöar.

Fakta: Så dyr är nedskräpningen

Ringa förseelse: Inga böter
• Cigarettfimp
• Tuggummi
• Bussbiljett
• Kolapapper

Nedskräpningsförseelse: 800 kronor i böter
• Glas- och plastflaskor
• Olika sorters dryckesförpackningar (till exempel öl-
och läskburkar)
• Snabbmatsförpackningar
• Engångsgrillar

Nedskräpning: Böter eller fängelse i upp till ett år
• Förpackningar som innehåller tändvätska, färg eller
andra kemikalier som kan vara miljöfarliga.
• Om du placerar ut större mängder skräp eller skräpar
ner i systematisk omfattning.

(SVT)

25 januari 2014 kl 23:14 OP-ED | ZULMAY AFZALI

Nej, svenskarna är inte rasister!

Invandrare bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar!

De ger dig ett falskt leende och låtsas att de bryr sig om dig. Men de enda de tycker om och bryr sig om är sig själva. Svenskarna är de värsta rasisterna i världen.” Så lät det i ett samtal som jag hörde mellan fyra asylsökande som väntade på svar på sina asylansökningar på Alstermo asylboende, torsdagen den 10 mars 2011.

När jag bodde på asylboendet mötte jag mycket få svenskar. Jag började tro att det jag hörde var sant och undrade om jag gjort mitt livs största misstag när jag kom till ett så rasistiskt land. Fast när jag ibland träffade svensk personal på boendet var de alltid mycket vänliga. Och varför skulle svenskarna behöva spela trevliga och låtsas att de bryr sig om asylsökande?

Jag visste inte vad jag skulle tro. Jag hörde bara negativa åsikter om svenskar, aldrig något positivt. I april 2011 fick jag flyktingstatus och skulle nu i praktiken få erfara hur rasistiskt folket i mitt nya land var.

Jag frågade andra som beviljats PUT (permanent uppehållstillstånd) varför svenskarna, om de nu vore så rasistiska, tillåter folk från andra länder att stanna i deras land och bli en del av deras samhälle. De sa: ”Bara för att svenskarna ger oss PUT så innebär det inte att de inte är rasister! De var tvungna att ge oss PUT för att vi hade så bra asylhistorier och för att Sverige inte vill kallas ett rasistiskt land”.

Nu har jag bott tre år i Sverige och har en helt annan bild av svenskar än de flesta asylinvandrare som jag träffar och pratar med har. Sedan ett år har jag ett bra jobb som lärare och försörjer mig själv. Från min första dag i en sfi-klass med svenska lärare, på resor med bussar och tåg, i butiker och på caféer, hos svenska familjer som jag lärt känna – överallt har jag observerat hur svenskar beter sig. Hittills har jag inte en enda gång mött något som kommer i närheten av rasism bland svenskar.

Däremot är det tyvärr flera av mina landsmän och andra som invandrat som bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar och som inte vill anpassa sig och integreras i det land som gett dem möjligheter. Om de får sina pengar från Socialbyrån en dag för sent kallar de det rasism. När busschauffören ber dem visa sina biljetter är han rasist. Om läkaren inte ger dem de mediciner de vill ha så är läkaren rasist. Och så vidare.

Den svenska asylhanteringen måste bli strikt, tydlig och rättssäker och svenskarna bör inte acceptera att lättvindigt kallas rasister. Annars blir de gisslan i sitt eget land och föraktet för dem riskerar att växa hos de asylinvandrade. De flesta är från sina hemländer vana vid att myndighetspersoner och lärare är auktoriteter, inte närmast självutplånande, vilket många av oss ofta möter här.

Den svenska vänligheten, sådan den uttrycks i systemen kring asylhanteringen och integrationen av människor som beviljats asyl eller uppehållstillstånd i Sverige, gör många nyanlända förvirrade och skapar en dålig grund att bygga ömsesidig tillit och respekt på.

Zulmay Afzali är före detta regeringstjänsteman i Afghanistan, flykting i Sverige sedan tre år, lärare och författare. mummelforlaget@comhem.se