tisdag 13 september 2011

Sociala handlingar. "Brännmärket" stämpeln för livet! - myndigheters lögner och svek

För ca 6 år sedan skrev jag det här på en hemsida jag hade på spray. Satt och läste delar av sidan. Jag hade faktiskt glömt att jag hade den. Trodde inte ens den fanns kvar. Jag blev lite fundersam när jag läste det. Jag kommer ihåg i början på den statliga utredningen när det var på tal att den skulle göras. Jag skickade ett brev eller två till Morgan Johansson ( S ) jag tror han hette så. Dom breven har jag inte fått något svar på. Men skit samma, här en del av det jag skrev 2005 och jag tror jag fick rätt i det jag trodde om dem!?

Människors lögner !

Jag har ju många års erfarenhet utav hur människors lögner och dolda sanningar kan drabba en människa hårt. Hur förödande det kan vara för en som person. Visst borde man glömma och gå vidare men riktigt så enkelt är det inte. Går vidare gör man ju, men inte glömmer!
Det är väl lätt att säga så för en person som aldrig upplevt det jag gjort. Lika svårt är det för mig att sätta mig in hur det är att leva som de gjort. Vi har olika erfarenhet ! Den som inte har några obesvarade frågor har ju inte det att fundera på. Jag har massor av obesvarade frågor och lögner med mig i livet. Varje dag, varje natt, år ut och år in funderar jag på dessa obesvarade frågor och lögner. Så fort man har fått ett svar på en fundering så kan man ju gå vidare med nästa, men när inga svar och sanningar dyker upp, då är det inte lätt att gå vidare. Inga pengar i världen kan ta bort smärtan, sorgen, funderingarna, inga tarvliga ursäkter heller. Det som gäller är ärliga svar!

Människor ursäkter ger jag inte mycket för, ett enkelt sätt för många att skaka problemet av sig, ursäkten " förlåtelsen" som sägs är bara ett redskap för denna person att slippa konfronteras med felet den gjort! Så ett förlåt och en ursäkt för mig är inget! Jag kan för mitt liv inte förstå att människor som inte har någon erfarenhet av trasiga människors liv, får jobba med sånt? Sånt här går inte att läsa sig till om hur en människa mår i själen, det måste man ha upplevt för att kunna veta vad det handlar om, och då vet man ju också vad som är viktigt för den trasiga människan.  Hur i helskotta ska en människa veta som haft en bra barndom, ett bra familjeliv, mat för dagen, en bra skolgång, haft kamrater  .m.m. Nä!Nä! Det är fel människor som jobbar inom många områden som har med trasiga människor att göra. Jag har nu under 1 års tid kunnat läsa igenom mina handlingar från de sociala i Sundsvall. Så lite de visste! Hur illa de behandlade en unge som redan var illa behandlad! Lögner, svek, nonchalans, kränkningar på löpande band! Så otroligt skamligt! Ödelägga ett barns liv "en människa liv" så fullständigt. Och jag undrar ju varför? Var det någon hämnd på min mor, något personlig gentemot henne. Eller skulle det sparas pengar till kommunen "staten" Jag kan ju se att det återkommer vissa personer i alla utredningar, både när det gäller mig och min mor. Så här kan de skriva: Hon verkar ha inte "hon har" rena gissningsleken, inget de tagit reda på, utan bara gissningar. SKRÄMMANDE! Visst! De pratade ju aldrig med mig, utan med alla andra!

Vi syskon inte långt innan djävulen knackade på vår dörr!

Vet ni!

Sånt här gör ont! Varför fick mina syskon återgå till ett hem som var så utdömt, men inte jag? Så gjorde de, de sociala myndigheterna i Sundsvall. Självklart skulle ingen ha återgått. Det begriper ju vilken nolla som helst. Nu förstår jag det. Men är man 9 år så ser man det inte på samma sätt. Varför mina tre syskon, men inte jag? Vad straffades jag för, vad hade jag gjort. Inte var det någon som berättade för mig att överläkare Olle Lindholm vid barnpsykiatriska kliniken gjort det utlåtandet att jag skulle omhändertas. Jag levde i den tron att jag inte var älskad, inte önskvärd inte lika mycket värd som mina syskon, i den tron har jag levt i tills för 1 år sedan när jag fick tillgång till dessa handlingar. Hade denna läkare och dessa sociala utredare minsta aning om hur detta skulle drabba mig i mitt liv.. kunde de förstå vilken stor livslång sorg de gav mig. Sen tycker de att det var konstigt att jag stängde om min själ. De kom inte in som de sa innanför skalet.
Jag var hård sa de! Undra om de i sin vildaste fantasi hade kunnat förstå hur jag kände det inom mig! Knappast troligt! Tårarna jag gråtit på insidan, tårarna ingen sett. Sorgen - saknaden - ensamheten!
Förföljelse - kränkningar - svek och trakasserier.

Vad less jag blir att läsa vad alla dessa människor gjort mot mig och min familj. Min mor förföljdes och trakasserades ständigt av de sociala och tydligen åkte jag med i samma släng. En socionom vid namn Tora L ,  jag har aldrig träffat henne, men hon hade tydligen en bestämd uppfattning om mig och vad som var bäst för mig. Hon gjorde en utredning på mig 1968 där hon rekommenderade att jag i första hand skulle till Edesta husmodersskola i andra hand till en ungdomsvårdskola. Undra vad hon grundade det på? Min farmors lögner om mig? För inte hade hon frågat mig något!

Vår mamma död sedan 35 år tillbaka


Och så var det ju den här socialassistenten Doris H som ständigt var på min mamma. Rena förföljelsen och trakasserierna. Undra vad hon inte gillade med min mor? Säkert var det en grå trist dam, min mor var mycket vacker och det skulle nog ha kunnat räckt för att Doris skulle jäklas " avundsjuka" Det har jag ju lärt i mitt vuxna liv att så är människan! Utan att för den delen på minsta sätt bry sig om konsekvenserna för de drabbade. Säkert var hon nöjd och belåten denna assistent " skadeglad " för att ha kunnat jäklas med min mor! Utövat sin makt på ett skamligt och orätt sätt!
Tänk! Det blev hon avlönad för av staten, från våra skattepengar.

Jag har en del andra assistenter och personer också att tacka för hur jäkligt det blev i mitt liv,  hur vi syskon splittrades, hur vi förlorade vår mor. Fast det är ju ett par assistenter som återkommer hela tiden. Kan ni tänka er att länsstyrelsen var inblandad i detta också! Ett beslut fastställdes av Kungl. Maj:t Det var lärare, Nykterhetsnämnden, Det var polisen i Sundsvall .m.m.
Jag kan inte förstå hur de fick till så mycket skit och lögner. Ja det var mycket, det var många svek, brutna löften. m.m. Vilken jäkla soppa! Det finns ju de som undrat över min misstro och mitt stora människoförakt. Kanske inte så konstigt!

Varför inte?

Varför har inte viktiga sanningar skrivits ner ? Det finns inte ett enda ord nedskrivet från den bilolycka jag råkade ut för 1966 ? Var det min farmor, skolan, de sociala i Harmånger som undanlät sig att rapportera detta till sociala i Sundsvall eller var det sociala i Sundsvall som tystade ner det? Konstigt! De tog upp skitsaker, men inte en så här allvarlig händelse, en olycka som höll mig från skolan i en månads tid, en olycka som förde med sig fysiska och psykiska skador. En olycka som förändrade min skolgång på många sätt. Istället skriver de sociala att min skolgång förändrats pågrund av annat, som då inte är sant. Varför medverkar en skola till att ljuga och skitkasta en elev med lögner? Jag trodde inte det om min klasslärare Britta. Det gjorde mig mycket besviken att läsa hur hon yttrat sig till de sociala. Sen var det den här socialassistenten Gunnar E från Harmångers kommunalkontor som tydligen också hade haft en del att säga om mig. En sak är säker! Den som egentligen ställde till med allt var min farmor, många lögner har jag läst nu som hon sagt om mig, men nog borde det väl funnits någon utav alla som visste att det inte stämde.  Varför medverkade de i detta? Varför gjorde min farmor så här mot mig? Den frågan har jag ställt mig många gånger.
Kanske är det så att jag är en oäkting? De kanske visste att jag egentligen inte hörde dit.  Varför sa de inte det i så fall? Istället för att göra livet till ett helvete för mig, ett barn då på 9 år.
Eller berodde det på något annat. Vad?

Är det någon större idé att konfrontera myndigheterna med alla dessa missar som gjordes, de missar som hade avgörande betydelse över hur mitt liv skulle bli. Jag tror inte det! Det är nog  rätt så bortkastat! För jag tror nämligen i att de styrande skiter i det! Vad bryr de sig om andra? Skulle de säga att de gör det, så är det enbart i syfte att vinna något själv på det. Att de håller vad de lovar. Tro inte på det! Ha inga höga tankar om dem, det har de inte om dig!

Om du hade röntgensyn så skulle du se att det står "EGO" etsat i pannan på dem!

Så min tro är att: Så här var det och så kommer det alltid att vara, det är ändock bara vanliga människor som bestämmer i landet!

Länk: Ännu ett svek


Inga kommentarer:

Allas lika värde

Jämlikhet

JAG och mina BARN är lika mycket värda som DIG och dina BARN.

JAG älskar mina BARN lika mycket som DU älskar dina BARN.

VÅRA BARN behöver och älskar sin mor och far lika mycket som ERA BARN behöver och älskar sin mor och far.

ALLA är lika mycket värda oberoende av ålder, kön, social status, nationalitet, religion, dåre som direktör, rik som fattig.

VARJE människa är unik i sig själv och ska behandlas med respekt för den han eller hon är. VARJE människa har en värdefull uppgift att göra i livet.Svenskt myndighetsväsen ? - Korrumperat eller bara ett stort skämt?

Inkompetenta socialarbetare ödelägger liv och det blir tydligen aldrig bättre!?

Det måste jag väl ändå haka med på och till fullo hålla med om. Finns något mer att tillägga? Den som läst min blogg kan kanske hålla med. Det känns som en upprättelse bara det att få läsa något sådant i en tidning.

Peter Althin och Anton Strand: Skyll inte på systemfel i socialtjänsten – det är personalen som är problemet

Det riktas stark kritik mot socialtjänstens utredningskompetens och orsaken sägs vara systemfel. Men problemen inom socialtjänsten ligger på individnivå, bland socialarbetare och deras chefer.

Om man inte längre kan lägga fullt engagemang och ge positiv energi till människor som har svåra problem ska man byta arbete, skriver Peter Althin och Anton Strand.

I Sverige finns en tendens att skylla problem på systemfel och anonyma kollektiv.

Socialtjänstens utredningar utgör många gånger utgångspunkt för förvaltningsdomstolarnas bedömningar i mål som för individen kan vara livsavgörande.

Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter som inte stämmer överens med socialtjänstens bedömningar utelämnas

LIVSAVGÖRANDE. Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande – den kan exempelvis leda till att man förlorar vårdnaden om sitt barn. Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand.

Att arbeta med människor som av någon anledning har problem kräver ett brinnande intresse. Vidare ska man byta arbete om man upplever sig inte längre kunna ge dessa människor ett fullt engagemang och positiv energi.

Detta är grunden och inställningen för oss i vårt arbete och borde också vara det för landets socialarbetare.

Svensk alkoholpolitik?

Måste väl ändå vara ett skämt? Varför sälja något som är mycket skadligt o farligt!?. Precis! Med statens eget godtycke.

Vad har vi då hälsovårdsnämnden till? Dom brukar stoppa allt som är farligt för människan "hälsofarligt".

Alkohol är i allra högsta grad farligt "livsfarligt" och framkallar sjukdomar och elände i olika grad. Alkohol är allergiframkallande, borde inte hälsovårdsnämnden titta lite närmare på det här?

Kom och köp kom och köp!! säger våra politiker.

Vad gör våra politiker när det gått åt helvete för den som lockats till att köpa. Det politikerna gör är ingenting. De kommer med pekpinnen "usch och fy" en alkolist vad trisst!

Sen så skriver dom en massa papper som sen skickas runt, runt! En jäkla massa papper! Troligen kommer papperen bort med tiden och ingen har någon koll - Vad var det som hände egentligen! - ingen orkar bry sig!

- den som lockats in i denna beroende fälla blir straffad på olika sätt. Människor förlorar sina familjer, sina jobb, sina hem, blir satta i stora skulder. Vart tog pengarna vägen som skulle ha gått till det? Jo! till systembolaget och sen till statskassan. Vilka bestämmer över statskassan då? Vilka lyfter lön ur den "Man har gett med ena handen och tagit tillbaka med nästa" "Ingen tillgång, ingen efterfrågan".

Yrke som: Socialsekreterare, Fältassistent, Socialassistent

Yrkesinformation

Arbete:

Som socialsekreterare arbetar du med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Ekonomiska svårigheter, missbruk, arbetslöshet, och problem inom familjen är några faktorer som kan komplicera livet. Med samtal och olika former av stöd försöker du hjälpa din klient att själv finna en lösning. Som socialsekreterare måste du vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation.


Att tänka på:

Som socialsekreterare arbetar du med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Ekonomiska svårigheter, missbruk, arbetslöshet, och problem inom familjen är några faktorer som kan komplicera livet. Med samtal och olika former av stöd försöker du hjälpa din klient att själv finna en lösning. Som socialsekreterare måste du vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation. Man måste vara intresserad av människor, kunna möta kulturfrågor och ha förmåga att sätta sig in i andras situation. Arbetet kräver tålamod och man måste vara beredd på att ibland ställas inför besvikelser.

Som socialsekreterare har man tystnadsplikt.

En skrämmande bild av människan!

Som gamar och hyenor. De går ihop i flock, om de vädrar sig till ett ensamt svagt byte. Ett byte i underläge. Sen jagar de gemensamt det försvagade bytet till utmattning, sen sliter de bytet i stycken. Deras syfte är endast att döda, att sko sig själva. Men de är så fega så de går i flock, de är så fega så en hel flock väljer ett svagt ensamt byte.


MILJÖFÖRSTÖRINGEN ! - Människans förstörelse av ett levande konstverk, ett mästerverk "JORDEN"


RISK FÖR NYA KATASTROFER
Småredskatastrofen inträffade 2006 när ett område utanför Munkedal drabbades av ett gigantiskt skred.
Ett flera hundra meter långt och bredd område uppstod när motorvägen delade sig. Så sent som i december 2013 stoppades trafiken på E6:an i Bohuslän när 500 kubikmeter jord gled ner för en slänt och stannade vid vägkanten.
I framtiden ser man en ökad risk för skred i hela Göteborg eftersom staden delvis är byggd på lerjord, även Götaälvdalen ligger i riskzonen.
- Överhuvudtaget lermarker som ligger i sluttande terräng, säger Bo Lind, ställföreträdande generaldirektör vid Statens geotekniska institut.
"Rädda för kvicklera"
- Vi är särskilt rädda för kvicklera som finns ganska mycket i Götaälv och alla delar som varit täckta av det forna ishavet. För den leran har en sådan egenskap att den förlorar sin hållfastighet om den störs.
Bo Lind berättar att kvickleran är fast, men vid ett litet jordskred tappar den sin stabilitet.
- Den blir som filmjölk.
Det är vanligt med skred och ras under perioder då det regnat mycket. Vanligast i regnperioder. Ökad nederbörd ger ökad avrinning i älvarna vilket ökar risken för erosion. Samtidigt ökar vattentrycket i marken.
- Då minskar jordens hållfastighet och du får sämre stabilitet, säger Bo Lind.
Mot detta kan man göra geotekniska åtgärder som att stoppa erosioner med erosionsskydd längs älvkanterna, förstärka marken geotekniskt och i vissa fall flytta eventuella verksamhet därifrån.

Utsatta områden
Områden som är extra utsatta: Hela Götaälvdalen särskilt förbi Lilla Edet och sträckan mellan Nygård och Trollhättan, Rödbo, Nol och Nödinge.
Även andra dalgångar är extra utsatta så som Kvillebäckens dalgång, Viskadalen och Örekilsälven.

SÅ HOTAR KLIMATFÖRÄNDRINGARNA DIN HÄLSA
Som en följd av de kortare vintrarna kommer allt färre att frysa ihjäl eller skada sig vid halkolyckor. Men å andra sidan kan fler komma att dö på grund av värmeböljor. Risken är störst hos äldre över 80 år, hjärt-, kärl- och lungsjuka samt ensamstående med funktionshinder som vistas mycket inomhus i byggnader som lagrar värme och har otillräcklig ventilation.
Under varmare sommar månaderna ökar dessutom risken för matburna sjukdomsutbrott.
Varmare badvatten kan låta som något positivt men det kan även leda till ökade halter av toxinproducerande cyanobakterier, så kallade giftalger. Det kan ge hudirritationer samtidigt som småbarn och husdjur som sväljer vattnet kan få mag- och tarmbesvär och undantagsvis allvarligare förgiftningssymtom.
Kortare och mildare vintrar passar fästingar utomordentligt. Risken för att få fästingburna sjukdomar kommer därför att öka ytterligare samtidigt som risksäsongen förlängs.
Enligt 1177.se är områden runt Vänern, sydöstra Orust, i området Fjällbacka-Grebbestad och runt Göteborg riskområden i dag.

MER REGN HOTAR DRICKSVATTNET.
I Vänern finns det i dag problem med att leda bort vatten, enligt Naturvårdsverket. Forskarna bakom FN:s klimatpanels rapport är överens om att det kommer bli fler skyfall i framtiden. I samband med ökade temperaturer, ökar luftfuktigheten och så avdunstar det mer från havet, berättar Lars Bärring på SMHI.
Enligt SMHI:s prognos kommer årsnederbörden att öka med 10-30 procent vilket kan skapa ännu fler problem i just Vänern. Eftersom mer vatten måste passera genom Göta älv kan det ge ett baksug.
- Det kan göra så att avloppsvattnet kommer in i dricksvattnet, säger Sten Bergström, professor på SMHI.
Detta kan leda till att e-colibakterier i vattnet bli vanligare i framtiden, enligt Läkartidningen. Något som i sin tur skulle kunna ge problem med urinvägar, blodbanor, hjärnhinnor och tarmar.

Monsterstormen Sandy.
Vad ruskigt det som hänt i USA. Kanske dax att ställa bilarna och ta tåget istället! Läste idag att om du reser med tåg mellan Stockholm och Göteborg orsakar du samma mängd utsläpp av växthusgaser som en bilresa på 30 meter. Och inte snacka om flyget, det är ruskigt mycket värre!

Nya isfria arktis kan ge Sverige kallare och gråare somrar.
Arktis smälter rekordsnabbt - Istäcket mindre än på 6 000 år - en tredjedel har försvunnit sedan 1970-talet.
Sommaren i Sverige har varit kall och regnig, men på andra håll har rekordhöga temperaturer uppmätts.
Kallare och gråare
- När isen smälter kan vindarna, som i dag mest går från väst till öst, förändras så att de går mer syd-nord och nord-syd. Mer sydliga vindar över Grönland kan störa det normala vindflödet över Atlanten. Det kan innebära att ni i Skandinavien kan få kallare och gråare somrar, säger Overland till DN

Så mycket varmare har jorden blivit,
den globala uppvärmningen av jorden över 131 år.
– Det är dramatiskt!
– Vi kan minska utsläppstakten och komma till en nivå som är acceptabel. Men vi klarar inte att komma under den tvågradersökning som alla säger. Det är osannolikt. Men övertid kan vi få bukt med det. Vi helt enkelt måste, säger Michael Tjernström

Nu begravs Japan i snö.
Drivor på 3,5 meter gör att landet nu förbereder sig på stora skador.

Think it's cold HERE? Beautiful pictures from around the globe show the whole world is freezing

Gigantiskt företag förstör regnskog
Världens ondaste företag förstör regnskog och tvångsflyttar 40 000. Byggandet av Belo Monte-dammen i hjärtat av Amazonas regnskog, kommer att få stora konsekvenser.
Den gigantiska vattenfallsdammen kommer att lägga 700 kvadratkilometer regnskog under vatten, och driva tre indianstammar på flykt.

20 ton sill flöt i land i Norge.

"Berusade" papegojor faller från luften.

Fåglar föll från himlen.
Fåglarna ska ha varit starar och rödvingade trupialer.

Döda fåglar 2011
I Falköping hittades upp mot hundra döda kajor. Undersökningar visade senare att fåglarna dött av yttre våld.

I Italienska Faenza ramlade 8 000 duvor ner från himlen.

I Beebe, USA, föll flera tusen fåglar döda ner.

I Saint-Augustin-de-Desmaures, Kanada, hittade en bonde 80 döda duvor på sina marker.

Costa Concordia är en "tidsinställd bomb" för miljön, varnar Italiens miljöminister Corrado Clini. Omedelbara åtgärder krävs för att undvika en katastrof.– Fartyget har fulla bränsletankar. Det är en tung diesel som skulle kunna sjunka till sjöbotten. Det skulle vara en katastrof, sade Corrado Clini enligt AFP.I värsta fall skulle bränslet kunna läcka ut i havet och förorena kusten, vilket skulle få konsekvenser för både fågelliv och marint liv.

Pan Flute Armonia Song
Något så otroligt vackert. Nej! Det är inte manipulerat i något program. Det existerar om man orkar kolla efter det, orkar gå ut, titta uppåt, titta neråt. "Guds mästerverk" Undra hur lång tid det tog när han/hon skapade detta mästerverk. Hur gjorde han/hon minsta lilla fina detalj? Går det att återskapa om det skulle bli förstört? Finns någon kopia?


Citat, Ordspråk och annat av vikt

"DU KAN INTE HÄRSKA ÖVER ETT HELT LAND OM DU INTE KAN HÄRSKA ÖVER DITT SAMVETE"

"Om du vill lära känna vägen framför dig, fråga dem som går åt andra hållet."!

"Endast dina verkliga vänner talar om för dig när du är smutsig i ansiktet."

"Ett bekvämt sätt att ljuga är att tiga om sanningen "

"Glöm inte bort att nuet är det viktigaste och att nuet skapar. Det förgångna finns bara kvar som det är, man kan lära av historien men inte förändra den."

"LÖGNEN tar bort tryggheten tilliten tron glädjen lyckan! Och krossar hjärtan."

"BRUTNA LÖFTEN, missbrukade förtroenden skapar dåligt samvete och skuld, hos den person som håller på med sånt. Vad som sen händer hos den som fått sina förtroenden missbrukade och löften brutna ser väl ut lite olika beroende på vad det gäller. Men en sak är ju solklar..det drar inte med sig något gott åt något håll."

Orättvisan skapar hat, respektlöshet och våld.

Avundsjukan är grön och gjord av metall, skitnödig och mycket farlig!

"LIVSAVGÖRANDE, Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande.Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras elleratt uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand."

"Att ha värk gör ont, men att inte bli trodd gör ondare"

"Målet är ingenting - vägen dit är allt"

"Det här är första dagen i resten av mitt liv"

"Älskar man inte för mycket, älskar man inte nog"

"Ge inte upp när du fortfarande har någonting att ge. Ingenting är över förrän det ögonblick du slutar att försöka"


”Sex är svårt utan kärlek”

"Själar säger aldrig farväl"

"Den goda viljan!"

"Min lycka är din
din lycka är min
och gråten är min
när du gråter"

"– Som hemlös är man helt ensam. Man har ingen familj och inget socialt kontaktnät. De som har det blir inte hemlösa. "

"En lögnare måste ha gott minne"

"Det är med tunnpannkakor som med livet - just när det börjar gå riktigt bra tar smeten slut."

Hunden farligare än vargen!

Politiskt vallöfte:
Mest till de som tjänar bäst, mycket till de som har det hyggligt och absolut ingenting till de som har det svårast.

Vid ett vägskäl i livet fick jag ett råd av en ung person - Se problemen som en utmaning eller som ett äventyr, då blir livet mycket roligare och lättare.


De tio budorden.

1. Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig.
2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
3. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
4. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
5. Du ska inte dräpa.
6. Du ska inte begå äktenskapsbrott.
7. Du ska inte stjäla.
8. Du ska inte vittna falskt mot din nästa.
9. Du ska inte ha begär till din nästas hus.
10. Du ska inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.

SEX

Visste du att sex kan skruva tillbaka klockan? I en undersökning vid Scotland’s Royal Edinburgh Hospital bad forskaren David Weeks en panel att gissa åldern på 3500 deltagare, som de såg genom ett fönster. Det visade sig att männen och kvinnorna som antogs vara 7-12 år yngre än de var, hade sex i genomsnitt tre gånger i veckan. Dessutom hade de sex som varade tre gånger längre än de andra deltagarna. Sex kan reducera stress, och förbättra sömnkvaliteten, något som kan ta bort flera år från utseendet. Den enda andra faktoren som hade lika mycket inverkan på deltagarnas ungdomlighet var hur fysiskt aktiva de var i övrigt.

rull meny till kul o bra grejor

Håll Sverige Rent

Nedskräpning är när man med uppsåt eller av oaktsamhet kastar eller lämnar skräp efter sig utomhus, på en plats som allmänheten har tillträde, typiskt längs vägar, på torg och i parker, men även i marina miljöer som hav och sjöar.

Fakta: Så dyr är nedskräpningen

Ringa förseelse: Inga böter
• Cigarettfimp
• Tuggummi
• Bussbiljett
• Kolapapper

Nedskräpningsförseelse: 800 kronor i böter
• Glas- och plastflaskor
• Olika sorters dryckesförpackningar (till exempel öl-
och läskburkar)
• Snabbmatsförpackningar
• Engångsgrillar

Nedskräpning: Böter eller fängelse i upp till ett år
• Förpackningar som innehåller tändvätska, färg eller
andra kemikalier som kan vara miljöfarliga.
• Om du placerar ut större mängder skräp eller skräpar
ner i systematisk omfattning.

(SVT)
Källa: Riksåklagaren

25 januari 2014 kl 23:14 OP-ED | ZULMAY AFZALI

Nej, svenskarna är inte rasister!

Invandrare bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar!

De ger dig ett falskt leende och låtsas att de bryr sig om dig. Men de enda de tycker om och bryr sig om är sig själva. Svenskarna är de värsta rasisterna i världen.” Så lät det i ett samtal som jag hörde mellan fyra asylsökande som väntade på svar på sina asylansökningar på Alstermo asylboende, torsdagen den 10 mars 2011.

När jag bodde på asylboendet mötte jag mycket få svenskar. Jag började tro att det jag hörde var sant och undrade om jag gjort mitt livs största misstag när jag kom till ett så rasistiskt land. Fast när jag ibland träffade svensk personal på boendet var de alltid mycket vänliga. Och varför skulle svenskarna behöva spela trevliga och låtsas att de bryr sig om asylsökande?

Jag visste inte vad jag skulle tro. Jag hörde bara negativa åsikter om svenskar, aldrig något positivt. I april 2011 fick jag flyktingstatus och skulle nu i praktiken få erfara hur rasistiskt folket i mitt nya land var.

Jag frågade andra som beviljats PUT (permanent uppehållstillstånd) varför svenskarna, om de nu vore så rasistiska, tillåter folk från andra länder att stanna i deras land och bli en del av deras samhälle. De sa: ”Bara för att svenskarna ger oss PUT så innebär det inte att de inte är rasister! De var tvungna att ge oss PUT för att vi hade så bra asylhistorier och för att Sverige inte vill kallas ett rasistiskt land”.

Nu har jag bott tre år i Sverige och har en helt annan bild av svenskar än de flesta asylinvandrare som jag träffar och pratar med har. Sedan ett år har jag ett bra jobb som lärare och försörjer mig själv. Från min första dag i en sfi-klass med svenska lärare, på resor med bussar och tåg, i butiker och på caféer, hos svenska familjer som jag lärt känna – överallt har jag observerat hur svenskar beter sig. Hittills har jag inte en enda gång mött något som kommer i närheten av rasism bland svenskar.

Däremot är det tyvärr flera av mina landsmän och andra som invandrat som bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar och som inte vill anpassa sig och integreras i det land som gett dem möjligheter. Om de får sina pengar från Socialbyrån en dag för sent kallar de det rasism. När busschauffören ber dem visa sina biljetter är han rasist. Om läkaren inte ger dem de mediciner de vill ha så är läkaren rasist. Och så vidare.

Den svenska asylhanteringen måste bli strikt, tydlig och rättssäker och svenskarna bör inte acceptera att lättvindigt kallas rasister. Annars blir de gisslan i sitt eget land och föraktet för dem riskerar att växa hos de asylinvandrade. De flesta är från sina hemländer vana vid att myndighetspersoner och lärare är auktoriteter, inte närmast självutplånande, vilket många av oss ofta möter här.

Den svenska vänligheten, sådan den uttrycks i systemen kring asylhanteringen och integrationen av människor som beviljats asyl eller uppehållstillstånd i Sverige, gör många nyanlända förvirrade och skapar en dålig grund att bygga ömsesidig tillit och respekt på.

Zulmay Afzali är före detta regeringstjänsteman i Afghanistan, flykting i Sverige sedan tre år, lärare och författare. mummelforlaget@comhem.se