onsdag 26 juni 2013

I går den 25/6-2013 var jag till ersättningsnämnden. Salomon hade namnsdag och det var vackert väder. En fantastisk dag.

I går den 25/6-2013 var jag till ersättningsnämnden. Lite roligt i sammanhanget var att Salomon hade namnsdag. Jag har målat en tavla som har det namnet som andra namn "Salomos insegel" i förnamn heter den "bakom masken - ensam vild eld". Tänk att på just den dagen var det min tur, lite mystiskt och magiskt. Och just på en tisdag också! Tisdag är min bästa dag i veckan och min turdag.

Jag skrev om den här tavlan för ett par dagar sedan.
Vi tog tåget som gick 7,40.  Bra var det eftersom det var lite förseningar. När vi kom till Stockholm hade staden inte ännu riktigt hunnit vakna. Det var mysigt att gå genom stan den tiden. Vi tog en fika på Mac Donalds. När vi kom ut därifrån hade staden vaknat. Ett myller av människor. Nytt i staden var att det fanns mängder av tiggare som satt överallt. Kameran hade jag tyvärr lämnat hemma så vi missade massor av bra foton. Vi såg en gul buss med en massa målade stjärnor på och en stor pusselbit på ena sidan. Den hade jag velat få ett foto på "sista pusselbiten som jag sa till min reskamrat" Vi stod precis utanför dörrarna  till ersättningsnämnden just då när pusselbussen stannade för rött lyse framför oss.  10.40 gick jag in genom dörrarna till ersättningsnämnden. Från dörrarna och ända in fick vi ett mycket fint mottagande. Röda mattan kan man väl nästan säga. Det kändes fint eftersom jag var rätt så nervös. En sak är jag ju på det klara med och det är ju att dom verkligen finns. Jag har ju haft mina tvivel. Mötet gick bra. Ett litet lagom mysigt rum. Fanns inget kallt eller skrämmande med det. Ett antal personer som på intet sätt var otrevliga. De var respektfulla, varma, trevliga, intresserade, omtänksamma och lyssnande människor. Jag förutsätter att dom jag träffade igår är så mot alla. Mötet tog ca 45 minuter. Kändes inte som 45 minuter, tiden gick så fort.
På vägen hem gick vi och åt lite mat på ett ställe nära T-centralen, innan hade vi varit på keratima och köpt lite penslar och fernissa.

Jag har tydligen varit väldigt spänd inför detta möte. När jag kom hem åt jag lite glass och sen skulle det bli lite vila. Klockan 18.30 vaknade jag och var upp en stund men var fortfarande toktrött, så jag la mig igen och somnade tvärt. Sov till klockan 5.00. I går var det strålande väder idag regnar det, bara öser ner.

Nyss var det broöppning och två större båtar passerade snabbt förbi. Den första typ en bogserbåt. Jag hann inte ta kort på den men på den andra. Den båt jag hann ta kort på liknar en ångslup, en sådan båt som min morfar hade byggt och namnet på den var "framåt". Vad festligt. Nu när jag tittar på fotot på morfars ångslup så kan jag se att den användes även som bogserbåt. Igår när vi gick ner till stationen låg två större båtar för ankar och väntade på broöppning. De hade troligen legat och väntat under natten. När vi gick tillbaka på eftermiddagen var de borta.

I fören på FRAMÅT står min morfar. I aktern hans bror.

Video - Marie Fredriksson - Den bästa dagen

En bild på mig och min mamma. Jag var endast 3 månader och 3 veckor gammal.  Visst är hon fin min mamma.  Hon ser väldigt glad ut också.

11 kommentarer:

kerstin sa...

hoppas att det bli bra och att de beslutar om ersättning till dig. Det är en lång vandring att vandra, jag var också en av de första 400 som intervjuades och det känns viktigt att detta är på riktigt. kramar om dig och hoppas att mitt augustie-möte snart är över. Kram!

stella sa...

Ja du! Det har varit en lång väg att vandra. Tänk! Så sitter man äntligen där.

Nu är det gjort i alla fall och det är bara att vänta och se vad dom gjorde för bedömning.

Ha en fin dag och hoppas det inte regnar hos dig. Här har det spöregnat hela dagen.

Kram från mig!

kerstin sa...

Tänker på dig idag, regnet öser ner och jag älskar regn.. det är så avkopplande och allt blir lungt och stilla när det regnar. Hoppas tiden inte känns långsam, snart blir det besked. Kram på dig!

stella sa...

Jag gillar inte regn. Det blir så grått. Jag har inte så tråkigt. Målar lite för en utställning och så har vi snart en kulturvecka. Jag ska inte neka till att jag är lite låg. Det tar nog en stund innan man smält det som varit. Bara att kunna fatta att nu är det gjort känns lite konstigt. Det känns faktiskt lite tomt.

Det är synd om dig, du har ju din väntan kvar. Men vips så är du där du med. Hoppas du får en fin sommar i alla fall.

Kram från mej!

kerstin sa...

bilderna i mon blogg är från där jag bor över sommaren, jag jobbar i skåne och njuter av att få bo så härligt på den fina sommartiden och samtidigt jobba och få betalt. ledig och njuter av Småland och varma höstfärger från september och fram. jag tror jag tar till vara på både tid och rum, jobbar mycket fram till slutet på augisti, skönt det för väntan den känns, kommer bli tom sen det tror jag, kampen är liksom över sen oavsett hur det går.

liten maskros sa...

lycka till! hoppas de snart tar sitt förnuft till fånga, och låter även oss efter 1980 söka....

stella sa...

Någonstans mellan 2005 - 2006startade gruppen mellan 1920-1980 upp sin strid för de vanvårdade. Striden har varit lång, svår och många gånger har det känts helt hopplöst. Det tog många år innan det blev ett resultat. Under de här åren har väldigt många avlidit som aldrig fick vara med och se att striden gett resultat. En del har dött av ålder, en del av sjukdom, en del av självmord.

Om man nu var född 1920 och varit vanvårdad, då är man 93 år och tiden börjar bli knapp för att hinna söka upprättelse. Om alla som varit födda över 1980 också skulle ha sökt samtidigt så hade troligen inte de äldre hunnit med att få sin upprättelse. Så jag tror det har en del med tid att göra också.

Jag personligen har tyckt hela tiden att dom som var med i vanvårdsinredningen skulle haft förtur. Det var ca 900 personer. Sen efter dom skulle resten fått söka, de som halkat in på ett bananskal. Det är många som jobbat på det här och säkert kommit långt bak i kön för att söka ersättningen, bakom dom som inte gjort något för det här. Utan när allt var klart har dom sökt ersättningen. Världen är inte alltid rättvis.

Är man född 1980 är man 33 år och livet borde ligga framför.

Ni över 1980 har möjligheter att anmäla brott, gå upp i en rättegång och få se några skaka galler. Vi fick inte den möjligheten på grund av tiden. Mycket är preskriberat och många av förövarna är döda.

Vi gamlingar var de som körde igång det här. Vi försvinner en efter den andra. Det blir ni yngre som håller det här levande så det aldrig glöms hur barn far illa i fosterhem .m.m.

Ni är unga, ni orkar och har tiden på er sida.

Ni har kunnat lära av oss. Många får ingen ersättning "1920-1980" och då på grund av bristfälliga bevis, det saknas papper. Så var noga med papper och bevis.

Lycka till och kör hårt!

liten maskros sa...

Jag har redan provat att polisanmäla. Det lades ner. Och vem som smittade mig med en könssjukdom när jag var fyra år, det vet ingen. Trots att jag några år senare polisanmälde min fosterpappa för övergrepp, blev han aldrig misstänkt för de första övergreppen. Min fosterpappa har dessutom sagt i förhör att han smekt mig över underlivet en gång. Men säger att jag hittar på resten. I år preskiberades brotten. Jag kan alltså inte få honom dömd, även om några nya bevis skulle dyka upp.

stella sa...

Så det finns alltså läkarintyg på att du hade en könssjukdom när du var fyra år? Låter ju helt absurt! Om gubben nu har erkänt att han smekt dig i underlivet verkar det konstigt om de lagt ner.

Det är ju bra att du gjort en polisanmälan på fosterpappan.

Du kanske ska anlita en gratis rådgivning hos någon jurist eller ta en kontakt med någon förening som strider för er 1980 talister. De kanske har någon ide på hur du ska göra.

Jag har ju kört mitt ensam. Har haft många bakslag genom åren. Har provat många olika vägar. Jag är inte säker, men tror för min egen del att det har det givit en hel del att skriva i bloggen. Ett sätt att synas, att få ut sin sak. Säkert knäppt många gånger. En del anser mig säkert för riktigt rubbad. Men vad spelar det för roll? Det var ju så det blev efter vanvården.

liten maskros sa...

precis, finns papper på klamydian. Men ingen misstänkte fosterpappan för dessa övergrepp. Och polisutredningen lades ner efter tre veckor.

Flera år senare anmäler jag min fosterpappa för de övergrepp jag minns. Fortfarande sätter ingen detta i samband med de första övergreppen. Och ingen berättar heller om dem för mig. Jag får veta genom att tjuvlyssna på ett samtal.

I ett år ska jag ha bott i familjen och samtidigt burit på denna könssjukdom. Ändå visar de första proverna som de tar negativt.

Ja, min fosterpappa har sagt att han rört mig. Men han skyller på mig och säger att jag drog ner trosorna och frågade om jag var fin..... Tolv år gammal.

stella sa...

Jag har läst i din blogg. Bra att du tar ut papper som kanske kan bringa ordning på tider och datum.

Jag har för mig att samhällets styvbarn har en grupp som kör på upprättelse för dem efter 1980. Har du kollat det?

Allas lika värde

Jämlikhet

JAG och mina BARN är lika mycket värda som DIG och dina BARN.

JAG älskar mina BARN lika mycket som DU älskar dina BARN.

VÅRA BARN behöver och älskar sin mor och far lika mycket som ERA BARN behöver och älskar sin mor och far.

ALLA är lika mycket värda oberoende av ålder, kön, social status, nationalitet, religion, dåre som direktör, rik som fattig.

VARJE människa är unik i sig själv och ska behandlas med respekt för den han eller hon är. VARJE människa har en värdefull uppgift att göra i livet.Svenskt myndighetsväsen ? - Korrumperat eller bara ett stort skämt?

Inkompetenta socialarbetare ödelägger liv och det blir tydligen aldrig bättre!?

Det måste jag väl ändå haka med på och till fullo hålla med om. Finns något mer att tillägga? Den som läst min blogg kan kanske hålla med. Det känns som en upprättelse bara det att få läsa något sådant i en tidning.

Peter Althin och Anton Strand: Skyll inte på systemfel i socialtjänsten – det är personalen som är problemet

Det riktas stark kritik mot socialtjänstens utredningskompetens och orsaken sägs vara systemfel. Men problemen inom socialtjänsten ligger på individnivå, bland socialarbetare och deras chefer.

Om man inte längre kan lägga fullt engagemang och ge positiv energi till människor som har svåra problem ska man byta arbete, skriver Peter Althin och Anton Strand.

I Sverige finns en tendens att skylla problem på systemfel och anonyma kollektiv.

Socialtjänstens utredningar utgör många gånger utgångspunkt för förvaltningsdomstolarnas bedömningar i mål som för individen kan vara livsavgörande.

Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter som inte stämmer överens med socialtjänstens bedömningar utelämnas

LIVSAVGÖRANDE. Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande – den kan exempelvis leda till att man förlorar vårdnaden om sitt barn. Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras eller att uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand.

Att arbeta med människor som av någon anledning har problem kräver ett brinnande intresse. Vidare ska man byta arbete om man upplever sig inte längre kunna ge dessa människor ett fullt engagemang och positiv energi.

Detta är grunden och inställningen för oss i vårt arbete och borde också vara det för landets socialarbetare.

Svensk alkoholpolitik?

Måste väl ändå vara ett skämt? Varför sälja något som är mycket skadligt o farligt!?. Precis! Med statens eget godtycke.

Vad har vi då hälsovårdsnämnden till? Dom brukar stoppa allt som är farligt för människan "hälsofarligt".

Alkohol är i allra högsta grad farligt "livsfarligt" och framkallar sjukdomar och elände i olika grad. Alkohol är allergiframkallande, borde inte hälsovårdsnämnden titta lite närmare på det här?

Kom och köp kom och köp!! säger våra politiker.

Vad gör våra politiker när det gått åt helvete för den som lockats till att köpa. Det politikerna gör är ingenting. De kommer med pekpinnen "usch och fy" en alkolist vad trisst!

Sen så skriver dom en massa papper som sen skickas runt, runt! En jäkla massa papper! Troligen kommer papperen bort med tiden och ingen har någon koll - Vad var det som hände egentligen! - ingen orkar bry sig!

- den som lockats in i denna beroende fälla blir straffad på olika sätt. Människor förlorar sina familjer, sina jobb, sina hem, blir satta i stora skulder. Vart tog pengarna vägen som skulle ha gått till det? Jo! till systembolaget och sen till statskassan. Vilka bestämmer över statskassan då? Vilka lyfter lön ur den "Man har gett med ena handen och tagit tillbaka med nästa" "Ingen tillgång, ingen efterfrågan".

Yrke som: Socialsekreterare, Fältassistent, Socialassistent

Yrkesinformation

Arbete:

Som socialsekreterare arbetar du med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Ekonomiska svårigheter, missbruk, arbetslöshet, och problem inom familjen är några faktorer som kan komplicera livet. Med samtal och olika former av stöd försöker du hjälpa din klient att själv finna en lösning. Som socialsekreterare måste du vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation.


Att tänka på:

Som socialsekreterare arbetar du med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag. Ekonomiska svårigheter, missbruk, arbetslöshet, och problem inom familjen är några faktorer som kan komplicera livet. Med samtal och olika former av stöd försöker du hjälpa din klient att själv finna en lösning. Som socialsekreterare måste du vara intresserad av människor och ha förmåga att sätta dig in i andras livssituation. Man måste vara intresserad av människor, kunna möta kulturfrågor och ha förmåga att sätta sig in i andras situation. Arbetet kräver tålamod och man måste vara beredd på att ibland ställas inför besvikelser.

Som socialsekreterare har man tystnadsplikt.

En skrämmande bild av människan!

Som gamar och hyenor. De går ihop i flock, om de vädrar sig till ett ensamt svagt byte. Ett byte i underläge. Sen jagar de gemensamt det försvagade bytet till utmattning, sen sliter de bytet i stycken. Deras syfte är endast att döda, att sko sig själva. Men de är så fega så de går i flock, de är så fega så en hel flock väljer ett svagt ensamt byte.


MILJÖFÖRSTÖRINGEN ! - Människans förstörelse av ett levande konstverk, ett mästerverk "JORDEN"


RISK FÖR NYA KATASTROFER
Småredskatastrofen inträffade 2006 när ett område utanför Munkedal drabbades av ett gigantiskt skred.
Ett flera hundra meter långt och bredd område uppstod när motorvägen delade sig. Så sent som i december 2013 stoppades trafiken på E6:an i Bohuslän när 500 kubikmeter jord gled ner för en slänt och stannade vid vägkanten.
I framtiden ser man en ökad risk för skred i hela Göteborg eftersom staden delvis är byggd på lerjord, även Götaälvdalen ligger i riskzonen.
- Överhuvudtaget lermarker som ligger i sluttande terräng, säger Bo Lind, ställföreträdande generaldirektör vid Statens geotekniska institut.
"Rädda för kvicklera"
- Vi är särskilt rädda för kvicklera som finns ganska mycket i Götaälv och alla delar som varit täckta av det forna ishavet. För den leran har en sådan egenskap att den förlorar sin hållfastighet om den störs.
Bo Lind berättar att kvickleran är fast, men vid ett litet jordskred tappar den sin stabilitet.
- Den blir som filmjölk.
Det är vanligt med skred och ras under perioder då det regnat mycket. Vanligast i regnperioder. Ökad nederbörd ger ökad avrinning i älvarna vilket ökar risken för erosion. Samtidigt ökar vattentrycket i marken.
- Då minskar jordens hållfastighet och du får sämre stabilitet, säger Bo Lind.
Mot detta kan man göra geotekniska åtgärder som att stoppa erosioner med erosionsskydd längs älvkanterna, förstärka marken geotekniskt och i vissa fall flytta eventuella verksamhet därifrån.

Utsatta områden
Områden som är extra utsatta: Hela Götaälvdalen särskilt förbi Lilla Edet och sträckan mellan Nygård och Trollhättan, Rödbo, Nol och Nödinge.
Även andra dalgångar är extra utsatta så som Kvillebäckens dalgång, Viskadalen och Örekilsälven.

SÅ HOTAR KLIMATFÖRÄNDRINGARNA DIN HÄLSA
Som en följd av de kortare vintrarna kommer allt färre att frysa ihjäl eller skada sig vid halkolyckor. Men å andra sidan kan fler komma att dö på grund av värmeböljor. Risken är störst hos äldre över 80 år, hjärt-, kärl- och lungsjuka samt ensamstående med funktionshinder som vistas mycket inomhus i byggnader som lagrar värme och har otillräcklig ventilation.
Under varmare sommar månaderna ökar dessutom risken för matburna sjukdomsutbrott.
Varmare badvatten kan låta som något positivt men det kan även leda till ökade halter av toxinproducerande cyanobakterier, så kallade giftalger. Det kan ge hudirritationer samtidigt som småbarn och husdjur som sväljer vattnet kan få mag- och tarmbesvär och undantagsvis allvarligare förgiftningssymtom.
Kortare och mildare vintrar passar fästingar utomordentligt. Risken för att få fästingburna sjukdomar kommer därför att öka ytterligare samtidigt som risksäsongen förlängs.
Enligt 1177.se är områden runt Vänern, sydöstra Orust, i området Fjällbacka-Grebbestad och runt Göteborg riskområden i dag.

MER REGN HOTAR DRICKSVATTNET.
I Vänern finns det i dag problem med att leda bort vatten, enligt Naturvårdsverket. Forskarna bakom FN:s klimatpanels rapport är överens om att det kommer bli fler skyfall i framtiden. I samband med ökade temperaturer, ökar luftfuktigheten och så avdunstar det mer från havet, berättar Lars Bärring på SMHI.
Enligt SMHI:s prognos kommer årsnederbörden att öka med 10-30 procent vilket kan skapa ännu fler problem i just Vänern. Eftersom mer vatten måste passera genom Göta älv kan det ge ett baksug.
- Det kan göra så att avloppsvattnet kommer in i dricksvattnet, säger Sten Bergström, professor på SMHI.
Detta kan leda till att e-colibakterier i vattnet bli vanligare i framtiden, enligt Läkartidningen. Något som i sin tur skulle kunna ge problem med urinvägar, blodbanor, hjärnhinnor och tarmar.

Monsterstormen Sandy.
Vad ruskigt det som hänt i USA. Kanske dax att ställa bilarna och ta tåget istället! Läste idag att om du reser med tåg mellan Stockholm och Göteborg orsakar du samma mängd utsläpp av växthusgaser som en bilresa på 30 meter. Och inte snacka om flyget, det är ruskigt mycket värre!

Nya isfria arktis kan ge Sverige kallare och gråare somrar.
Arktis smälter rekordsnabbt - Istäcket mindre än på 6 000 år - en tredjedel har försvunnit sedan 1970-talet.
Sommaren i Sverige har varit kall och regnig, men på andra håll har rekordhöga temperaturer uppmätts.
Kallare och gråare
- När isen smälter kan vindarna, som i dag mest går från väst till öst, förändras så att de går mer syd-nord och nord-syd. Mer sydliga vindar över Grönland kan störa det normala vindflödet över Atlanten. Det kan innebära att ni i Skandinavien kan få kallare och gråare somrar, säger Overland till DN

Så mycket varmare har jorden blivit,
den globala uppvärmningen av jorden över 131 år.
– Det är dramatiskt!
– Vi kan minska utsläppstakten och komma till en nivå som är acceptabel. Men vi klarar inte att komma under den tvågradersökning som alla säger. Det är osannolikt. Men övertid kan vi få bukt med det. Vi helt enkelt måste, säger Michael Tjernström

Nu begravs Japan i snö.
Drivor på 3,5 meter gör att landet nu förbereder sig på stora skador.

Think it's cold HERE? Beautiful pictures from around the globe show the whole world is freezing

Gigantiskt företag förstör regnskog
Världens ondaste företag förstör regnskog och tvångsflyttar 40 000. Byggandet av Belo Monte-dammen i hjärtat av Amazonas regnskog, kommer att få stora konsekvenser.
Den gigantiska vattenfallsdammen kommer att lägga 700 kvadratkilometer regnskog under vatten, och driva tre indianstammar på flykt.

20 ton sill flöt i land i Norge.

"Berusade" papegojor faller från luften.

Fåglar föll från himlen.
Fåglarna ska ha varit starar och rödvingade trupialer.

Döda fåglar 2011
I Falköping hittades upp mot hundra döda kajor. Undersökningar visade senare att fåglarna dött av yttre våld.

I Italienska Faenza ramlade 8 000 duvor ner från himlen.

I Beebe, USA, föll flera tusen fåglar döda ner.

I Saint-Augustin-de-Desmaures, Kanada, hittade en bonde 80 döda duvor på sina marker.

Costa Concordia är en "tidsinställd bomb" för miljön, varnar Italiens miljöminister Corrado Clini. Omedelbara åtgärder krävs för att undvika en katastrof.– Fartyget har fulla bränsletankar. Det är en tung diesel som skulle kunna sjunka till sjöbotten. Det skulle vara en katastrof, sade Corrado Clini enligt AFP.I värsta fall skulle bränslet kunna läcka ut i havet och förorena kusten, vilket skulle få konsekvenser för både fågelliv och marint liv.

Pan Flute Armonia Song
Något så otroligt vackert. Nej! Det är inte manipulerat i något program. Det existerar om man orkar kolla efter det, orkar gå ut, titta uppåt, titta neråt. "Guds mästerverk" Undra hur lång tid det tog när han/hon skapade detta mästerverk. Hur gjorde han/hon minsta lilla fina detalj? Går det att återskapa om det skulle bli förstört? Finns någon kopia?


Citat, Ordspråk och annat av vikt

"DU KAN INTE HÄRSKA ÖVER ETT HELT LAND OM DU INTE KAN HÄRSKA ÖVER DITT SAMVETE"

"Om du vill lära känna vägen framför dig, fråga dem som går åt andra hållet."!

"Endast dina verkliga vänner talar om för dig när du är smutsig i ansiktet."

"Ett bekvämt sätt att ljuga är att tiga om sanningen "

"Glöm inte bort att nuet är det viktigaste och att nuet skapar. Det förgångna finns bara kvar som det är, man kan lära av historien men inte förändra den."

"LÖGNEN tar bort tryggheten tilliten tron glädjen lyckan! Och krossar hjärtan."

"BRUTNA LÖFTEN, missbrukade förtroenden skapar dåligt samvete och skuld, hos den person som håller på med sånt. Vad som sen händer hos den som fått sina förtroenden missbrukade och löften brutna ser väl ut lite olika beroende på vad det gäller. Men en sak är ju solklar..det drar inte med sig något gott åt något håll."

Orättvisan skapar hat, respektlöshet och våld.

Avundsjukan är grön och gjord av metall, skitnödig och mycket farlig!

"LIVSAVGÖRANDE, Socialtjänstens utredning kan vara livsavgörande.Ur rättssäkerhetssynpunkt är det därför helt oacceptabelt att felaktiga uppgifter presenteras elleratt uppgifter utelämnas, skriver Peter Althin och Anton Strand."

"Att ha värk gör ont, men att inte bli trodd gör ondare"

"Målet är ingenting - vägen dit är allt"

"Det här är första dagen i resten av mitt liv"

"Älskar man inte för mycket, älskar man inte nog"

"Ge inte upp när du fortfarande har någonting att ge. Ingenting är över förrän det ögonblick du slutar att försöka"


”Sex är svårt utan kärlek”

"Själar säger aldrig farväl"

"Den goda viljan!"

"Min lycka är din
din lycka är min
och gråten är min
när du gråter"

"– Som hemlös är man helt ensam. Man har ingen familj och inget socialt kontaktnät. De som har det blir inte hemlösa. "

"En lögnare måste ha gott minne"

"Det är med tunnpannkakor som med livet - just när det börjar gå riktigt bra tar smeten slut."

Hunden farligare än vargen!

Politiskt vallöfte:
Mest till de som tjänar bäst, mycket till de som har det hyggligt och absolut ingenting till de som har det svårast.

Vid ett vägskäl i livet fick jag ett råd av en ung person - Se problemen som en utmaning eller som ett äventyr, då blir livet mycket roligare och lättare.


De tio budorden.

1. Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig.
2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
3. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
4. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
5. Du ska inte dräpa.
6. Du ska inte begå äktenskapsbrott.
7. Du ska inte stjäla.
8. Du ska inte vittna falskt mot din nästa.
9. Du ska inte ha begär till din nästas hus.
10. Du ska inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.

SEX

Visste du att sex kan skruva tillbaka klockan? I en undersökning vid Scotland’s Royal Edinburgh Hospital bad forskaren David Weeks en panel att gissa åldern på 3500 deltagare, som de såg genom ett fönster. Det visade sig att männen och kvinnorna som antogs vara 7-12 år yngre än de var, hade sex i genomsnitt tre gånger i veckan. Dessutom hade de sex som varade tre gånger längre än de andra deltagarna. Sex kan reducera stress, och förbättra sömnkvaliteten, något som kan ta bort flera år från utseendet. Den enda andra faktoren som hade lika mycket inverkan på deltagarnas ungdomlighet var hur fysiskt aktiva de var i övrigt.

rull meny till kul o bra grejor

Håll Sverige Rent

Nedskräpning är när man med uppsåt eller av oaktsamhet kastar eller lämnar skräp efter sig utomhus, på en plats som allmänheten har tillträde, typiskt längs vägar, på torg och i parker, men även i marina miljöer som hav och sjöar.

Fakta: Så dyr är nedskräpningen

Ringa förseelse: Inga böter
• Cigarettfimp
• Tuggummi
• Bussbiljett
• Kolapapper

Nedskräpningsförseelse: 800 kronor i böter
• Glas- och plastflaskor
• Olika sorters dryckesförpackningar (till exempel öl-
och läskburkar)
• Snabbmatsförpackningar
• Engångsgrillar

Nedskräpning: Böter eller fängelse i upp till ett år
• Förpackningar som innehåller tändvätska, färg eller
andra kemikalier som kan vara miljöfarliga.
• Om du placerar ut större mängder skräp eller skräpar
ner i systematisk omfattning.

(SVT)
Källa: Riksåklagaren

25 januari 2014 kl 23:14 OP-ED | ZULMAY AFZALI

Nej, svenskarna är inte rasister!

Invandrare bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar!

De ger dig ett falskt leende och låtsas att de bryr sig om dig. Men de enda de tycker om och bryr sig om är sig själva. Svenskarna är de värsta rasisterna i världen.” Så lät det i ett samtal som jag hörde mellan fyra asylsökande som väntade på svar på sina asylansökningar på Alstermo asylboende, torsdagen den 10 mars 2011.

När jag bodde på asylboendet mötte jag mycket få svenskar. Jag började tro att det jag hörde var sant och undrade om jag gjort mitt livs största misstag när jag kom till ett så rasistiskt land. Fast när jag ibland träffade svensk personal på boendet var de alltid mycket vänliga. Och varför skulle svenskarna behöva spela trevliga och låtsas att de bryr sig om asylsökande?

Jag visste inte vad jag skulle tro. Jag hörde bara negativa åsikter om svenskar, aldrig något positivt. I april 2011 fick jag flyktingstatus och skulle nu i praktiken få erfara hur rasistiskt folket i mitt nya land var.

Jag frågade andra som beviljats PUT (permanent uppehållstillstånd) varför svenskarna, om de nu vore så rasistiska, tillåter folk från andra länder att stanna i deras land och bli en del av deras samhälle. De sa: ”Bara för att svenskarna ger oss PUT så innebär det inte att de inte är rasister! De var tvungna att ge oss PUT för att vi hade så bra asylhistorier och för att Sverige inte vill kallas ett rasistiskt land”.

Nu har jag bott tre år i Sverige och har en helt annan bild av svenskar än de flesta asylinvandrare som jag träffar och pratar med har. Sedan ett år har jag ett bra jobb som lärare och försörjer mig själv. Från min första dag i en sfi-klass med svenska lärare, på resor med bussar och tåg, i butiker och på caféer, hos svenska familjer som jag lärt känna – överallt har jag observerat hur svenskar beter sig. Hittills har jag inte en enda gång mött något som kommer i närheten av rasism bland svenskar.

Däremot är det tyvärr flera av mina landsmän och andra som invandrat som bär hat och förakt i sina hjärtan mot svenskar och som inte vill anpassa sig och integreras i det land som gett dem möjligheter. Om de får sina pengar från Socialbyrån en dag för sent kallar de det rasism. När busschauffören ber dem visa sina biljetter är han rasist. Om läkaren inte ger dem de mediciner de vill ha så är läkaren rasist. Och så vidare.

Den svenska asylhanteringen måste bli strikt, tydlig och rättssäker och svenskarna bör inte acceptera att lättvindigt kallas rasister. Annars blir de gisslan i sitt eget land och föraktet för dem riskerar att växa hos de asylinvandrade. De flesta är från sina hemländer vana vid att myndighetspersoner och lärare är auktoriteter, inte närmast självutplånande, vilket många av oss ofta möter här.

Den svenska vänligheten, sådan den uttrycks i systemen kring asylhanteringen och integrationen av människor som beviljats asyl eller uppehållstillstånd i Sverige, gör många nyanlända förvirrade och skapar en dålig grund att bygga ömsesidig tillit och respekt på.

Zulmay Afzali är före detta regeringstjänsteman i Afghanistan, flykting i Sverige sedan tre år, lärare och författare. mummelforlaget@comhem.se