Sidor

lördag 5 juni 2021

DNA och släktforskning!

Så jättekul. Trodde jag faktiskt aldrig! Det började med lite släktforskning. Tråkigt och jag kom ingen vart. Fastnade i mina funderingar om min släkt verkligen var min. Så efter många om och men så bestämde jag mig för att göra ett DNA test. 

Det tog några veckor innan mitt svar var klart. Sen så tog släktforskningen fart! Jag satt i natt och kunde inte bara sluta! Jag har hamnat tillbaka ända till 900 talet. Jag befinner mig i Birka Vikingastad. Och det var ju inte det enda. Helt otroligt vilka grejor jag sprang över i natt. En stund på Sigtuna Kloster för att i andra stund vara i Sundsvall hos länsman. Det finns så mycket. Det är så häftigt! 

Mitt DNA sa att jag var:

Etniciteter:

Skandinaviska  47,7%
Svenskar och vissa finländare i Sverige (Västernorrland och vissa i Jämtland och Gävleborg), och vissa av deras ättlingar i USA (Minnesota)

Nord- och västeuropeiska 32,1%
Befolkningen i nord- och västeuropa består huvudsakligen av tyskar, fransmän och holländare.

Finländska 20,2%
Om denna etnicitet:
Finland och västra Ryssland kännetecknas av inflytande från både nordiska och slaviska kulturer. Däremot, även om vissa ord lånades till finskan är det finska språket inte besläktat med varken de skandinaviska språken eller ryskan. Det finska språkets närmsta språkliga släktingar är de östersjöfinska språken, som talas i Östersjöområdet. Dessa inkluderar flera former av det karelska språket och estniska. Finskan har flera andra språkliga släktingar, till exempel det samiska språkets olika former, flera minoritetsspråk som talas i Ryssland och ungerska.

Det är verkligen häftigt att hitta något sådant här i släkthistorien. Kunde jag aldrig drömma om ens! 

Thord i Byr född ungefär 970 i Sigtuna (AB) . Yrke Underhövdig i Sigtuna. Sons födelse: Gunnar Haursi Byr, Sigtuna kloster mellan Ungefär 995 och 1000.

Thord Bure Födelse år 1030 i Birka Björkö i Mälaren 

Fale Hin Gamle född Ungefär 1120 i Birsta, Skön (Y). Yrke Landsdomare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar