Sidor

lördag 10 oktober 2020

Musik, nostalgi och Estonia

Tänk ändå vad en låt kan få en att minnas. Man blir sentimental.  När den här låten var popis så var jag 16 år. Året var 1968

Sommaren har varit skit. Riktigt skit. Början på hösten följer samma mönster. Oväntat avlider en av mina söners fäder. Det blev inget bra... Inte på något vis! Han var en av dem som överlevde Estoniaolyckan.  Han gick bort bara några få dagar innan frågorna om Estonia kom upp igen.  Känns märkligt! 

Nu hoppas jag att allt rätar upp sig till något bättre. Mardrömmarna avlöser varandra på nätterna.

Spelade en liten V75 i kväll. Så tragiskt. Häst nr 1 i V75 4:  ramlar i en kurva och dör. Veterinären:  En hjärtkollaps, ett snabbt förlopp. Går inte att göra något! Tröst i eländet är att det gick fort.. 

Jag hade spelat på den. Hästen heter "untilwemeetagain" 

Honey
Låt av Bobby Goldsboro

https://youtu.be/rZiEY3O-FWk


Ett par andra gamla fina låtar.   

The End
Låt av Earl Grant

https://youtu.be/8DegVjPeZ1w


Carry Me

Låt av Chris de Burgh


https://youtu.be/Yzxj9DqP_Uo



fredag 19 juni 2020

Är väl dags att Sverige lämnar EU.. Det tycker jag!


Insändare. ”Sverige borde göra som britterna och lämna EU

INSÄNDARE. Låt oss folkomrösta om ett EU-utträde och forma vår egen framtid. Sverige borde göra som britterna och lämna EU, skriver Ulf Ström, ordförande i föreningen ”Folkomrösta om EU-medlemskapet”.

Sverige är och har varit en nettobidragsgivare till Europeiska unionen. Nu begär EU-kommissionen inför toppmötet på midsommarafton att Sverige dessutom ska stå som garant för ett lån på 150 miljarder kronor. Dessa pengar ska till stora delar delas ut som bidrag till företagare inom EU, framför allt i Italien, Spanien och Grekland. Summan motsvarar cirka 15.000 kronor per svensk.

Det EU-medlemskap vi röstade om 1994 var något annat än det vi ser i dag. Vi röstade för ökad handel och att alla länder gemensamt skulle bidra till ett bättre Europa. Så blev det inte.

1997 sattes som krav att statsskulden för ett EU-land inte fick överskrida 60 procent av bruttonationalprodukten (bnp). Tre länder – Grekland, Italien och Belgien – har sedan 1999 inte ens varit i närheten av den nivån. Sedan 2011 har dessa tre länder, i likhet med Portugal, varje år haft en statsskuld på över 100 procent av bnp.

Sverige har som jämförelse en statsskuld på cirka 35 procent av bnp – till priset av återhållsamhet och en välfärd som håller på att kollapsa. Enorma summor behöver skjutas till för att ta hand om åldringar, ge barn en trygg skolgång, en sjukvård värd namnet och dessutom stötta alla de hundratusentals människor i Sverige som mist eller riskerar att mista jobbet på grund av coronapandemin.

Att i det läget begära att vi svenskar ska garantera lån på och sedan skänka bort hissnande belopp till framför allt privata företagare i medelhavsländerna känns för många av oss som hårdsmält. Det är lite som att någon där ute väljer att leva och njuta av nuet, spendera allt och lite till på konsumtion och sedan begära att vi, som sparat och försakat, skall ta lån för att betala kalaset.

Vi föreslår därför att vi ställer oss vid sidan av EU på samma sätt som Norge, Schweiz och Storbritannien. Ser man till deras ekonomi, export och välfärd verkar det inte vara till någon nackdel.

Låt oss därför folkomrösta om ett EU-utträde och i stället forma vår egen framtid – på det sätt vi vill och inte på det sätt som Bryssel önskar!

Ulf Ström, Stockholm, ordförande i föreningen ”Folkomrösta om EU-medlemskapet”

https://www.dn.se/insandare/sverige-borde-gora-som-britterna-och-lamna-eu/

tisdag 16 juni 2020

Jag läser böcker! Ljudböcker.. Sanna historier av helt vanliga människor.

Jag läser böcker! Ljudböcker. Ser för dåligt för att läsa pappersupplagor och så har jag dåligt tålamod. Jag har inriktat mig på självbiografier, sanna historier.... Inte av några kändisar utan av helt vanliga människors livsöden...

Böckerna lånar jag på biblioteket. Det är gratis. På vårt bibliotek får man låna två böcker i veckan.
Det som behövs är ett lånekort och ett program där man kan ladda ner boken. Det program som jag har heter Biblio.

Jag började med boken  som heter "Helvetet jag kallade kärlek"
efter det har det runnit på med:

2. Dubbelliv.
3. Gunillas man försvann.
4. Långt hemifrån.
5. Och nu håller jag på med boken "Skadad"

När jag läst "skadad" klar så har jag tänkte fortsätta med boken "Håll käften unge!"

måndag 15 juni 2020

Jag måste sluta att vara så arg på allting!

Då sitter jag här igen då och minnena fullständigt anfaller. Det går aldrig bort!
Jag har haft en trevlig och mysig stund på vårat underbara café nere vid ån. Det är positiva, glada och kreativa människor som driver stället. Märkligt hur det blev! Tanken kom upp att jag måste sluta vara så arg på allting. Den tanken har aldrig slagit mig tidigare att jag är kroniskt arg!

Varför är jag så arg? Kanske inte så underligt! Jag fick aldrig vara barn utan tog hand om syskonen och vår mor. Då jag vid 9 års ålder hamnade i fosterhem så skulle jag helt plötsligt vara barn!

Jag dög inte som barn och jag dög inte som vuxen. Vad jag än gjorde så var det fel. Diskade jag så klankades det ner på det och disken diskades om! Gjorde jag inte något så var jag lat och värdelös! Jag var dum i huvudet och ungar skulle hålla käften. Det pratades skit om mig mellan de vuxna. Grannkärringen kunde sitta på en stol i köket och sörpla i sig kaffe när jag kom in. Hon flinade och glodde menande på mig och sen sa hon ...Jasså du! Och så kom det något fult...Tissel och tassel!

De få saker jag hade slängdes bort. Det var inget värt. Alla mina teckningar bara försvann i soporna. Jag hade suttit i timmar, tecknat och målat. Det vara alla mina fantasier och drömmar som slängdes i soporna. Cykeln jag hade fått från socialkontoret och som jag var så glad åt stal min vidriga så kallade pappa och gav till sina nya ungar. Han bara hånskrattade när jag bad att få min cykel. Jag fick aldrig min cykel tillbaka!

När jag satt och fikade i dag så kom jag att tänka på Elsa Beskow och Kråkan i smurfarna. Det är ett fint ställe som sätter fart på fantasin och minnen! Ett skönt ställe med positiva människor! Det behöver jag! Det behöver alla! Mer sådant här till folket. Mer glädje!

torsdag 30 april 2020

Det här var ju tragiskt! Anne Skåner finns inte mer. En kämpe. Hon stred för barnen. Text: Anne Skånér Vanvården av barn – ett evigt kretslopp...

Hon har skrivit om vad som blev efter den stora fina utredningen av barnen som samhället svek.. och hon har ju så rätt. Det är ju så man kan gråta! Det blir aldrig bättre Jag kopierar av det hon skrev år 2015. Hon avled år 2017.. Vila i frid Anne💓

Text: Anne Skånér
Vanvården av barn – ett evigt kretslopp...
2008 bad Kevin Rudd om ursäkt av tvångsförflyttningar av barn som skedde fram till 1969. Jag såg talet, det var varmt, ärligt och jag ville gärna tro på en ändring. 14 okt 2011 bad den svenska talmannen Per Westerberg dem som vanvårdats i Sverige från 1920 och framåt om ursäkt. Det var vackra ord om än inte lika som Kevin Rudds, men den gemensamma nämnaren var att samhället gjort fel mot barnen och att det aldrig mer får ske.
Nu skriver vi 2015. Sverige har nu en ny regering, statsministern är fosterbarn. Men ett fosterbarn långt från den vanvård som tusentals barn utsattes för. Jag läser att i Australien har allt återgått till som det var före 1969. Det har aldrig varit så många omhändertagna barn som nu bland aboriginer, urbefolkningen talar om apartheid. I Sverige upplever vi samma sak, allt fler barn omhändertas, ibland av legitima skäl men allt oftare på dåliga utredningar och bristande förarbete.
Den ersättning som tvingades fram i ett hafsigt lagförslag från oppositionen och regeringen 2012, har fler hål än en schweizerost. Frågan är om oppositionen över huvudtaget läste förslaget innan de klubbades i riksdagen. Ersättningslagen byggde på kunskap från Vanvårdsutredningen, i bägge utredningarna fanns långt gående förslag om hur de f.d. barnhems- och fosterbarnen skulle kunna få hjälp utöver symbolisk ersättning. Regeringen valde ett dåligt underbyggt förslag om ersättning, som idag gör att 50 procent av de sökande får avslag. I början av året var avslagen mer än hälften.
Den gamla regeringen liksom den nya är eniga om att efter 1980 förekom ingen vanvård av barn, för ersättningsrätten tar slut för alla efter 1980. Flera politiker lovade var och en för sig att väcka frågan, men hit tills sover såväl den som kravet på korrigering av ersättningslagen som sådan.
När Kerstin Wigsell, gjorde det ambitiösa förslaget till ersättning för vanvård, kopplade hon det med framtida krav. Dock inte att staten skulle betala, utan de kommuner som hanterar barn fel.
Det ska kosta att vanvård barn, konstaterade hon. Att göra upp med det förflutna utan att rätta till misstagen framåt, gör att hela den sk upprättelsen blir ett stort hån. Att kommunerna skulle kunna tvingas betala skadestånd till barn som hanteras fel inom socialtjänsten, försvann helt från dåvarande social- och barnministers bord. Det handlar ju om att delvis inskränka den kommunala självbestämmanderätten. Och det rättsliga läget för barn gör det svårt att driva mål mot kommunerna. Kraven efter vanvården är att göra Barnkonventionen till lag, jag tror inte att det löser problemen. Även barnkonventionen utsätts för tolkningar gärna utifrån varje kommuns kansli.
Jag tror inte att fler lagar ändrar situationen för barn i Sverige, däremot tror jag att utbildning, mångfald bland åtgärdsprogram etc kan bidra. En viktig kursriktning skulle det bli om Regeringen idag väckte frågan om gruppen efter 1980 och såg över hur så stor del som 50 % fått avslag på ersättning från Staten. Det skulle skicka ut signaler om att barn har rättigheter, skall betraktas som en medborgare. Idag kan samhället ”vårda” barn tills de är 18 år, om vården varit fel och den unga vuxna misslyckas är det inte längre samhällets ansvar.
Besvikelsen är stor bland de f.d. fosterbarnen. Inte bara för utebliven ersättning utan för att samhället inte lärt sig av historien. Samma besvikelse upplever våra systrar och bröder i Australien.  



I januari dog den treåriga flickan som kallades Lilla hjärtat. Vi glömmer henne aldrig. - Regeringen tillsätter i dag en utredning

Det kom massor av nya regler och lagar efter utredningen om barnen som samhället svek. En utredning som pågick i ca 11 år. Tydligen lärde man sig inget av det! Ändå så var det en stor skandal..Det största kravet från de drabbade var att förhindra upprepning! 😞
Upprättelseutredningens betänkande (SOU 2011:9) ”Barnen som samhället svek - åtgärder med anledning av övergrepp och allvarliga försummelser i samhällsvården” föreslås en process som består av tre delar: ett erkännande av det som hänt och en ursäkt, kompensation till dem utsatts samt åtgärder för att förhindra upprepning.

Barnen som samhället svek - åtgärder med anledning av övergrepp och allvarliga försummelser i samhällsvården 

I januari dog den treåriga flickan som kallades Lilla hjärtat.

Vi glömmer henne aldrig.

"Regeringen tillsätter i dag utredaren Charlotte Lönnheim för att ta fram konkreta lagförslag till en lex Lilla hjärtat.

Uppdraget är att se över flera förändringar som stärker tvångsvårdade barns rättigheter och hur principen om barnets bästa kan stärkas i domstol.

– Det som hände Lilla hjärtat ska inte få hända igen, säger socialminister Lena Hallengren (S). "

Regeringen tillsätter utredare för lex Lilla hjärtat

Dom sa samma år 2011 att det inte fick hända igen! Mycket snack och liten verkstad!!