Sidor

fredag 19 juni 2020

Är väl dags att Sverige lämnar EU.. Det tycker jag!


Insändare. ”Sverige borde göra som britterna och lämna EU

INSÄNDARE. Låt oss folkomrösta om ett EU-utträde och forma vår egen framtid. Sverige borde göra som britterna och lämna EU, skriver Ulf Ström, ordförande i föreningen ”Folkomrösta om EU-medlemskapet”.

Sverige är och har varit en nettobidragsgivare till Europeiska unionen. Nu begär EU-kommissionen inför toppmötet på midsommarafton att Sverige dessutom ska stå som garant för ett lån på 150 miljarder kronor. Dessa pengar ska till stora delar delas ut som bidrag till företagare inom EU, framför allt i Italien, Spanien och Grekland. Summan motsvarar cirka 15.000 kronor per svensk.

Det EU-medlemskap vi röstade om 1994 var något annat än det vi ser i dag. Vi röstade för ökad handel och att alla länder gemensamt skulle bidra till ett bättre Europa. Så blev det inte.

1997 sattes som krav att statsskulden för ett EU-land inte fick överskrida 60 procent av bruttonationalprodukten (bnp). Tre länder – Grekland, Italien och Belgien – har sedan 1999 inte ens varit i närheten av den nivån. Sedan 2011 har dessa tre länder, i likhet med Portugal, varje år haft en statsskuld på över 100 procent av bnp.

Sverige har som jämförelse en statsskuld på cirka 35 procent av bnp – till priset av återhållsamhet och en välfärd som håller på att kollapsa. Enorma summor behöver skjutas till för att ta hand om åldringar, ge barn en trygg skolgång, en sjukvård värd namnet och dessutom stötta alla de hundratusentals människor i Sverige som mist eller riskerar att mista jobbet på grund av coronapandemin.

Att i det läget begära att vi svenskar ska garantera lån på och sedan skänka bort hissnande belopp till framför allt privata företagare i medelhavsländerna känns för många av oss som hårdsmält. Det är lite som att någon där ute väljer att leva och njuta av nuet, spendera allt och lite till på konsumtion och sedan begära att vi, som sparat och försakat, skall ta lån för att betala kalaset.

Vi föreslår därför att vi ställer oss vid sidan av EU på samma sätt som Norge, Schweiz och Storbritannien. Ser man till deras ekonomi, export och välfärd verkar det inte vara till någon nackdel.

Låt oss därför folkomrösta om ett EU-utträde och i stället forma vår egen framtid – på det sätt vi vill och inte på det sätt som Bryssel önskar!

Ulf Ström, Stockholm, ordförande i föreningen ”Folkomrösta om EU-medlemskapet”

https://www.dn.se/insandare/sverige-borde-gora-som-britterna-och-lamna-eu/

tisdag 16 juni 2020

Jag läser böcker! Ljudböcker.. Sanna historier av helt vanliga människor.

Jag läser böcker! Ljudböcker. Ser för dåligt för att läsa pappersupplagor och så har jag dåligt tålamod. Jag har inriktat mig på självbiografier, sanna historier.... Inte av några kändisar utan av helt vanliga människors livsöden...

Böckerna lånar jag på biblioteket. Det är gratis. På vårt bibliotek får man låna två böcker i veckan.
Det som behövs är ett lånekort och ett program där man kan ladda ner boken. Det program som jag har heter Biblio.

Jag började med boken  som heter "Helvetet jag kallade kärlek"
efter det har det runnit på med:

2. Dubbelliv.
3. Gunillas man försvann.
4. Långt hemifrån.
5. Och nu håller jag på med boken "Skadad"

När jag läst "skadad" klar så har jag tänkte fortsätta med boken "Håll käften unge!"

måndag 15 juni 2020

Jag måste sluta att vara så arg på allting!

Då sitter jag här igen då och minnena fullständigt anfaller. Det går aldrig bort!
Jag har haft en trevlig och mysig stund på vårat underbara café nere vid ån. Det är positiva, glada och kreativa människor som driver stället. Märkligt hur det blev! Tanken kom upp att jag måste sluta vara så arg på allting. Den tanken har aldrig slagit mig tidigare att jag är kroniskt arg!

Varför är jag så arg? Kanske inte så underligt! Jag fick aldrig vara barn utan tog hand om syskonen och vår mor. Då jag vid 9 års ålder hamnade i fosterhem så skulle jag helt plötsligt vara barn!

Jag dög inte som barn och jag dög inte som vuxen. Vad jag än gjorde så var det fel. Diskade jag så klankades det ner på det och disken diskades om! Gjorde jag inte något så var jag lat och värdelös! Jag var dum i huvudet och ungar skulle hålla käften. Det pratades skit om mig mellan de vuxna. Grannkärringen kunde sitta på en stol i köket och sörpla i sig kaffe när jag kom in. Hon flinade och glodde menande på mig och sen sa hon ...Jasså du! Och så kom det något fult...Tissel och tassel!

De få saker jag hade slängdes bort. Det var inget värt. Alla mina teckningar bara försvann i soporna. Jag hade suttit i timmar, tecknat och målat. Det vara alla mina fantasier och drömmar som slängdes i soporna. Cykeln jag hade fått från socialkontoret och som jag var så glad åt stal min vidriga så kallade pappa och gav till sina nya ungar. Han bara hånskrattade när jag bad att få min cykel. Jag fick aldrig min cykel tillbaka!

När jag satt och fikade i dag så kom jag att tänka på Elsa Beskow och Kråkan i smurfarna. Det är ett fint ställe som sätter fart på fantasin och minnen! Ett skönt ställe med positiva människor! Det behöver jag! Det behöver alla! Mer sådant här till folket. Mer glädje!