Publicerad: 2007-12-28 15:28
Kvalster är mikroskopiskt små spindeldjur (0,08-0,3 mm). Det är framförallt deras avföringskorn som är kraftigt allergiframkallande. Dessa är av ungefär samma storlek som pollen, är förhållandevis tunga och virvlar inte omkring i inomhusluften som t.ex. kattallergen.
Kvalster livnär sig främst på hudavskrap, mjäll, som vi alla producerar i överflöd. De lever, fortplantar sig och dör i våra sängkläder där deras grundbehov är väl tillgodosedda: föda, fuktig, varm luft och mörker. De tål inte kyla och uttorkning. Därför finner man också mest allergen i sovrummen.
Under senare år har kvalster blivit allt vanligare i vårt land. Här ska kvalster egentligen inte förekomma, med undantag för kustlandskapen, eftersom vinterkylan och våra väluppvärmda hus ger torr inomhusluft. Men sedan "energikrisen" i början av 1970-talet har man i energisparsyfte byggt allt tätare hus, ofta med otillräcklig ventilation. Nya byggnadssätt och nya material har även orsakat fuktskador som gynnat kvalstertillväxt. Om en bostad idag innehåller mätbara kvalstermängder, anser man att det är tecken på att ventilationen är undermålig eller att byggnaden är vattenskadad.
Det finns ett stort antal olika arter av kvalster. De kvalster som vi lättast kan utveckla allergi mot hittades först i husdamm och kallas därför ofta husdammskvalster. Beteckningen dammallergi har överlevt sig själv och bör undvikas. Damm är en blandning av allt möjligt stoff och innehåller många olika ämnen som kan reta luftvägarna, särskilt om man redan har en allergi.
Det finns inte något enskilt ämne i världen som orsakar så många fall av astma och allergisk snuva som kvalster. Det gäller framför allt i länder med varmt, fuktigt klimat och en byggnadstradition som gynnar kvalster. De största hälsoproblemen beroende på kvalster finns i Nederländerna, Belgien, brittiska öarna, Nya Zeeland och Australien. Dessa länder har också de högsta förekomsterna av allergiska luftvägssjukdomar i världen.
Kvalsterallergi ger samma symtom som andra luftvägsallergier: nysningar, rinnsnuva, klåda i näsa och ögon samt astma. Liksom vid pälsdjursallergi ger den ständiga kontakten med det allergiframkallande ämnet mer konstanta besvär. Dessa karaktäriseras också av ökad känslighet för diverse olika luftvägsirriterande faktorer som dimma, rök, parfym andra skarpa lukter osv. Kroniskt eksem kan ibland bero på kvalsterallergi.
Hur skydda sig om man blivit kvalsterallergisk?
Vädra och städa sovrummen speciellt noga, vädra sängkläder och eventuella mattor
Byt gärna ut madrass och kudde och/eller skaffa tvättbara, allergentäta kudd- och madrasskydd. Sådana kan köpas på apotek.
Förbättra luftkvalitén i huset genom god ventilation
Tvätt och torkning av tvätt inomhus bör undvikas om ventilationen är dålig
Överdrivet duschande bidrar till hög luftfuktighet i bostaden - vädra
Använd endast moderna dammsugare med godkända filter
Undvik heltäckningsmattor i sovrummet
Sänk temperaturen i sovrummet.
Korsallergi
Andra kan få symtom från mag- tarmkanalen såsom illamående, kräkningar och diarré. I vissa fall kan även nässelutslag och allmänpåverkan uppstå.
Korsallergiska reaktioner kan inträffa när som helst under året. De tolkas därför ofta som att födoämnesallergi tillstött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar