Sidor

tisdag 17 maj 2016

Besvikna fosterbarn vänder sig till Europadomstolen - Övergrepp mot fosterbarn - Det var den förstörda barn och ungdomen som politikerna betalade för, inte för dess konsekvenser. Det borde ha varit minst tio miljoner var! Minst!

Det gör mig glad att människor orkar kämpa vidare på det som egentligen var så självklart.  Jag har funderat mycket på det här efter att allt var klart. Många fick inte ett skit en del fick 250000:- . Vad ska man säga...  Självklart borde beloppet ha varit betydligt större, det säger sunda förnuftet och logiken. Men det var ju så att man fick berätta sin barndom men inte vad konsekvenserna blev av den förstörda barndomen. Det ville inte politikerna vara med och betala...konsekvenserna av en förstörd barn och ungdom. De visste att det hade blivit betydligt kostsammare. Det var den förstörda barn och ungdomen som politikerna betalade för inte för dess konsekvenser.

SKÄMS PÅ ER SAMTLIGA POLITIKER SOM STÄLLDE ER BAKOM DET HÄR FÖRSLAGET! NI ÄR EN SKAM FÖR SVERIGE!
Idag berättade de om det här på SVT. Att 52% INTE får ersättning. Dessutom är 250 000 kronor en piss i Mississippi! Det borde ha varit minst tio miljoner var! Minst! Men som alltid är Sverige sämst i världen på att betala ut ersättning för dess invånare som misshandlats av staten. Sämst! Narkolepsiersättningen är samma ynkedom! SKANDAL!
Ja det var otroligt uselt med 250000:- Piss miss i universum. Vad ersätter de ett förstört liv och förstörda möjligheter. Det är ju inte ens en årsinkomst. En politiker tjänar säkert mer varje månad än vad människor med förstörda liv fick i ersättning.  

Över hälften av de vanvårdade barnen utan ersättning.
Färre än hälften av de före detta fosterbarn som ansökt om kompensation från staten för vanvård har beviljats ersättningen på 250.000 kronor. Eftersom besluten inte går att överklaga har en grupp som fått nej nu vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

De allra flesta har nog bilder på sig själva från de var små. Men så finns det barn som är oönskade och där det inte finns ett enda fotografi från barndomen.
Kjell Gatedal i Nora som idag är 68 år gammal vet inte hur han såg ut som liten. Han flyttades runt mellan olika fosterhem under hela sin uppväxt.
– Jag har hela tiden känt mig utanför och aldrig ingått i någon familj. Jag har aldrig upplevt kärlek, aldrig födelsedagar, aldrig julaftnar, berättar Kjell Gatedal.

Staten bad om ursäkt

2011 hölls en upprättelseceremoni i Stockholms stadshus där svenska staten bad om ursäkt till alla barn som utsatts för övergrepp både fysiskt och psykiskt på barnhem och hos fosterföräldrar.

Som plåster på såren skulle även de som vanvårdade mellan åren 1920 och 1980 kunna få en ersättning från staten på 250.000 kronor.
Men Ersättningsnämnden har i över hälften av de 4.000 fall som hittills avgjorts sagt nej och beslutet går inte att överklaga.
Kjell Gatedal i Nora är en av alla dem som efter en muntlig förhandling i Ersättningsnämnden fått avslag på sin begäran. 
– Det är inte det att jag inte fått pengar, utan att man känner att de tycker att jag ljuger. Och inte tror att jag lidit något. Det är det bedrövliga, säger Kjell Gatedal.
Göran Ewerlöf ordförande i Ersättningsnämnden förklarar:
– Vi hjälper till så gott vi kan med att få fram uppgifter, men det finns naturligtvis människor som har svårt att berätta och det är ett problem med det här förfarandet.

Tycker du att det är rättvist?
– Rättvist är det definitivt inte. Det kan man inte säga, säger Göran Ewerlöf. 

Besvikna fosterbarn vänder sig till Europadomstolen

Nu har en grupp före detta barnhemsbarn som fått nej, och där Kjell Gatedal ingår, vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter för överklaga besluten.
– Jag tycker att när över 50 procent inte fått ersättning, så är vi många som lider som jag gör, säger Kjell Gatedal.

Övergrepp mot fosterbarn

* Mellan 1920 och 1995 placerades minst 250.000 barn i fosterhem och barnhem.
* Inställningen var länge att fosterhemsvården enbart var av godo.
* En tv-dokumentär 2005 lyfte dock på locket och avslöjade övergrepp och vanvård.
* En efterföljande utredning av Socialstyrelsen visade att det förekommit kränkningar, övergrepp och vanvård på svenska institutioner men i okänd omfattning.
* I Vanvårdsutredningen 2010 vittnade drygt 400 personer om de övergrepp de utsatts för som fosterbarn.
* Upprättelseutredningen lades fram i februari 2011 och föreslog att de som under perioden 1920-1980 vanvårdats i fosterhem eller barnhem skulle ersättas med 250.000 kronor vardera.

Ersättningsnämnden

* Ersättningsnämnden är en statlig myndighet som bildades 1 januari 2013. Den prövar ersättning till personer som mellan 1920 och 1980 utsatts för allvarliga övergrepp eller försummelser i samband med att de som barn varit omhändertagna i samhällsvård.
Möjligheten att ansöka om ersättning fanns till och med 31 december 2014.
Ersättningsnämndens beslut kan inte överklagas.
* Ersättningsnämnden kommer att läggas ner vid årsskiftet 2015-2016 när alla ansökningar hunnit avgöras.
* Nämnden med tillhörande kansli har kompetens i social- och barnrätt, medicin och psykologi.
* Ersättningsnämnden har hittills avgjort drygt 4.000 ansökningar. 53 procent har fått avslag.

lördag 7 maj 2016

Skrämmande Sundsvall, ni gör det igen, ni gör det hela tiden. Stackars gamla som hamnar i klorna på den här myndigheten och kommunen.

Jag ska kanske tacka min lyckliga stjärna för att jag inte blev kvar i Sundsvall som åldring. Det hade troligen inte blivit någon höjdare.  Det var ju ingen höjdare som barn och blev min mors helvete och för tidiga död. Vi syskon splittrades för all framtid. Det var Sundsvalls verk ett verk som förföljt mig hela livet. Dålig hemtjänst har jag sett prov på i Sundsvall. Otrevlig och olustig personal som inte var speciellt intresserad av den åldring som jag hänsyftar till. Jag borde ha anmält dem men orkade inte bråka något mera med Sundsvall.  Ett folk och en stad som i alla lägen håller varandra om ryggen när det gäller att gå fria från ansvar. Man blir ledsen av att läsa om hur hjärtlösa och hårda människor kan vara. Men dom var så då med när jag var barn ... ragator och högtravande viktigpettrar till gubbar.  Jag säger bara en sak:  FY FAN! Olustigt att det aldrig blir bättre i Sundsvall. Tänk! Att så gjorde de med min mamma också, tvingade henne att äta piller mot hennes vilja "för annars"

Omyndighetsförklarandet av de äldre sänker Sveriges rykte – Fallet Mariana 92 år

”Vilka är skyddsvärda i ett Sverige där vi som medborgare värnar om varandra? När gamla och sjuka blir behandlade sämre än djur har vi nått en botten som vi inte trodde var möjlig.” Det säger Jan Norberg och han tänker på sin mamma Mariana som snart är 92 år, en gammal människan vars medborgerliga rättigheter satts på undantag, något som är rutin i Sverige, men som chockerar personer från många andra kulturer där man har respekt för de äldre.
Samhället trakasserar våra gamla genom att via kommunernas socialtjänst, hemtjänst och hemsjukvård försöka göra allt i sin väg för att den gamla människans medborgerliga rättigheter skall sättas på undantag.

Vad driver till synes i övrigt helt normala människor att behandla våra gamla och sjuka så illa?

När någon på allvar försöker hävda den gamles rätt genom att överklaga olika former av kommunala beslut så rycker undantagslöst domstolsväsendet ut till samhällets försvar för att utan minsta darr på manschetten fria kommunerna från allt ansvar.

Sundsvalls kommun tar en lång rad olika beslut som de enligt lag inte har rätt till, brotten är många och leder ofta till segdragna domstolsförhandlingar där korrupta domare ger kommunen rätt att kunna överträda såväl svensk lag som EU-rätt.