Sidor

onsdag 16 juli 2014

Bristen på resurser inom socialtjänsten är så stor att barn i dag far illa

Jag ska inte skriva så många ord om det här. Men det var väl bara väntat att det skulle komma. För mig och säkert för många andra så var det ingen större nyhet. Det här visste vi sedan tidigare. Så här har det varit för många barn och unga i Sverige i många år. Så var det i Sverige när jag var liten. Inget nytt under solen. Socialarbetare som skiter i saker. I dag heter det att de inte hinner med. Politiker som inte bryr sig. Har alltid varit så.

Fast det är ju bra att tidningarna slår larm. Alltid något. Inte för att de brydde sig speciellt mycket i de barn som hade farit illa i den utredning staten gjorde om "barnen som samhället svek". Tror verkligen tidningarna att de barnen hade det så mycket bättre. De skulle ha hakat på och satt sig in lite mera i det här. Men de som alla andra orkade väl inte eller så var det inte intressant. Det var ju svenska och finska barn det gällde då. Nu är det annat. Nu är det ett ensamt flyktingbarn. Vad tror tidningarna att vi var då? Det minsta man kan säga så kan man säga att vi var "ensamma". Var har rättvisan tagit vägen i det här landet? Fakta och logiskt tänkande. Och inte minst, var har alla människors lika värde tagit vägen. Kollar man nu på Aftonbladets artikel så är deras bild på ett ljust svenskt barn. I artikeln tar de upp och berättar om ett mörkt utländskt barn. Varför gör de så? Helt rabiat sjukt. De är rädda och fega. De tro väl att det här ska rädda dem från att bli kallade för rasister. Eller så vill de släta över på något sätt.

Hur man kan se det som grov barnmisshandel om man går ner till tvättstugan och tvättar eller är barnvakt till mindre barn är nog för mig en gåta. Det är inte bra men det är ingen misshandel. Om det är så, så finns det många barn som skulle kunna anmäla sina vårdnadshavare. Barnmisshandel är något annat. Föräldrar som lämnar ifrån sig sina barn långt bort, det är barnmisshandel. Men det tror jag inte folk i allmänhet förstår. Sen kommer ju resten med kroppslig misshandel, sexuella övergrepp .m.m. Listan kan göras lång. Det vi inte ska glömma är att politiker medverkar i denna barnmisshandel. Det är de som skapar den.

Men nu har Aftonbladet tagit upp hela saken och det är bra.
Socialtjänsten faller samman- Barn far illa!
Bristen på resurser inom socialtjänsten är så stor att barn i dag far illa
Barn far illa. Socialtjänsten klarar inte längre av att ta hand om de allra svagaste. Bristen på socialsekreterare är så stor att barnaliv riskeras. Trycket så högt att tjänstemännen inte hinner läsa alla orosrapporter.

Utsatta barn får vänta!
Sommartid ökar anmälningarna till socialtjänsten om barn som far illa. Men under semestern hinner socialsekreterarna inte med.

Sommartid ökar anmälningarna till socialtjänsten om barn som far illa. Men under semestern hinner socialsekreterarna inte med.

Oroliga lärare vänder sig till socialtjänsten om barn de misstänker kan komma att fara illa under det långa sommarlovet. Det är ett återkommande mönster runtom i landet att anmälningarna blir fler den här perioden, enligt Åsa Landberg, psykolog med fokus på utsatta barn. Men kommunernas socialtjänster är pressade.

I Kristianstad tvingades man ringa in semesterlediga socialsekreterare för att lösa den akuta krisen när 80 anmälningar kom in på bara en vecka.

Med extrainkallad personal och inhyrda socialsekreterare från bemanningsföretag klarade man av att göra förstahandsbedömningarna inom den bestämda tiden på två veckor. Men med de uppföljande utredningarna är det värre:

- Vi kommer inte klara av att göra våra utredningar under fyra månader i sommar med den personal vi har nu, säger säger Ann-Christin Bjerrehus, vikarierande chef för arbete- och välfärdsförvaltningen.

Hög arbetsbelastning och för mycket administrativt arbete för socialsekreterare är något som Akademikerförbundet SSR slog larm om i våras i samband med att en åttaårig flicka avled i Blekinge efter att en anmälan inte utreddes i tid.

I Kristianstad ska socialtjänsten nu se över sitt arbetssätt, bland annat det dokumentationssystem för anmälningarna som Socialstyrelsen vill att kommunerna använder och som tar mycket tid.

måndag 14 juli 2014

En dröm om skämda ägg.

I natt har jag drömt om ägg. Visst låter det spännande. Jag skulle steka ägg. Jag knäckte ägget, i det ligger en geléaktig klump. Klumpen dallrar omkring. Jag slänger ägget för det är tydligen ett skämt och dåligt ägg. Jag knäcker nästa ägg, i det ligger två gelé klumpar och skvalpar omkring. De slinter hit och dit och det är svårt att få något grepp om detta slibbiga. Jag slänger det här ägget också. Nu kollar jag i paketet och upptäcker att några ägg är deformerade redan på ytan. Här vaknar jag.  Det finns säkert en hel del att tyda ut symboliskt. Det enda jag kommer på är och som är enkelt att härleda är det gamla ordspråket "ett skämt ägg förstör hela kakan". Fast i det här fallet verkade de flesta äggen vara lite skämda mer eller mindre.


onsdag 9 juli 2014

Allas lika värde. Alla är lika mycket värda. Är det verkligen så? Ett HVB-hem läggs ner, istället öppnar en flyktingförläggning och ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Just den här meningen har suttit som klistrad i huvudet på mig ett tag. Mycket tyder i dag på att det här inte stämmer. Man lever inte efter detta. Om alla var lika mycket värda så skulle alla behandlas lika, inga orättvisor skulle finnas.

Folkhälsomyndigheten
Barn och unga mår allt sämre i Sverige.
Andelen 13- och 15-åringar som uppgett att de har haft minst två psykosomatiska
besvär i veckan de senaste sex månaderna har ökat, både för flickor och pojkar.
Bland 15-åriga flickor är andelen den största sedan studien började i mitten på
1980-talet, 57 procent.


Ett HVB-hem ska inte kunna gå i konkurs. Unga människor ska inte kunna slängas ut på gatan. Regeringen skulle bidra med pengar. Precis som de gör när de bidrar med pengar till flyktingförläggningar och till hem för ensamkommande flyktingbarn. Men så är det ju inte. En ung person i nöd i Sverige har inte samma värde som en asylsökande person från ett annat land. De är alltså inte lika mycket värda eftersom regeringen inte bryr sig om de nödställda unga som redan finns i Sverige.

Det här visade de klart och tydligt i utredningen de gjorde av barnen som samhället svek. Och bara den här utredningen visar att barn och unga i Sverige aldrig haft något värde. De har aldrig varit lika mycket värda som andra. Efter att utredningen var klar, efter en jäkla massa år, så ska inte de drabbade få någon ersättning. De och deras trasiga liv är inte värt ett skit. Efter många om och men så ska de få 250.000:- för en förstörd barn och ungdom. Det rör sig om ca 18 år i många fall. Efter de 18 åren vill politikerna inte rota vidare. De vill inte se konsekvenserna av vad som blev efter en förstörd barndom. Många har fått hela sina liv förstörda. En del blir till slut beviljade 250.000:- för ett helt förstört liv. Många får inte en enda krona. De är inte värda ett skit enligt sittande regering med dess ministrar. Och då ska vi komma ihåg att efter 1980 får inte ens drabbade personer finnas med i statistiken. De är ändå mindre värda. De får inte söka de här 250.000:-

Då undrar jag varför människor som kommer till Sverige som flyktingar är mer värda än vad de här människorna är som blivit så dåligt behandlade. Här finns inga frågetecken eller långa utredningar på 9 år innan de lyfter sina bidrag. De kliver rakt in i landet, många utan papper. De behöver inte visa eller bevisa något för att lyfta ett bidrag på nästan 2 miljoner på ett år. Hur man kan värdera en persons lidande som mer än någons annans, när man inte ens känner till bakgrunden för denna person, det är för mig en gåta.

Illa skadade människor i Sverige får lov att söka 250.00:- i ersättning "skadestånd" för ett helt förstört liv.
Människor som kommer från andra länder kostar per styck det första året ca 2 miljoner. Här ser man tydligt vilken person som är mest värd. Vilken persons lidande som har värderats mest. Det här räknar jag inte som alla människors lika värde.  

Det är väl underligt. Förr när jag var ung så drevs hem för unga som for illa av typ ideella
föreningar som Stads Missionen. Staten öste inga pengar över dessa människor. Ju fortare de kunde slänga ut dem på gatan desto bättre. De fick inte kosta något och inte vara till besvär. De skulle helt enkelt inte synas eller finnas. De sket fullständigt i om det var barn som kom långt bort från sina föräldrar och syskon. Familjer och släkter splittrades. Människor for väldigt illa. Många återsågs aldrig mera. Och kan ni tänka er. Detta hände ändock bara inom Sveriges gränser och som längst till Finland. Det var väl bara att åka är det säkert många som tänker. Men det var inte så. Det fanns inga pengar. Långa tider var man utan pengar, man hade inte ens till mat. Det fanns ingen som betalade någon tågbiljett till en för att man skulle kunna åka hem. När väl den tiden kom så man kunde resa så var det för sent. Man var inte så rik då heller, så kunde man resa en gång på några år så var det bra. Så har det varit, alla har inte varit lika mycket värda som andra. Jag är övertygad om att många fortfarande i Sverige sitter i samma taskiga situation utan att få den minsta lilla hjälp av statliga medel. När det gäller flyktingar så anser regeringen att det är viktigt att få hit deras släkt. Kosta vad det kosta vill. Då är det tydligen värdefulla människor det gäller. Visst är det konstigt. Jag väntar fortfarande på tågbiljetten hem. Den jag väntade på när jag var barn och ung.

I grunden är ju allt socialdemokraternas fel. Det var väl de som satt vid makten mesta tiden när jag var barn och ung. Nu är det ju moderaterna med svans som skippar rättvisa. Det är de som värderar oss.

"Stockholms Stadsmission har i alla år arbetat med barn och unga.

Tidigt uppmärksammade stadsmissionärerna när de rörde sig runt i Stockholm att många barn verkade driva omkring utan tillsyn och kontakt med vuxna. Man ville göra en tydlig insats. Stadsmissionen hyrde till en början lägenheter på stan, pojkar för sig och flickor för sig.
1861 beslöt styrelsen att köpa en tomt på Norrtullsgatan i utkanten av Stockholm och uppförde där en stor barnhemsbyggnad. (Byggnaden finns fortfarande kvar) Till en början endast för pojkar men så småningom fick också flickor bo där. Det var tydligen inte helt lyckat att låta pojkar och flickor bo så i närheten av varandra. I samarbete med Adolf Fredriks skola bedrevs skolverksamhet. Förutom att lära sig läsa och skriva mm fick man lära sig träslöjd. De bilder som finns från barnhemmet visar bilder på pojkar.
I början av 1900-talet började luften bli smutsig, det hade dragits en gata nära hemmet. Pojkarna behövde frisk luft på sommaren. Därför beslöt styrelsen att köpa Stenfasta gård i Sörmland som sedan under många år blev pojkarna sommarvistelse där de kunde leva sommarliv nära Mälaren. Så småningom stängde barnhemsverksamheten i stan ner och istället förlades den verksamheten till Boxtorps herrgård vid sjön Båven i Sörmland.

Edesta Lanthem och Husmodersskola

När det gäller flickorna öppnade ett boende för flickor på Edesta gård. Från början ett slags skyddshem för flickor men hemmet gavs ett neutralt och mer förtroendeingivande namn ”Stadsmissionens Lanthem och Husmodersskola för flickor”. Flickor från fattiga hem i Stockholm kom till Edesta för vård och uppfostran, företrädesvis äldre flickor som skulle kunna tillgodogöra sig utbildning i husliga sysslor men också i trädgårdsskötsel, hönsskötsel mm.

I alla år har Stockholms Stadsmission arbetat med barn och unga både socialt och pedagogiskt. Idag finns många verksamheter med fokus på barn och unga t e x öppen förskola för unga familjer, öppen verksamhet för tonårstjejer och kolloverksamhet för barn, unga och familjer och gymnasieskola."

Jag tänker på intet sätt glömma Löfvens och socialdemokraternas löfte om han vinner valet. Det handlade om fattiga barn i utanförskap. Han skiter i dem precis som socialdemokraterna alltid gjort.
- Stefan Löfven, Damberg & Co inom socialdemokratin har sagt att de inte har för avsikt att föra en ”återställarpolitik” om de återkommer till makten.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) medger att lagen inte är rättvis.

- Jag kunde inte föreställa mig att barn kunde utsättas för det som vi har hört berättas. Att barn levde under tortyrliknande förhållanden tillsammans med vuxna människor som de inte kunde skydda sig mot, säger Göran Johansson.

I november 2011 hölls en officiell ceremoni där riksdagens talman, Per Westerberg, framförde svenska samhällets samlade ursäkt till de vanvårdade. Och i januari i år trädde en ny lag i kraft som ger dem rätt till en ersättning på 250 000 kronor var.

Men regeringen har satt en gräns. De barn som samhället svek före 1 januari 1920, eller efter 31 december 1980, omfattas inte av lagen.

lördag 17 maj 2014
De som vanvårdats, tystnaden och ointresset från ansvariga politiker

torsdag 3 juli 2014

Snart är det val igen och då blir det till att rösta för riksdag, landsting och kommun. Tre precis lika viktiga val! Mycket nytt händer i Kungsör just nu! Migrationsverket hyr lokal i Torpa. De smyger in 87 flyktingar över en helg.

Jag kom att tänka på en gammal grej idag. Det som hände utspelade sig i mitten av 1990 talet. Det som hände var följande:

"För ett antal år sedan var jag på gång att starta upp ett ungdomshus i Skogås som ligger i Huddinge kommun. Lokalen jag tyckte skulle passa bra till ungdomar var Beatebergsskolan. Den stod tom och hade stått tom länge. Ett bra läge och en massa fina lokaler. Min tanke var att de unga skulle få vara med och fixa lokalerna. Jag la fram min ide till arbetsförmedlingen och kommun och ville få lite info om det gick att få hyra. Istället fick jag ett slag på käften av kommun. Helt plötsligt i samråd med arbetsförmedlingen fick jag veta att arbetsförmedlingen skulle ha lokalerna. De i princip hånskrattade mig rakt i ansiktet på arbetsförmedlingen. Kommunen blev istället förbannade när jag  nobbade till att vara med och iordningställa lokalerna till dem. Det var jävligt surt. Det behövdes verkligen något för de unga. Något de fick vara med och fixa till, något som de kände delaktighet i. Nu tog alltså arbetsförmedlingen lokalerna. Några få månader fanns de i lokalerna sedan så sprack deras projekt. Då hade jag själv blivit tvungen att söka mig något annat och hade börjat plugga på komvux i Huddinge. Det blev barnskötarlinjen och en inriktning på barn med särskilda behov. Jag har några bilder på Beatebergsskolan. Idag vet jag att det finns planer på att riva stället. Så blev det med det."

Jag vet inte riktigt varför det här gamla spöket dök upp igen!?
Jag har ju flyttat från Skogås och flyttat in i Kungsör istället. Kände att jag vill komma bort från mycket folk, stress, press och en massa annat. En stor bidragande orsak var att nästan alla grönområden var borta. Luften var och är nog fortfarande otroligt dålig. En kompakt kvalmig och påträngande doft av avgaser och smuts. En kvalmig och tjock luft att andas i. I Kungsör är det annorlunda. Här kan man andas in frisk luft. Här kan man fortfarande känna naturens fina lukter.  Här mår man bättre som människa, både fysiskt och själsligt.

Video - En riktigt dålig skräpfilm. Omgivningarna runt Skogås
  Jag vet inte, men idag är jag oroad över något. Något har fått mig att känna olust, maktlöshet och ångest. Jag kan nog påstå att jag känner mig som en råtta inklämd i ett hörn. Till saken hör att jag inte brukar känna denna obehagliga känsla som jag antar kallas ångest.  Jag väntar ett tag så får jag se vad som dyker upp. Något är i faggorna. Så känns det iallafall. Kanske är det något om det kommande valet i september. Tiden går fort och snart står vi där vid valurnorna. Undra om det blir åska idag med? Igår var Tor skitarg. Det kom många blixtar samtidigt. Jag är som jag är och jag tro att högre makter ville säga något till Kungsör. En arg högre makt! Vi var i alla fall ute en stund på förmiddagen och hann med att ta en del fina foton. Vi var laddade med två kameror. När vi fotat slut på bådas batterier så tog vi en fika och sedan gick vi hem. Vi hann äta en bit mat på balkongen innan ovädret brakade loss.

Förresten så läste jag en sak på kommunens hemsida. Kungsör öppnar ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Nu kom informationen om att det är igångsatt. Det här visste jag ju redan innan så det var väl inget med det. Det jag inte visste däremot och som kom som en överraskning, som en blixt från en klar himmel var att ett nytt flyktingboende redan öppnat i Torpa en liten bit utanför Kungsör. Där ska bo minst 70 stycken flyktingar. Det har tydligen kommit hastig och lustigt? Kommunen har ingen delaktighet och ansvar ändå är de där och fixar? Ja! Man kan ju läsa själv på kommunens hemsida. Idag ska vi sticka iväg till Köping och handla på deras fina handelsplats som de har. Tror det var Willys som låg där också.  Det blir roligt!

Jo! En lustig sak! Markko målade en tavla, tror det var år 2010.  På ena sidan är det soligt och fint. Där sitter två skogsharar och äter vid ett träd. På andra sidan fältet närmar sig ett stort och ondskefullt åskmoln. Det här motivet börjar kännas som igår. Först soligt och fint. Vi såg en skogshare. På eftermiddagen åska. Han var snabb så det var svårt att få något bra foto.

Nu regnar det! Spöregnar! Egentligen hade jag tänkt lägga upp en massa fina foton vi tog igår men har tappat lusten. I alla fall idag! Vi får se någon annan dag.

Tillägg klockan 21.00

Vad det här kändes lustigt att läsa! Inte har jag hört något om något informationsmöte, i så fall hade jag gått dit. Öppet hus skriver Bärgslagsbladet? Var gick den informationen ut så snabbt, från den ena dagen till den andra?  Fast det kanske inte gällde den övriga befolkningen i Kungsör utan bara de boende i Torpa. Fast det är ju inte speciellt långt emellan.

Nelda Morosini Oelze, teamledare på Migrationsverkets mottagningsenhet i Västerås, informerar om det tillfälliga asylboendet i Torpa.
Varför gick allt så snabbt? Varför fick vi inte veta någonting tidigare om tillfälligt asylboende i Torpa? Migrationsverket och Daniel Tocca från Carewell Group AB svarade i går på grannarnas frågor. Som bblat.se tidigare berättat är det företaget Carewell Group AB som köpt Kung Karlsgården i Torpa. I förra veckan sade Daniel Tocca att det fortfarande var oklart om vilken slags verksamhet som skulle bedrivas där, men att ambitionen var ett HVB-hem på sikt.

I måndags bekräftade Daniel Tocca det, som många Torpabor trott – att Kung Karlsgården blir ett tillfälligt asylboende. De första flyktingarna hade då redan flyttat in under helgen.
– Vi känner oss överkörda. Det fanns inte en chans att ens få yttra sig. Vi har inte fått veta någonting, sade en Torpabo som kom till öppet hus på bygdegården.


Nu förstår jag den där känslan jag hade tidigare i dag och varför det här gamla spöket kom upp med Beateberg. Det handlar om att bli överkörd! Man blir dragen vid näsan och lurad bakom ryggen. Det pågår ett tjyv och rackarspel. Väldigt otrevligt och oschysst gjort. Stackar de som bor grannar med flyktingförläggningen. Deras hus befaras sjunka i värde. Vad taskigt gjort! JaJa! Det är väl på det sättet man skapar grannsämja och goda grannar! Det är det nog inte! Man skapar misstro, missämja och oro. Nä! Nu skiter jag i det här och tiden får utvisa vad som blir av detta!