Sidor

söndag 20 februari 2011

Jag fick ett brev från staten i veckan! Ett svek till från politikerna, en kränkning till från staten!

Vad trött jag blir och då menar jag riktigt trött, ända in i själen. Utredningen om vanvårdade barn är klar och stängd. Ca 1000 personer har orkat och haft mod att medverka i utredningen. En utredning som pågått länge. Nu kommer då nästa steg!? Nu ska en ursäkt komma med tiden. Lika med ett eventuellt skadestånd. Men skadeståndet kan ta lång tid, personen som tycker sig ha rätt till skadestånd måste antagligen ansöka om att få detta.

Hur långt tänker politikerna dra på det här, hur svårt tänker dom göra det för de som redan varit med i utredningen. Personligen känner jag mig jäkligt kränkt, men det var ju inte första gången. Tydligen blir det aldrig bättre. Varför skulle jag behöva ansöka om skadestånd? Jag har ju alla redan lagt fram alla mina papper, berättat min berättelse en gång. Dom har gått igenom min gedigna lunta .. borde inte det räcka? Vad vill dom veta mer? Självklart ska dom betala ut skadestånd på de underlag dom har!! Eller har dom inte läst på ordentligt! Har dom inte lyssnat på oss vanvårdade ungar? Då är det precis som det var då, de lyssnade eller brydde sig aldrig om oss, inte mig i alla fall!

Men troligen har dom inte lust att betala ut en enda krona! Det är väl så det är! Jag tycker det är jäkligt självklart att de personer som medverkat i utredningen ska få sitt skadestånd utan att behöva sitta och ansöka om det på en blankett. Grejen är ju den att antagligen ska vem som helst kunna söka skadestånd, även dom som inte varit med i utredningen. Klart det är rätt att vem som helst ska kunna söka, men inte på det här sättet. Dom ska inte få gå förbi i kön .. åka på en räkmacka! Det är dom som ska ansöka, inte de som redan varit med i utredningen ... dom har ju solklart gjort sin ansökan med att medverka i utredningen.

Jag vet inte vad jag ska säga? En besvikelse till är det minsta jag kan säga! Och 250.000:- är väl en årsinkomst för en vanlig arbetare, en månadsinkomst för en politiker!? Det rör sig inte om mycket pengar för den som fått sitt liv förstört, den som blivit misshandlad, våldtagen, kränkt och spottad på, förlorat skol och arbets möjligheter, den som varit med om olyckor i sina fosterhem, olyckor som fört "men" med sig för resten av livet. Arbetsmöjligheter är ju detsamma som inkomst. Många har säkert förlorat möjligheten till inkomst och då en inkomst på minst 250.000:- om året, förlorat denna möjlighet på grund av fosterhems placeringar och dylikt. För att politiker och myndighetspersoner inte tagit sitt ansvar och brytt sig. Inte slutfört det dom lagt sig i och åtagit sig. Utan när det passat dom bara skitit i hur det gått för det lilla barnet! PISSDÅLIGT!

"Betänkandet visar att de ansvariga myndigheterna har brustit i att åstadkomma en säker miljö för dessa barn.

Det är elementära saker som vårdfrågor, bostadsfrågor och utbildning som inte har skötts. Det är inte lagarna det är fel på utan praktiken, säger Göran Johansson.

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) medger att myndigheterna brustit ”lokalt, regionalt och nationellt” i fråga om ”placering, uppföljning och tillsyn”.

– Det är sammantaget ett stycke mycket mörk historia – svensk historia, sade hon."


Länk: Riksdagsledamot Anita Brodén, FP, har engagerat sig i frågan.
– Jag förväntar mig krafttag. Vi ser fortfarande missförhållanden, framtidens barn ska slippa det helvetet som många gått igenom, säger hon.

lördag 12 februari 2011

Vanvård i social barnavård under 1900-talet - Upprättelseutredningen överlämnas till Maria Larsson

Det här låter ju fint efter si så där 7-8 år. Ja! så länge sedan är det väl sen det här drog igång. Fast i verkligheten har det ju pågått i hela livet, iallafall i mitt.



Undra hur många år till det ska få fortsätta. Dras ut på tiden, förhala hela saken. Det är precis som vanligt. Så har det alltid varit, en massa bortförklaringar, allt för att förhala. Jag kan inte minnas något annat sedan barnsben.

Bara ett tag till! Det lilla taget till blev bara 50 år cirka. Men nu äntligen är det på gång! Hur lång tid till kan det ta?

Upprättelseutredningen överlämnas till Maria Larsson
Webbutsändning  10 februari 2011, klockan 15:30
Socialdepartementet - Upprättelseutredningen 
               
Ny utredning ger hopp för barnhemsbarnen.


Aftonbladet skriver att fosterbarn ska få 250.000:-
- Vad då ska få? Vad jag kan läsa så är det på förslag. Men först ska någon tant och farbror fundera på saken, sen kanske en lag ändring måste göras. Undra hur lång tid det tar? 

Fosterbarn ska få 250 000 kronor
Barnen som samhället svek - åtgärder med anledning av övergrepp och allvarliga försummelser i samhällsvården

Bakom kröken



Det finns ingen väg tillbaka, jag vill vända åter till det gamla, trygga och invanda, det välbekanta. Men vägen är stängd. Nu ligger en ny väg framför, jag ser den inte tydligt, den skrämmer mig, känns otrygg och obekant, staketen saknas vid vägen! Vägen är ödslig och ensam. Vad finns bakom kröken? ingenting, "eller"! Jag försöker gå tillbaka till min väg, men slås tillbaka hela tiden. Paniken och ångesten lurar i själen, gråten ligger på lur. Den främmande vägen känns tung, varje steg tar emot. Hela tiden gnager det i huvudet "måste, måste!! faller och slår mig hårt, gång på gång, jag vill gömma mig, men det finns inget att gömma sig bakom, det finns ingen som plåstrar  om mina sår. Jag faller igen, reser mig igen och hoppas att skadorna inte blir så stora att jag inte kan resa mig mera!!!

måndag 7 februari 2011

Utredningen om vanvård i den sociala barnavården drar ut på tiden?

Konstigt att den drar ut så på tiden. Tid är ju det enda man inte har kvar nu längre. Det känns verkligen som om dom skiter i det här nu. Det har gjorts en utredning, en bok har kommit ut, en tam ursäkt, sen inget mer! Det är dödstyst! Det känns verkligen inte som om dom brydde sig. Bara ett spel för gallerian.
Men kunde man vänta sig något mera?  Fast det har jag lärt mig att vänta. Vänta har jag ju gjort i hela mitt liv, för det mesta har aldrig det jag väntat på dykt upp.

Frånsett det så läste jag något ruskigt på nyheterna idag. Det känns ju lite betryggande att myndigheterna ser på saken som allvarlig, och att mannen i fråga utreds om han är störd eller inte. Förr i tiden gjordes inte sådana utredningar. Pedofiloffer togs inte på allvar, de fick aldrig någon hjälp. Så var det då! Fast i ärlighetens namn så tror jag inte ett skit på att det är bättre nu, det bara ska låta så fint!

Fler pedofiloffer befaras

En 34-årig man åtalades i dag för grova sexualbrott mot 13 småflickor mellan åtta och elva år. Mannen har filmat övergreppen och polisen fruktar att det finns fler offer.

En 34-årig man åtalades i dag för grova sexualbrott mot 13 småflickor mellan åtta och elva år. Bland annat har han tvingat flickorna att utföra oralsex på honom sedan han knutit en ögonbindel för deras ögon. Mannen har filmat övergreppen och därmed givit åklagaren bästa tänkbara bevisning. Fyra av flickorna som filmats har inte kunnat identifieras utan betecknas som "okänd" i åtalet vid Södertörns tingsrätt.

Brotten är ett tiotal fall av grov våldtäkt mot barn, grova sexuella övergrepp mot barn samt sexuella ofredanden.

- Det här är verkligen ett ärende som skiljer sig från mängden och gör en sällsynt illa till mods. Han har agerat med systematik och verkar ha ägnat en stor del av sin vakna tid åt den här böjelsen, säger kriminalkommissarie Manne Jönsson, chef för grova brott i Söderort.

Vid husrannsakan i den misstänktes hem hittade man bevis mot honom i form av video- och mobilfilmer av de övergrepp som han nu åtalas för.

- Vi har jobbat hårt med att försöka hitta de fyra flickor som fortfarande är oidentifierade och hoppas att det kan komma fram något nytt i samband med rättegången som gör att vi får ett genombrott, säger Jönsson.

Han framhäver att polisen oroar sig för att det kan finnas ännu helt okända offer för pedofilen.

- Det brukar finnas det i sådana här ärenden och det här är inget undantag.

Mannen har begått brotten sedan 2006 och fram till dess han greps förra sommaren. Han har ofta tagit kontakt med flickorna i trappuppgångarna till de fastigheter där de bor.

Brotten har begåtts i olika förorter runt Stockholm; Hökarängen, Spånga, Farsta, Rågsved samt ett fall i Uppsala.

- Det handlar om barn som blivit kränkta på ett synnerligen allvarligt sätt. De har farit illa psykiskt och det de utsatts för har satt djupa spår, säger advokat Elisabeth Massi Fritz, som är målsägarbiträde för ett par av flickorna.

Särskilt allvarligt är det att barnen utsatts på platser där de bor och borde kunna känna sig trygga, anser hon. I likhet med polisen fruktar Massi Fritz att det finns betydligt fler utsatta barn, som man ännu inte hittat.

Utredningen mot 34-åringen har varit omfattande och tagit lång tid. Han greps sedan polisen larmats till en parklek i Farsta i början av juli förra året.

- Det var två tonårskillar som såg honom söka kontakt med småflickor och sade till varandra att det där är nog den där pedofilen. De bestämde att om han fortfarande var kvar när de kom tillbaka efter att ha ätit pizza så skulle de ringa polisen, säger Jönsson.

Tonåringarna har sedermera fått utmärkelser av länspolismästaren för sin insats.

Den misstänkte nekade till en början till brott, men allteftersom han konfronterades med bevisen har han medgivit allt mer av det han anklagas för. Han är nu intagen på rättspsykiatriska kliniken i Huddinge där han går igenom en rättspsykiatrisk undersökning (RPU), som ska visa om han är allvarligt psykiskt störd eller inte.

Rättegången mot 34-åringen inleds inom två veckor.

http://nyheter.se.msn.com/artikel.aspx?cp-documentid=15606503